James Franco spytter når han snakker av Erik Eikehaug

Det var Elins innlegg om 11 norsk bøker man burde se opp for i år som gjorde meg oppmerksom på denne boken. Forfatter Erik Eikehaug er en av årets debutanter og har allerede høstet lovord i både VG og Klassekampen for sin debutroman.

james-franco
James Franco spytter når han snakker handler om Kenneth som 13 år gammel finner ut at han er homofil,men har ikke kommet ut av skapet ennå. Han forelsker seg i en gutt i klassen.

Selv er ikke Kenneth så opptatt av at han er homofil men etter hvert får han kvaler på grunn av omgivelsenes reaksjon på ham, og når noen sprayer «Kenneth er homo» på muren utenfor Skien kino,og dette blir stående i 2 uker før det blir malt over, føler Kenneth for første gang trang til å komme seg ut i verden, langt bort i fra hjembyen.

Vi følger Kenneth fra han er 13 til han er 32 år.

Kenneth tilhører en nokså dysfunksjonell familie som er preget av mange hemmeligheter. Faren er en meget kontrollerende type og moren er snill men har sine problemer å stri med, blant annet  sliter hun med å vise fysisk nærhet.

Kenneth ser det som sin oppgave å ta seg av sin etter hvert utagerende søster og hver kveld når hun ikke får sove dikter han opp historier. Han har også et meget nært forhold til mormoren sin.

Han vet at jeg er den dårligste på laget. Det er derfor han aldri kommer på noen av kampene. Han skammer seg.
Jeg dytter tallerken bort.
«Takk for maten.»
Han kikker fra meg til den urørte brødskiva.
«Spis opp!»
«Jeg er mett.»
Jeg skynder meg å bla opp i Magic Eye-boka, holder den oppe fremfor ansiktet slik at jeg ikke kan se pappa. Jeg fokuserer blikket inn i mønsteret, myser og skjeler helt til Ariel og Fomle kommer svømmende mot meg.

S.30

Kenneth reiser til New York for å gå på et skrivekurs på Columbia University og det er her han treffer James Franco. Selv her blir ikke Kenneth kvitt sine indre demoner som han til stadighet må kjempe mot. Han ser blant annet for seg den kinesiske gutten som hoppet ut av vinduet midt under eksamen, en scene som kommer tilbake til ham ved flere anledninger. Her får vi også et innblikk i hvordan det er å gå på et kurs i USA kontra Norge og hvor det er tydelig at det er et mye røffere miljø der borte også med hensyn til pedagogikk.
Vi får ta del i hans liv der borte og her treffer han også sin nye kjæreste.

Jeg snur meg mot henne, ser rett ned i kløfta. En uendelighet av pupper. Jeg ser opp og møter blikket hennes i håndspeilet. Idioten tar på seg mer leppestift.
Ursula. Ellie er Ursula.
Og hun er forelsket i prins Erik. I James altså. Det er derfor hun kler seg som Samantha i Sex og singelliv hver mandag. Hun skulle bare visst at James ble med meg hjem fra puben på fredag. «Girl dressed like a prostitute jumps out of wimdow in the middle of Writer`s Workshop» ville blitt en viral-hit.

S. 158

Romanen består av fire deler og  handlingen er lagt til høsten 1995, før den tar oss med til sommeren 2001, vinteren 2008 og avsluttes våren 2014 når Kenneth tar med seg kjæresten hjem til Skien i forbindelse med farens 60 års dag, hvor kjæresten skal lese fra sin nye diktsamling på Kunstnernes hus hvor det blant annet ryktes om at Karl Ove Knausgård også skal. Med seg i bagasjen har Kenneth dessuten flere hemmeligheter….

Dette var en meget god debut! Forfatteren har et meget godt språk og ikke minst et stort fortellertalent. Jeg ble umiddelbart grepet av Kenneth og hans historie. Det er på ingen måte en roman man bare rusjer gjennom, til det er den for teksttung for å stjele forfatterens egne ord.

Første del av boken var meget mørk og enkelte sekvenser var til å få bakoversveis av, for jeg tok rett og slett ikke Buffy referansene med det samme da jeg ikke har sett den tv-serien, men som forfatteren forteller så er han veldig inspirert av nettopp denne serien som handler om vampyrenes skrekk. Serien ligger på netflix så jeg er dermed i gang med den.

Det var mange fine sekvenser i boken og jeg likte særs godt når Kenneth var på besøk hos Siri Hustvedt og Paul Auster!

I fjor kom det ut flere bøker som tok for seg dette med homofil kjærlighet og denne boken føyer seg inn i rekken.  Jeg syntes Eikehaug får fint frem at kjærlighet mellom to menn ikke skiller seg fra den kjærligheten som finnes mellom mann og kvinne. Det er jo ingen forskjell. Kjærlighet er kjærlighet, like vakker uansett. Og jeg skulle ønske at vi en gang i fremtiden kommer dit at det ikke er noe skap for noen å komme ut av i det hele tatt.

Det er vondt å lese om Kenneths indre kamp, ikke for å akseptere seg selv som homofil ( for det har han allerede gjort) men for å takle hvordan omgivelsene rundt ham reagerer. Han kjemper også med sin egen utvikling både som menneske og som kunstner.

Dette var både gripende og tildels sår lesing,men det er ikke en trist bok i den forstand for den er til tider meget underholdende. Den tar jo opp viktige tema og ikke minst høyst aktuelle, og noe var gjenkjennelig for de fleste av oss vil jeg tro.

Jeg anbefaler boken varmt og inderlig, og ikke minst bør bokbloggere få denne boken med seg i løpet av året med tanke på BBP 2017- just saying!

Anbefalt lesing: Elin( Bokelskerinnen) har intervjuet forfatteren om hvordan romanen ble til og her forteller han blant annet at romanen han er personlig men ikke biografisk.

EN LITEN «GI-BORT»

Jeg fikk tilsendt to eksemplarer av denne boken og har derfor lyst til å gi det ene eksemplaret til en av mine lesere. Gi en lyd i kommentarfeltet om du kunne tenke deg å lese boken så trekker jeg en vinner om et par dager.


Forlag: Gyldendal
Tittel: James Franco spytter når han snakker
Forfatter: Erik Eikehaug
Format:Innbundet
Sideantall:421
Utgitt: 2017
Kilde: Leseeks

 

Forfatter

eikehaug-erik_productimage

Erik Eikehaug er født i 1982 og er en norsk forfatter. Han har en bachelor i nordisk litteratur fra Universitet i Oslo, en master i Creative Writing and Publishing fra Kingston University, London. James Franco spytter når han snakker er hans debutbok.

 

HILSEN BEATHE

Tagged: , , , , ,

23 thoughts on “James Franco spytter når han snakker av Erik Eikehaug

 1. Ellikken 5. februar 2017, kl. 20:29 Reply

  Oh yeah, leser gjerne denne boka! Du overbeviste meg med din omtale og stiller meg i kø 🙂

  Lik

 2. Artemisia 5. februar 2017, kl. 22:24 Reply

  Jeg har denne liggende , og etter både dine og Ingalills anbefalinger, samt andre gode anmeldelser, ser jeg at jeg fortsatt har noe se frem til.
  Synes du at den hadde en langdryg slutt?

  Lik

  • Beathesbokhjerte 5. februar 2017, kl. 22:29 Reply

   Den var noe «langdryg» i forhold til resten av boken, men den første delen var mørk så jeg syntes den delen av boken var fin jeg selv om jeg fikk en litt vond følelse mot slutten. Du kan glede deg, Anita 🙂

   Lik

 3. Julie Karoline 6. februar 2017, kl. 06:38 Reply

  Hørte om boken for litt siden, og kan godt tenke meg å lese den. Spesielt etter din omtale og anbefaling. Tar gjerne i mot et eksemplar 🙂

  Lik

  • Beathesbokhjerte 6. februar 2017, kl. 11:14 Reply

   Så bra! Viktig at gode bøker spres ut til leserne og du er med i trekningen! 🙂

   Lik

 4. Camilla 6. februar 2017, kl. 10:30 Reply

  Har hørt litt om boken, og din anmeldelse gjorde at jeg fikk ordentlig lyst til å lese den. Er med på trekningen! Ha en fin mandag 🙂

  Lik

 5. Silje Monsen Solsvik 6. februar 2017, kl. 10:38 Reply

  Ja, vil gjerne være med i trekningen:-) Er overbevist om at den bør leses av både deg og Ingalill!

  Lik

 6. Anja 6. februar 2017, kl. 18:11 Reply

  Vil gjerne lese den! De har ikke fått den inn på biblioteket, så det hadde vært supert å vinne den! 😊

  Lik

 7. Tine 6. februar 2017, kl. 19:00 Reply

  Kjempeflott omtale Beathe, nå rykket boken frem i køen. Siden jeg har den allerede, unner jeg noen andre leseeksemplaret du har til overs 🙂

  Lik

  • Beathesbokhjerte 6. februar 2017, kl. 19:14 Reply

   Takk for det, Tine 🙂 Jeg er spent på hvordan den faller i smak hos deg!

   Lik

 8. Rose-Marie 6. februar 2017, kl. 21:36 Reply

  Du har overbevist meg om at dette er en bok jeg bare MÅ få med meg! Takk!

  Lik

 9. Ingalill 7. februar 2017, kl. 08:51 Reply

  (Og for alle de som ikke vinner – ligger den også på eBokBib.)

  Her er vi so very enige.
  Til og med angående slutten. Jeg likte helt klart første del best, en frisk vri på oppvekst, eller det føltes ihvertfall slik, og det var lenge usikkert hvilken vei boka ville gå (her hjalp det med null forhåndskunnskap), andre del synes jeg var mer typisk, har lest det før, spesielt kunsteropplegget, men det hjelper at forfatteren ser ut til at en viss (ironisk) distanse, velger å tro det er derfor han trekker inn Knausgård, blant annet.

  Drømmeåret nå, for bbp17, er at jeg leser 6 bøker som er bedre, slik at dette blir 7.plassen, da kan vi snakke suksessfylt leseår. Ville jo vært litt trist hvis vi leste den beste i januar?

  Likt av 1 person

  • Beathesbokhjerte 8. februar 2017, kl. 07:03 Reply

   Helt enig med deg! Ville vært synd om vi ikke skulle få lest bøker som er minst like god eller bedre enn denne gjennom hele resten av året, at vi leste den aller beste allrede i jan/feb. Og fortsetter det slik så går vi som du sier et drømmeår i møte når det gjelder norske bøker.

   Jeg satt av og til med en uggen følelse underveis om at noe var galt og det fikk jeg vel kanskje bekreftet på slutten som egentlig var litt vond. Om jeg har tolket det riktig vel og merke.

   Gleder meg til å høre andres tilbakemeldinger på denne! 🙂

   Lik

 10. […] flere bøker som handler om homofile, blant annet Nærmere kommer vi ikke av Monika Steinholm og James Franco spytter når han snakker av Erik Eikehaug. Og jeg har et par bøker liggende på vent, blant annet en på dansk som heter […]

  Lik

 11. […] James Franco spytter når han snakker av Erik Eikehaug – Roman – Norsk 2017 – Lese… […]

  Lik

 12. […] James Franco spytter når han snakker av Erik Eikehaug – Roman – Norsk 2017 –… Nøtteskall av Ian McEwan – Roman – […]

  Lik

 13. […] boka er homo av James Dawson – Sakprosa -lest 2017 James Franco spytter når han snakker  av Erik Eikehaug – Roman – Lest 2017 Simon og Homo Sapiens-agendaen av Becky Albertalli – Ungdomsroman -Lest […]

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

elisemundal.com

Blomster, Bobler & Bøker

En blogg om bøker

Alettesbokverden

En blogg om bøker

Mellom bokstablene

En blogg om bøker

Nye Muriel

Farger og fugler, fantasi og frihet

Marta Breens blogg

Hele Norge baker ikke

Sukkerrør

En blogg om bøker

Alureliterature

En blogg om bøker

Labbens bokblogg

There is no surer foundation for a beautiful friendship than a mutual taste in literature - P.G. Wodehouse

amylin's book chatter

En blogg om bøker

The Girl Who Reads

En blogg om bøker

Stjernekast

En blogg om bøker

Tjuetre 06.Com

En Bergenser leser bøker

rettfrahjerteblog.wordpress.com/

Straight from my heart

Kulturbloggen til guffen

En blogg om bøker

ebokhylla mi

En blogg om bøker

Bokelskerinnen

Med blikket på aktuelle bokutgivelser i inn-og utland

forfatterwannabe

Engeline snart 50 - ærlig, uredd og imperfekt <3 Drømmer om min bok i din bokhylle

Tea, Books & Gilmore Girls

En blogg om bøker

Forfatterfrue

Der ting som kyss og nyslått gress, sveler og nakne netter får plass. Men også motet til å kjempe, reisen fra syk til friskere og evnen til å "leve med".

Astri utan D

Film. Bøker. Musikk. ++

Alt du vet er feil

En blogg om bøker

Heges bokverden

En blogg om bøker

Endast Eböcker ...

En blogg om bøker

koffiehart

En blogg om bøker

Lesenyter

En blogg om bøker

Stine Friis

Veien mot et bærekraftig liv

✰ Skorpionen's hjørne

En blogg om bøker

Ariel

En blogg om bøker

Tones bokmerke

En blogg om bøker

Kort møte

Run mad as often as you choose, but do not faint

Les! Lue!

Norsk litteratur på finsk og finsk litteratur på norsk - Norjalaista kirjallisuutta suomeksi ja suomalaista kirjallisuutta norjaksi

Huset ved sjøen

Tanker om laust og fast

Hilsen fra Muscat!

En blogg om livet mitt i Oman

Lottens Bokblogg

Lottens tankar och funderingar om berättande i litteratur och film

lesehestkokken

bøker, vin & mat

My Criminal Mind

~En Bokblogg

Elise Cathrin

Alltid på eventyr med ei bok i handa!

%d bloggers like this: