Korte meisterverk av Gaute M Sortland

For andre gang holdt Sortland på å gli helt under raderen her hos meg og for andre gang var det Ingalill som måtte komme på banen for at jeg skulle få den med meg. Det skal liksom ikke være mulig, men det viktigste er tross alt at jeg fikk den med meg. Om noen er i tvil, ja, dette er forfatteren bak Fotturar i Norge– den lille gule boken som kom på kortlisten til bokbloggerprisen for 2 år siden.

korte meisterverkKorte Meisterverk  – eller den lille rosa boken som jeg har døpt den er i likhet med forfatterens forrige bok(Fotturar) en kortprosabok bestående av hele 30 ulike tekster på snaue 130 sider. Noen er korte og kan minne mer om små essays eller dikt og noen ligner mer på noveller.

Jeg skal på ingen måte prate om alle fortellingene men trekke frem noen som jeg likte veldig godt. Felles for den alle er at de på en eller annen måte handler om livet og døden.

I målarkostar overalt møter vi småbarnsfaren som sammen med konen venter barn nummer tre og det gjelder å få ferdig huset de har kjøpt før den nye babyen kommer. Han har holdt på å ordne på huset i tre år, det begynner å haste med å bli ferdig og komme seg i hus. Når han står på stigen med nesten fem meter ned til nederste etasje ringer telefonen i lommen hans….

Jeg kan ikke prate om denne boken uten å ta med fortellingen Ei åtvaring siden det er ikke hver dag vi bokbloggere blir nevnt, men så er det også snakk om en forfatter som klarer å skrive en hel roman på en sommer.

Den tekniske og språklige briljansen fekk berre dei eldre kollegaene hans å måpe av dette ungdommelige overmotet, «ungfole»,tenkte dei og lo imponert. For ein menneskekjennar, skreiv bloggarane og bokhandlarane. «Det var berre umogleg å legge denne frå seg.» «Ein klassikar er fødd», skreiv avisene( på bokmål,sjølvsagt). Han blei samanligna med italo Calvino, men også med ameriakanske novellekunstnarar. For ei framtid.

S.60

 

Vel, det gjenstår jo å se om denne forfatteren fikk den briljante fremtiden han ble spådd.

I en stol, denne sommaren handler om en eldre kar som tenker tilbake på sin egen barndom og sitt forhold til faren, deretter tenker han tilbake på den gangen når sønnen hans var liten og sammenligner hans barndom med sin egen. Om tiden som har gått…
Og han undrer seg om han noen gang i fremtiden kommer til å sammenligne seg med ham? Det handler om å ta vare å øyeblikkene og huske å leve i nuet. Livet er nå!

I  fortellingen som heter Tittelen får vi også svaret på hvor han har korte meisterverk i fra og her måtte jeg flire godt.

Skaking er en veldig sår fortelling om en kar som tenker tilbake på barndommen hvor han og lillebroren ble forlatt av sin egen mor på en parkeringsplass utenfor et kjøpesenter, faren var heller ikke så snill med dem. Han har alltid tatt seg av lillebroren, men èn gang klarer han det ikke.

Slaktarblues handler både om elgjakt og ikke minst om all denne plasten som folk forsøpler naturen vår med. Til tross for en noe trist utfall så likte jeg denne godt.

I Viktige episodar, enkel utgang ser en kar tilbake på viktige hendelser i livet,eller som han den gang syntes var viktige og hvordan han så på den nå. Blant annet husker han en episode han var på fest hos en som heter Bjarte som han egentlig ikke kjente så godt.

Då han skulle ut på kjøkenet for å hente meir øl, møtte han Bjarte der.
-Hei, sa han.-Skal du ha ein øl?
-Ja, kanskje det, svare han.
Så opna dei flaskene og drakk nokre slurkar.
-Vil du sjå noko? sa Bjarte etter ei stund.
-Ja?sa han. Og følge etter Bjarte til ei tv-stove som låg mørklagd på andre sida av huset. Bjarte stilte seg framfor glasdørene som vende ut mot hagen. Han stilte seg ved sida av. Det var litt kaldt.
-Ser du treet der ute?
-Ja.
-Det var der bror min hengde seg.

S.118

 

Flere av fortellingene har handling fra Bergen og som bergenser så var det jo veldig kjekt. Blant annet den fortellingen som heter Tico-Tico som handler om en eldre kar som bor på Mannsverk etter det jeg forstår. Han lever et liv hvor han for det meste observerer andre folk, både fra altanen sin eller på butikken når han er der. Han har noen interessante observasjoner som blant annet går ut på at han gjetter hvordan folk lever livene sine ut i fra hva de har i handlevognene sine.

Et par av fortellingene mistenker jeg at forfatteren har hentet fra sitt eget liv, og skriving. Noen er litt småmorsomme mens andre er vonde å lese. Noen av novellene har også den klassiske åpne slutten og særlig den som jeg nevnte aller først kunne jeg tenkt meg en fortsettelse på. Det var ikke alt som falt like godt i smak her hos meg, et par av dem vet jeg ikke helt om jeg forstod heller. Men de aller fleste gikk rett hjem her hos meg. De fleste har en noe trist undertone i seg selv om jeg trakk på smilebåndet ved et par anledninger. At det er skrevet på fin nynorsk trekker også opp.

Jeg fant ingen bloggomtaler eller anmeldeser av denne boken, kjære bloggarar- denne bør lesast!
Oppdatert 27/11- Ingalill har lest og likt,les hennes herlige omtale av boken her.

 

 


Forlag:Samlaget
Tittel: Korte meisterverk
Forfatter: Gaute M. Sortland
Format: Innbundet
Sideantall:127
Utgitt: 2017
Kilde: Leseks

 

Forfatter

Gaute-M-Sortland
Foto: Herborg Pedersen

Gaute M. Sortland er født i 1980 og er en norsk forfatter, låtskrivar og vokalist i country- og bluegrassbandet Bergen Mandolinband. Sortland har mastergrad i nordisk litteraturvitenskap.Han debuterte som forfatter i 2009 med romanen Johan.
I 2011 kom kortprosasamlingen Du er her igjen og alt er forandra  i 2015 kom han ut med kortprosaboken Fotturar i Norge.

 

 

HILSEN BEATHE

6 responses

  1. Sannelig er du kjapp-e. Så glad du likte den, og veldig fin omtale. Litt lettet over at du også fant de mest trist, begynner å bli seriøst bekymret for at jeg ikke ser humor noen steder. Forskrekkelig med han maleren!! Og synes som det at det var morsomt med bokbloggbenevnelsen..

    Liker

  2. Tilbaketråkk: NORSK 2017: GAUTE M.SORTLAND : Norske bokblogger

  3. Tilbaketråkk: Oppsummering#11:November 2017 – Beathes bokhjerte

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

http://www.frokenflink.com/

En blogg om bøker

Forlagsliv

En blogg om bøker

Kristin forteller

- om ting hun har sett, hørt, lest og tenkt

Lesejenta

bøker

Med hodet i en bok.

En blogg om bøker

Tanker om sproget

En blogg om bøker

elisemundal.com

Blomster, Bobler & Bøker

Alettesbokverden

En blogg om bøker

Mellom bokstablene

En blogg om bøker

Gro prøver å tenke

Farger og fugler, fantasi og frihet

Marta Breens blogg

Hele Norge baker ikke

Sukkerrør

En blogg om bøker

Alureliterature

En blogg om bøker

Labbens bokblogg

There is no surer foundation for a beautiful friendship than a mutual taste in literature - P.G. Wodehouse

amylin's book chatter

En blogg om bøker

The Girl Who Reads

En blogg om bøker

Stjernekast

En blogg om bøker

Tjuetre 06.Com

En Bergenser leser bøker

rettfrahjerteblog.wordpress.com/

Straight from my heart

Kulturbloggen til guffen

En blogg om bøker

ebokhylla mi

En blogg om bøker

Bokelskerinnen

Med blikket på aktuelle bokutgivelser i inn-og utland

forfatterwannabe

Engeline snart 50 - ærlig, uredd og imperfekt <3 Drømmer om min bok i din bokhylle

Tea, Books & Gilmore Girls

En blogg om bøker

Forfatterfrue

Der ting som kyss og nyslått gress, sveler og nakne netter får plass. Men også motet til å kjempe, reisen fra syk til friskere og evnen til å "leve med".

Astri utan D

Film. Bøker. Musikk. ++

Alt du vet er feil

En blogg om bøker

Heges bokverden

En blogg om bøker

Endast Eböcker ...

En blogg om bøker

koffiehart

En blogg om bøker

Lesenyter

En blogg om bøker

Stine Friis

Going sustainable and zero waste

✰ Skorpionen's hjørne

En blogg om bøker

Ariel

En blogg om bøker

Tones bokmerke

En blogg om bøker

Kort møte

Run mad as often as you choose, but do not faint

%d bloggere like this: