Fantasysjangeren

Fantasy er sjangeren som lar leseren drømme seg bort til en helt annen virkelighet. Sjangeren utfordrer leseren til å akseptere både det utrolige og det umulige. Det er også en sjanger de fleste har vært borti enten gjennom bøker eller film, for eksempel Narnia. Derfor er det interessant å se litt nærmere på denne sjangeren som er elsket av så mange.

Fantasyfortellinger er kjent for å bryte med virkeligheten på svært mange måter. Typiske eksempler på slike brudd er bruk av magi, møter med magiske vesener eller reiser til en annen verden. Et eller flere av de overnaturlige elementene er ofte en sentral del av handlingen, og de er ofte akseptert som helt ordinære av de fleste karakterene i fortellingen. Fantasysjangeren har mange fellestrekk med sagn, der man får høre om overnaturlige vesener som Nøkken og Huldra, men fantasysjangeren skiller seg fra sagn ved at fantasyfortellinger ikke utgjør seg for å være sanne. Flere fantasyfortellinger er også dannelseshistorier, der vi får følge et barn eller en tenåring til voksen alder, som for eksempel i Harry Potter.

Fantasy-sjangeren kan deles inn i mange undersjangrer, men man skiller ofte mellom urban fantasy og high fantasy. Urban fantasy har en god del realistiske trekk, ved at handlingen finner sted enten i vår verden, eller i en oppfunnet verden som minner mye om vår. Dette ser vi for eksempel i Percy Jackson og Mortal Instruments. I kontrast til dette har vi high fantasy. Her finner handlingen ofte sted i en middelalder-setting, og man kan møte karakterer som riddere, konger, alver og mye mer. Dette finner vi for eksempel i Ringenes Herre.

Fantasy er en sjanger med endeløse muligheter, hvor man virkelig kan la fantasien løpe løpsk. Her vet man aldri hva man kan møte, og det er en ny vri som venter rundt hvert eneste hjørnet. Det er vel egentlig bare å finne frem en fantasybok nå med det samme?