Z for Sorry av Marit O Kaldhol

Etter å ha lest fire ungdomsromaner av Kaldhol har jeg blitt  rimelig godt kjent med forfatterskapet hennes og gleden var stor når jeg så at hun kom ut med en ny ungdomsroman i år.Den er nå lest og hun skuffer ikke denne gangen heller, dette er for øvrig min syvende norske bok anno 2017- er med andre ord i gang med lesingen med tanke på BBP 2017.
z-for-sorry
I Z for Sorry  møter vi igjen Susan og Ruben  fra romanen Zweet  og Susan har nettopp har flyttet fra bygden inn til byen for å gå på danselinjen på videregående skole. Når romanen begynner ligger Susan på sykehus og det er gjennom hennes tilbakeblikk at vi som lesere får ta del i det som skjedde frem til hun ble innlagt. Mens hun ligger der går tankene til moren og noe som skjedde med henne for lenge siden, og hun er fast bestemt på å ikke være der når moren kommer på besøk.

Susan er en ensom jente som  krøp fort under huden min. Hun har ikke mange venner, kun  Ruben men han flyttet tilbake til Cuba. Jentene på skolen fryser henne ut og vil overhodet ikke ha noe med henne å gjøre, og gjør narr av dansingen hennes. Etter en stund dukker Zlatan opp og da er det ikke han forballspilleren jeg snakker om, men Zlatan Paulsen, gutten med løse skolisser som smeller i gulvet. Susan kan ikke la være å undre seg hvorfor han søker kontakt…

Ein svak kvalme bølgjar i halsen. Eg svelger. Bak den kvitkledde er eit vindauge. Svart firkant, gule gardiner. Eg er trøytt, kjenner at hovudet blir liggande på sida. Hovudet er for tungt. Klarer ikkje løfte det, snu det tilbake. Eg vil ikkje vere her. Eg må kome meg ut, bort frå dette. Eg klarer ikkje halde fast i tankane. Ei skodde rullar inn over auga mine. Eg sig nedover i eit mørkt hòl. Innover i søvnen. Søvnen er ei grotte. Grotta dreg meg inn, grotta eig meg.

S.6

Susan bor alene på hybel og kontakten med foreldrene er lik null og det virker ikke som de bryr seg så mye, er opptatt med seg og sitt. Den eneste som ser ut til å bry seg om henne og prøver å sette en form for grenser for Susan er hybelvertinnen. Etter hvert som historien som skrider frem får vi et sårt og til tider vondt portrett av en ensom ung jente som prøver sitt beste men som stadig havner litt på utsiden, akkurat som de stjernene hun ser på kartet hun har over nattehimlene og som hun ofte ser på. De er en del av en større enhet men likevel er det noen av dem som står alene litt bortenfor de andre. Sånn sett passer coveret utrolig godt til innholdet i boken og det samme gjør de  fine diktene vi får servert innimellom.

 

ei stjerne veks
ei anna krympar
ei stjerne dansar i vill fart
rundt eit svart hòl
i sin eigen galakse

ho som dansar
dansar seg varm
snurrar, blussar
under henne er himmelrommet
ein svolten brønn

S.80

 

Igjen har Kaldhol klart å skrive en roman som gjør meg både beveget og rørt, og ikke minst engasjert – med tanke på at den beskriver en situasjon som dessverre mange opplever i det virkelige liv. Av og til er familier dysfunksjonelle og noen ganger er det slik at man kan finne vennskap og familietilhørighet andre steder enn hos din egentlige familie, ofte fra uventet hold.

Som nevnt så krøp Susan under huden på meg nærmest umiddelbart, og jeg fikk et helt annet inntrykk av henne i denne romanen enn i den forrige hvor jeg ikke hadde særlig sansen for henne i det hele tatt. Jeg fikk også vondt av Zlatan som slett ikke har det noe enkelt hjemme han heller, og til tross for at han ikke oppførte seg helt eksemplarisk og ei heller så vi veldig mye til ham underveis så følte jeg at jeg ble kjent med ham. Hadde lyst til å få vite mer om ham.

Romanen er skrevet i en nydelig og vakker nynorsk språkdrakt som alltid når det er Kaldhol  det er snakk om og hun går også her over i det lyriske underveis. Det er en kort roman på knappe 150 sider men likevel føler jeg den rommer mye, og jeg satt med klump i halsen ved flere anledninger. Det er sårt å lese om noen som faller litt utenfor, og da særlig barn og unge.

 

BOKEN ANBEFALES!

Gro har også skrevet en fin omtale av boken og innlegget hennes finner du her.

 


Forlag: Samlaget
Tittel:Z for Sorry
Forfatter: Marit O Kaldhol
Format: Innbundet
Sideantall:143
Utgitt: 2017
Kilde: Leseeks

Forfatter

marit-kaldhol_3fdec774-f72b-4d46-9a6f-5f002732dc63_2048x2048

Marit O Kaldhol er  født i 1955 og er en norsk forfatter. Hun er utdannet lærer og har undervist på ungdomsskole og Videregående. Hun debuterte som forfatter i 1983 med  diktsamlingen Lattermilde laken og har siden skrevet en rekke bøker, både barnebøker, ungdomsbøker,noveller, romaner og diktsamlinger. Hun har vunnet en rekke priser for sitt arbeide, blanet annet flere utenlandske barnepriser for billedboken Farvel,Rune (1986)

 

HILSEN BEATHE

Tagged: ,

10 thoughts on “Z for Sorry av Marit O Kaldhol

 1. Tine 4. mars 2017, kl. 15:57 Reply

  Å du får blodet til å bruse her, jeg visste ikke at denne har kommet ut. Jeg elsket Zweet, og vil gjerne lese denne oppfølgeren. Ønsker deg en fin lørdag Beathe!

  Lik

 2. Kari 4. mars 2017, kl. 18:21 Reply

  Den skal jeg også lese 🙂 Fortsatt god helg!

  Lik

  • Beathesbokhjerte 9. mars 2017, kl. 18:04 Reply

   Den var veldig fin, spent på å høre hva du syntes, Kari! 🙂 Og nå er det snart helg igjen, det går ikke akkurat unna med kommenteringen her hos meg for tiden 😛

   Likt av 1 person

 3. Silje Monsen Solsvik 6. mars 2017, kl. 10:35 Reply

  Har ikke startet på dette årets norske bøker, men denne troner høyt på listen over de jeg skal lese, og muligens blir den først ut. Takk for fint innlegg, gleder meg enda mer nå:-)

  Lik

  • Beathesbokhjerte 9. mars 2017, kl. 18:05 Reply

   Så bra at du gleder deg enda mer til å lese denne! Jeg ser frem til å høre hva du syntes om den når du kommer så langt, Silje! 🙂

   Lik

 4. Gro 9. mars 2017, kl. 17:45 Reply

  Har lest boken, og likte den svært godt. Men jeg liker nok alt Marit Kaldhol skriver, hun har så utrolig vakkert språk og triste historier.

  Veldig god omtale Beathe, ser du kommenterte det om diktene, det tenkte jeg ikke på, men det brøt teksten på en god måte. Nå er det bare å håpe at flere plukker opp boken, den er nydelig.

  Jeg linket deg selvsagt 🙂

  Lik

  • Beathesbokhjerte 9. mars 2017, kl. 18:07 Reply

   Tusen takk for fine ord, Gro! 🙂 Du fikk med deg noe som jeg ikke gjorde i min omtale, sånn er det jo, Boken er nydelig ja, og vi får håpe at mange plukker den opp etter hvert.

   Lik

 5. […]  Z for Sorry av Marit Kaldhol – Ungdomsbok- Norsk 2017- Leseeks […]

  Lik

 6. […]  Z for Sorry av Marit Kaldhol – Ungdomsbok- Norsk 2017- Leseeks Første person og andre historier av Ali Smith – Noveller – Oversatt […]

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Mellom bokstablene

En blogg om bøker

Nye Muriel

Farger og fugler, fantasi og frihet

Marta Breens blogg

Hele Norge baker ikke

Sukkerrør

En blogg om bøker

Alureliterature

En blogg om bøker

Labbens bokblogg

There is no surer foundation for a beautiful friendship than a mutual taste in literature - P.G. Wodehouse

amylin's book chatter

En blogg om bøker

The Girl Who Reads

En blogg om bøker

Stjernekast

En blogg om bøker

Tjuetre 06.Com

En Bergenser leser bøker

rettfrahjerteblog.wordpress.com/

Straight from my heart

Kulturbloggen til guffen

En blogg om bøker

ebokhylla mi

En blogg om bøker

Bokelskerinnen

Med blikket på aktuelle bokutgivelser i inn-og utland

forfatterwannabe

drømmen om min roman i din bokhylle

Tea, Books & Gilmore Girls

En blogg om bøker

Forfatterfrue

Der ting som kyss og nyslått gress, sveler og nakne netter får plass. Men også motet til å kjempe, reisen fra syk til friskere og evnen til å "leve med".

Astri utan D

Film. Bøker. Musikk. ++

Alt du vet er feil

En blogg om bøker

Heges bokverden

En blogg om bøker

Endast Eböcker ...

En blogg om bøker

koffiehart

En blogg om bøker

Lesenyter

En blogg om bøker

✰ Skorpionen's hjørne

En blogg om bøker

Ariel

En blogg om bøker

Tones bokmerke

En blogg om bøker

Kort møte

Run mad as often as you choose, but do not faint

Les! Lue!

Norsk litteratur på finsk og finsk litteratur på norsk - Norjalaista kirjallisuutta suomeksi ja suomalaista kirjallisuutta norjaksi

Huset ved sjøen

Tanker om laust og fast

Hilsen fra Muscat!

En blogg om livet mitt i Oman

Lottens Bokblogg

Lottens tankar och funderingar om berättande i litteratur och film

lesehestkokken

bøker, vin & mat

My Criminal Mind

~En Bokblogg

Elise Cathrin

Alltid på eventyr med ei bok i handa!

EllenGry

Write - Laugh - Love -Cry - Smile and Live

%d bloggers like this: