Samlesing: Bout to step it up!

Um sakne springe blome bred

 Påsken er snart over for denne gang og vi har kommet over halveis i denne samlesingen, kanskje  begynner du å bli møkkalei hele greien og det før du  har lest så mye som et eneste ord av denne diktsamlingen med dette noe merkelige språket..? Kanskje du er litt som Chris her?

skam memes USSB

Jeg håper ikke at du er helt «der» ennå, eller både meg og Ellikken ser jo helst at du ikke kommer dithen i det hele tatt. Er du virkelig så lei som bilde over her viser så fortvil ikke, vi skal på ingen måte step up the game slik jeg skrev i overskriften men jeg kan love deg at vi skal fortsette med uforminsket styrke så lenge kalenderen viser april måned.

Første gang jeg leste denne boken var i oktober i fjor. Jeg hadde lest Eli sin omtale og hun var så beveget av denne boken at hun knapt fant ord for å beskrive den. Da ble jeg jo så klart nysjerrig på hva som fikk henne til miste munn og mæle omtrent.

I min omtale av boken skrev jeg blant annet Litt usikker på om vi følger kvinnen gjennom en viss periode av livet hennes, men jeg tror ikke det spiller noen rolle for denne diktsamlingen er åpen for mange slags tolkninger. Kanskje hun drømte eller satt alene tilbakemed alle disse triste minnene. Hun spurte også gud ved en anledning om hva hun hadde gjort galt som fortjente slik en grusom straff. Det er høst og det er vinter men aldri vår eller sommer – det er aldri noe som vokser og gror.

På dette tidspunkt hadde jeg ikke fått med meg at dette var en slags gjenfortelling av eventyret Kvitebjørn Kong Valemon. Men det spilte ingen rolle, sånn egentlig. Nå som jeg har lest den flere ganger forstår jeg enda mer, og den vokser på meg for hver eneste gang jeg leser den.

Jeg skrev også at Dette var en spesiell diktsamling som jeg brukte flere dager på å komme gjennom for dette er ikke en bok du reser gjennom.Bolker på 20 sider ad gangen følte jeg var passelig for meg,både for å kunne prøve å tolke språket men også ta inn over meg denne sorgtunge kvinnens bunnløse sorg og ikke minst lengsel etter sine kjære.

Det er mørkt og dystert uten noe særlig lyspunkt å spore, det er en sørgesang  fylt av mystikk og den har som sagt sitt helt særegne lyriske språk. Jeg håper at flere tar utfordringen med å lese den for den er så absolutt verd det.
Anbefales!

Dette er uten tvil en spesiell bok, og ikke minst så er den mørk, veldig mørk.

Dette er IKKE en bok man rusjer med, derimot er det en bok som kryper innunder huden på deg og blir værende der i lang tid. Men den krever kanskje at man tar seg litt tid til å sette seg inn i språket, og helt ærlig – SÅÅÅÅ veldig vanskelig er det faktisk ikke.

sana tg meme 2

HILSEN BEATHE

Tagged: , , ,

6 thoughts on “Samlesing: Bout to step it up!

 1. ellikken 18. april 2017, kl. 09:52 Reply

  Som deg visste jeg heller ikke om inspirasjonen fra Kvitebjørn… da jeg leste boken i fjor. Jeg oppfattet ikke alle referansene, men jeg føler jeg personlig fikk vel så mye ut av min egen tolkning. – Slik som at jeg eksempelvis leste denne bjørnen som et bilde på svartedauden. Jeg er glad for at jeg leste historien med «åpne øyne».

  ❤ Sana ❤

  Likt av 1 person

  • Beathesbokhjerte 18. april 2017, kl. 12:16 Reply

   Det overnaturlige,eventyret og mytologien fikk jeg ikke med meg heller men som deg fikk jeg mye ut av boken likevel, nok til at jeg hadde den som førstevalg ved nominering til BBP. Jeg tolket det også dithen at det kunne være tale om svartedauen, da mange gårder ble lagt brakk på den tiden.

   Vi kan bare håpe at vi klarer å få opp øynene til flere slik at de gir boken en fair sjanse for slik å få den samme leseopplevelsen som vi har når vi leser denne.

   Sana er queen altså, digger henne ❤

   Lik

 2. anettesbokboble 18. april 2017, kl. 11:12 Reply

  For en herlig tid vi har gått inn i våren er i anmarsj, Skam er tilbake og jeg har virkelig blitt nysgjerrig på «Um sakne springe blome». Den virker litt tung å lese, men snuttene du har gitt oss har truffet noe i meg. Det må jeg gjøre noe med 🙂

  Likt av 1 person

  • Beathesbokhjerte 18. april 2017, kl. 12:20 Reply

   Åh, du aner ikke hvor glad jeg er for å høre dette,Anette! ❤ Det er nettopp dette som er målet vårt med denne samlesingsagendaen, å få folk til å bli nysgjerrig på boken. Og det er virkelig ikke SÅ vanskelig å tyde boken som det kan virke ved første øyekast. Meld deg på samlesingen på facebook og vær med i trekningen om en bokpakke blant annet bestående av nettopp «Um sakne springe blome» – gi den en sjanse og forhåpentligvis kryper den innunder huden på deg slik den gjorde meg både meg, Eli og flere bloggere der ute. Den er ikke som kløpulver for å si det sånn.

   Lik

 3. siljesols 20. april 2017, kl. 10:21 Reply

  Jeg prøvde meg på denne tidligere i år og leste en del uten at jeg følte at jeg fikk så mye ut av den og så har den blitt liggende nå til samlesingen. I går begynte jeg på nytt og leste høyt og da skjønte jeg plutselig så mye mer. Herregud, det er flaut å si, men jeg skjønte ikke en gang tittelen før jeg sa den høyt. Så i går drev vi høytlesing i stuen, og min Sunnfjord-mann følte seg i grunn nesten hjemme i dette språket, og diskuterte hvem mannen og bjørnen var, en skygge kanskje, eller mørket. Jeg visste heller ikke om Kvitebjørn Kong Valemon-referansen, og skal ikke grave mer i den før boken er ferdiglest. Husker vi så filmen på barneskolen, men ellers husker jeg lite av det.

  Lik

 4. […] Bout to step it up! (Beathe) […]

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

elisemundal.com

Blomster, Bobler & Bøker

En blogg om bøker

Alettesbokverden

En blogg om bøker

Mellom bokstablene

En blogg om bøker

Nye Muriel

Farger og fugler, fantasi og frihet

Marta Breens blogg

Hele Norge baker ikke

Sukkerrør

En blogg om bøker

Alureliterature

En blogg om bøker

Labbens bokblogg

There is no surer foundation for a beautiful friendship than a mutual taste in literature - P.G. Wodehouse

amylin's book chatter

En blogg om bøker

The Girl Who Reads

En blogg om bøker

Stjernekast

En blogg om bøker

Tjuetre 06.Com

En Bergenser leser bøker

rettfrahjerteblog.wordpress.com/

Straight from my heart

Kulturbloggen til guffen

En blogg om bøker

ebokhylla mi

En blogg om bøker

Bokelskerinnen

Med blikket på aktuelle bokutgivelser i inn-og utland

forfatterwannabe

Engeline snart 50 - ærlig, uredd og imperfekt <3 Drømmer om min bok i din bokhylle

Tea, Books & Gilmore Girls

En blogg om bøker

Forfatterfrue

Der ting som kyss og nyslått gress, sveler og nakne netter får plass. Men også motet til å kjempe, reisen fra syk til friskere og evnen til å "leve med".

Astri utan D

Film. Bøker. Musikk. ++

Alt du vet er feil

En blogg om bøker

Heges bokverden

En blogg om bøker

Endast Eböcker ...

En blogg om bøker

koffiehart

En blogg om bøker

Lesenyter

En blogg om bøker

Stine Friis

Veien mot et bærekraftig liv

✰ Skorpionen's hjørne

En blogg om bøker

Ariel

En blogg om bøker

Tones bokmerke

En blogg om bøker

Kort møte

Run mad as often as you choose, but do not faint

Les! Lue!

Norsk litteratur på finsk og finsk litteratur på norsk - Norjalaista kirjallisuutta suomeksi ja suomalaista kirjallisuutta norjaksi

Huset ved sjøen

Tanker om laust og fast

Hilsen fra Muscat!

En blogg om livet mitt i Oman

Lottens Bokblogg

Lottens tankar och funderingar om berättande i litteratur och film

lesehestkokken

bøker, vin & mat

My Criminal Mind

~En Bokblogg

Elise Cathrin

Alltid på eventyr med ei bok i handa!

%d bloggers like this: