Lanseres i disse dager -Noe skal skje av Therse Aasvik

I fjor leste jeg forfatterens debutroman Fie Faller, en bok jeg ble veldig begeistret for, og om kun få dager lanseres hennes andre roman, Noe skal skje. Boken leste jeg som en av de siste i 2016.

noe-skal-skje
I Noe skal skje møter vi Fred, en stille og kanskje litt ensom fyr som sjelden eller aldri gjør noe som er uventet. Han reiser ofte å fisker, besøker søsteren og hennes to barn hver torsdag. Alt gjør han i et gjentagende mønster som føles trygt for ham. Når han ikke gjør dette så oversetter han tekniske brosjyrer for et sykehus i nærheten.

En dag han er ute og fisker får han øye med en kvinne og hennes datter som holder til på den andre siden av sundet. Hver gang han er der ute så ser han de, men han er usikker på om han skal tørre å ta kontakt med dem.

Noen av  avsnittene i romanen tar oss tilbake til barndommen hans i Son hvor vi møter kameratene hans Stian og Kai, sistnevnte bor i Oslo og de ser han kun om sommeren. Alle ser opp til Kai og jentene flokker seg rundt ham, og hver høst når Kai reiser hjem igjen bruker kameratene flere uker på å gli inn i sin vante gang igjen, nærmest i en slags sorg over at Kai har reist hjem.

 

 – Fred! Jeg heter Fred!
De få som kjenner meg, vil nok si at nanvet passer. Jeg trenger ikke psykolog for å se at jeg gjør mye, for å gjøre lite av meg. Men det vokser et ønske i meg om å forstyrres her jeg sitter. Jeg vil at det skal skje noe som tar meg ut av denne duppedvalen, den hypnotiserende vannflaten som sjelden brytes av annet enn bølgene.

S. 8

En dag Fred har vært ute og fisket finner han en lapp under vindusviskeren på bilen hvor det står at Noe skal skje, han blir veldig usikker og ser rundt seg uten å få øye på noen. Det går en stund og han får flere lapper,samt en nøkkel og andre ting som dukker opp på tilsyntelatende uforklarlig vis.

Etter hvert som historien skrider fremover fremstår Fred noe mer selvsikker i hvert fall når det gjelder å ta kontakt med det andre kjønn. Mysteriet rundt lappene får også sin oppklaring og med den følger det mørke avsløringer. Tragiske hendelser som skjedde i ungdommen som har fulgt Fred hele livet men som han samtidig har prøvd å fortrenge.  Grusomme ting som han har en enorm skyldfølelse for, og kanskje det er derfor han har valgt dette ensomme livet for seg selv – som en slags straff for det han føler seg skyld i? Og sånn må han leve til han eventuelt en gang for en slags tilgivelse og deretter kan gå videre med livet?

 

Det skulle bare være mellomrom igjen i livet mitt. Jeg hadde planlagt det sånn. Innerst inne så har jeg vel tenkt at jeg ikke har rett til å gjøre mer av meg. Men nå husker jeg ikke sist jeg bare satt. det er for mye, det er altfor mye som skjer, plattformen rister under meg rister med alt jeg har dratt med meg.

S.89

Dette var en stillferdig, fin og til tider litt sår roman om liv og død. Forfatteren har et enkelt og godt språk som driver fortellingen sakte men sikkert fremover. Jeg fikk nesten litt sånn «Ove-følelse» av Fred særlig i de situasjonene hvor han hysjet på de barna som så inn til ham fra barnehagen som ligger rett ved siden av der han bor. Men også i dette valget om å leve store deler av livet i ensomhet og med faste rutiner som nesten tvangsmessig må utføres på en bestemt måte. Men det skinner veldig gjennom at han er ensom og kanskje egentlig ville ha levd et helt annet liv, og da får jeg veldig vondt av ham.

Likte godt måten boken tok seg opp på mot slutten når disse hendelsene fra ungdommen ble tatt opp,når det er sagt så har jeg en liten innvending å komme med for det var et par hendelser der jeg har litt vanskelig for å tro kunne skjedd i virkeligheten uten at jeg skal utdype disse her. Ellers så syntes jeg at forfatteren har klart brasene med den såkalte «vanskelige andre boken» veldig bra. Den forrige boken var det mer fart i enn denne, men jeg liker stillferdige og lavmælte bøker også og jeg syntes det er fint at forfatteren velger å skrive begge deler, og holder hun tempoet hun har holdt til nå  så blir det  vel samme tid samme sted neste år da?

 

 


 Forlag: Vigmostad & Bjørke
Tittel: Noe skal skje
Forfatter: Therese Aasvik
Format:Forhåndseksemplar
Sideantall: 185
Utgitt: 2017
Kilde: Leseeks

Forfatter

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Therese Aaasvik  er født i 1974 og bor i Oslo. Hun har studert kommunikasjon ved University of North Dakota, og har bodd og jobbet sju år i USA. Hun har bakgrunn som Art Director, designer og tekstforfatter, og er også billedkunstner. Hun debuterte som forfatter i 2016 med romanen Fie Faller . (Bilde har jeg lånt på forfatterens nettside.)

 

 

HILSEN BEATHE

 

Tagged: ,

9 thoughts on “Lanseres i disse dager -Noe skal skje av Therse Aasvik

 1. Tine 17. januar 2017, kl. 15:23 Reply

  Så gøy at du har blogget om denne akkurat i dag, som jeg har begynt å vente på bok i postkassen 🙂 Gleder meg til å lese, jeg likte godt Fie faller. Skal finlese omtalen din når jeg har lest romanen selv. Gode tanker!

  Lik

  • Beathesbokhjerte 17. januar 2017, kl. 15:50 Reply

   Denne er rolig i forhold til den forrige boken! Jeg har fortalt veldig lite fra handlingen denne gangen så det skal gå fint å lese selv om du ikke har lest boken ennå.

   Lik

 2. Mari - Flukten fra virkeligheten 18. januar 2017, kl. 18:36 Reply

  Noen fortellinger kler jo også å være av det stillferdige slaget. Det er imponerende med de forfatterne som faktisk klarer å skrive en roman i året, jeg ser for meg at det er litt av en jobb. Spennende at du er i gang med 2017 utgivelsene!

  Lik

  • Beathesbokhjerte 18. januar 2017, kl. 20:55 Reply

   Ja, noen fortellinger må nesten være det og det er fint syntes jeg. Heldigvis trenger jeg ikke fart og spenning til enhver tid. Ja, nå har jeg lest 2 2017 bøker og skal begynne på min tredje i kveld 🙂

   En bok i året høres mye ut ja, men det er noen som fikser det også, nå har hun skrevet 2 forholdsvis tynne bøker på ca 200 sider, men uansett, det skal skrives!

   Lik

 3. Rose-Marie 18. januar 2017, kl. 20:23 Reply

  Denne boka har gått meg hus forbi! Takk for tipset!

  Ellers ser jeg at du holder på med Agnes Ravatns herlige bok «Stillstand». Jeg leste den (og blogget om den) høsten 2014 – etter at jeg var skikkelig i siget med Ravatnbøker etter at hun vant Bokbloggerprisen det året. Gleder meg til å lese din anmeldelse!

  Lik

  • Beathesbokhjerte 18. januar 2017, kl. 21:00 Reply

   Blir spennende å se om du plukker denne opp, Rose-Marie! 🙂

   I gang med Ravatn og hun er en kul dame altså! Jeg har lest et par romaner av henne og den med selvdisiplin, så leste jeg den som heter «Folkelesnad» på denne tiden i fjor. Usikker på om jeg har alt hun har gitt ut, det må jeg sjekke opp i og eventuelt få gjort noe med.
   Omtale kommer og jeg skal være på utkikk etter din! 🙂

   Lik

 4. Therese Aasvik 23. januar 2017, kl. 11:41 Reply

  Tusen takk for en fin anmeldelse av Noe skal skje, Beathe! Fie faller og Noe skal skje ble jo antatt samtidig, og jeg har vært veldig spent på hva lesere av Fie faller ville synes om denne mer stillferdige historien om Fred. Som du antar, er jeg godt igang med roman nummer tre og håper ihvertfall at den kommer ut i løpet av 2018, selv om det kanskje blir litt lengre uti året 🙂 varm hilsen Therese Aasvik

  Lik

  • Beathesbokhjerte 24. januar 2017, kl. 09:46 Reply

   Bare hyggelig, Therese! 🙂 Og stas at du vil legge igjen en hilsen her inne, og det er en fin bok du har skrevet denne gangen også! Gleder meg til å lese ditt neste prosjekt til neste år en gang da! Ønsker deg en fin dag 🙂

   Lik

 5. […] Noe skal skje av Therese Aasvik […]

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

elisemundal.com

Blomster, Bobler & Bøker

En blogg om bøker

Alettesbokverden

En blogg om bøker

Mellom bokstablene

En blogg om bøker

Nye Muriel

Farger og fugler, fantasi og frihet

Marta Breens blogg

Hele Norge baker ikke

Sukkerrør

En blogg om bøker

Alureliterature

En blogg om bøker

Labbens bokblogg

There is no surer foundation for a beautiful friendship than a mutual taste in literature - P.G. Wodehouse

amylin's book chatter

En blogg om bøker

The Girl Who Reads

En blogg om bøker

Stjernekast

En blogg om bøker

Tjuetre 06.Com

En Bergenser leser bøker

rettfrahjerteblog.wordpress.com/

Straight from my heart

Kulturbloggen til guffen

En blogg om bøker

ebokhylla mi

En blogg om bøker

Bokelskerinnen

Med blikket på aktuelle bokutgivelser i inn-og utland

forfatterwannabe

Engeline snart 50 - ærlig, uredd og imperfekt <3 Drømmer om min bok i din bokhylle

Tea, Books & Gilmore Girls

En blogg om bøker

Forfatterfrue

Der ting som kyss og nyslått gress, sveler og nakne netter får plass. Men også motet til å kjempe, reisen fra syk til friskere og evnen til å "leve med".

Astri utan D

Film. Bøker. Musikk. ++

Alt du vet er feil

En blogg om bøker

Heges bokverden

En blogg om bøker

Endast Eböcker ...

En blogg om bøker

koffiehart

En blogg om bøker

Lesenyter

En blogg om bøker

Stine Friis

Veien mot et bærekraftig liv

✰ Skorpionen's hjørne

En blogg om bøker

Ariel

En blogg om bøker

Tones bokmerke

En blogg om bøker

Kort møte

Run mad as often as you choose, but do not faint

Les! Lue!

Norsk litteratur på finsk og finsk litteratur på norsk - Norjalaista kirjallisuutta suomeksi ja suomalaista kirjallisuutta norjaksi

Huset ved sjøen

Tanker om laust og fast

Hilsen fra Muscat!

En blogg om livet mitt i Oman

Lottens Bokblogg

Lottens tankar och funderingar om berättande i litteratur och film

lesehestkokken

bøker, vin & mat

My Criminal Mind

~En Bokblogg

Elise Cathrin

Alltid på eventyr med ei bok i handa!

%d bloggers like this: