Hvorfor lese skjønnlitteratur?

Flere ser ikke poenget med å lese skjønnlitteratur, for hvorfor skal man kaste bort time etter time på bøker som handler om ting som aldri har skjedd? Ville det ikke være mye bedre å bruke tiden sin på lese om historiske hendelser, og faktisk lære noe? Så hvorfor lese skjønnlitteratur?

Forbedrer evnen til empati

Skjønnlitteratur kan gjøre oss mer empatiske. Når man leser skjønnlitteratur setter man seg inn i hodene på andre mennesker. Man forsøker å sette seg inn i deres situasjon, og på denne måten forstå hvorfor de tenker og handler som de gjør. Det kan altså gjøre deg til en bedre menneskekjenner, og fungerer som en slags simulator for det sosiale livet.

Reduserer stress og forbedrer nattesøvnen

For at vi mennesker skal kunne fungere optimalt trenger vi pauser, og disse kan vi få gjennom lesing. Det har blitt vist at lesing setter folk i en tilstand som minner om den man oppnår ved hjelp av meditasjon, altså indre ro. Å oppnå denne tilstanden bidrar til å redusere stress, og dersom man da leser rett før man skal legge seg, sover man også bedre.

Gjør deg mer åpensinnet

Det er enklere å akseptere og forstå det man er vant til. Dersom man fra ung alder blir utsatt for for eksempel homofile par, vil man enkelt akseptere dette som normalt og positivt. Dersom man aldri blir utsatt for homofili er det også en større risiko for intolerans, men dette kan bøker være med på å forhindre. Det er nemlig vist at mennesker som leser bøker om for eksempel homofili, immigrering og lignende, vil disse personene også være mer tolerante for dette.

Oppsummering

Det er utrolig mange fordeler med å lese skjønnlitteratur, så hvorfor i alle dager skal man ikke lese det? Det gjør deg bedre rustet til å møte mennesker i hverdagen med alle slags forskjellige bakgrunner, og gjør at du kan fungere optimalt når det trengs. Så konklusjonen er, les skjønnlitteratur med god samvittighet.