Tilgi meg av Lori Nelson Spielman

TILGI MEG
I fjor sommer leste jeg forfatterens debutbok En liste for livet og den likte jeg veldig godt fordi jeg følte den hadde litt dybde ut over det å «bare» være en feelgood-bok.
Dette er med andre ord forfatterens vanskelige andre bok, der forfatteren ofte skal bevise for seg og omverden at de virkelig har noe å fare med.Vel,jeg ble ikke skuffet for å si det sånn, men aller først litt om hva boken handler om.

Romanens hovedperson er 34 år gamle Hannah Farr fra New Orleans ,tv-vertinne med sitt eget talkshow, kjæreste med Michael, selveste borgermesteren i byen. Hun  får stadig jobbforespørsler fra andre tv-stasjoner rundt om i USA. Tilsynelatende lever hun det perfekte liv, men likevel er hun ikke helt fornøyd, for det er noen der ute hun så gjerne skulle bedt om tilgivelse til.

For to år siden fikk Hannah et brev av en tidligere skolevenninne Fiona  Knowles  hvor hun ba om tilgivelse for å ha mobbet henne i flere år.Med brevet fulgte to steiner og en oppfordring, for det er nemlig slik at hun skal sende den ene steinen tilbake til avsender om hun tilgir og den andre skal hun sende til en person hun trenger tilgivelse fra. Fiona      er advokat og en kjent forfatter som blant annet står bak en bok om tilgivelse ( Tilgivelsessteinene) og Hannah er en av 34 personer Fiona sendte brev og steiner til i utgangspunktet. Dette blir etter hvert en trend og Fiona bli invitert til å delta på Hannahs show-dog invitert av assistenten Claudia som ser ut til å være ute etter jobben hennes….

 

«Det er din historie- din sannhet. Og du tror på den, det forstår jeg. Men det betyr ikke at det er sannheten.» Selv om Dorothy Rousseau er blind, kan jeg sverge på at hun ser rett inn i sjelen min.

S.35

 

Etter flere samtaler med sin mye eldre og ikke minst kloke venninne Dorothy bestemmer Hannah seg for å be moren om tilgivelse for en urett som hun mener hun begikk mot henne og stefaren Bob når hun var mindre. Etter hvert som historien skrider frem kommer det frem at Hannah slett ikke har hatt en  god og lykkelig barndom. Og slett ikke alle er fornøyd med at hun skal gå ut offentlig med denne skittentøyvasken, aller minst kjæresten hennes Michael. Men tenker han da på henne eller er han redd for sitt eget rykte?
Men det er ikke bare Hannah som kommer i hardt vær i denne romanen for det er flere som har sine svin på skogen som det skal vise seg. Legger du til et trekantdrama,en viss vinbonde, en tenåringsdatter fra helvete og en alkoholisert far så begynner vi å nærme oss noe.

 

En bedre kvinne ville sagt nei. Selv en middelmådig kvinne ville fått dårlig samvittighet. Men da RJ foreslår at vi skal spise middag på yndlingsrestauranten hans, nøler jeg bare akkurat lenge nok til å legge igjen en kjapp melding på telefonsvareren til Michael.

S.210

 

Det er ingen tvil om at denne forfatteren kan skrive selv om hun kanskje ikke gir leseren så altfor mye motstand underveis, men ikke alle bøker trenger det. Handlingen er for det meste forutsigbar men noen overraskelsesmomenter finnes det selv om slutten ble akkurat slik som jeg trodde, at hun fikk han hun skulle ha og alt er såre vel.

Om jeg jeg ser bort i fra noen litt for opplagte «tilfeldigheter»underveis så var dette en helt perfekt bok for en lat sommerdag – slik den jeg hadde i går. Når det er sagt så nådde den ikke helt opp til debutboken i mine øyne, da måtte forfatteren gått noe mer i dybden med det som hadde med overgrepene å gjøre og ikke bruke så mye plass på dette med Fiona, om hun skulle tilgi henne eller ikke.Men bevares, dette er da en feelgood!

Samtidig er det noe å kjenne seg igjen i her også, for det er vel slik at vi alle en eller annen gang gjennom livet sårer noen som står oss nær, og vi alle trenger vel å bli tilgitt. Men som det skal vise seg så er det kanskje ikke alltid at man er tjent med at hemmeligheter kommer til overflaten, og det ikke alltid slik at vår sannhet er den hele og fulle sannhet.

Forfatteren har brukt god tid på karakterene for jeg føler at vi blir godt kjent med dem, og da særlig Hannah som hovedperson men også eks-forlovedens mor, Dorothty på 76 som Hannah er venninne med. Hun var kanskje den jeg likte aller best av alle karakterene.

Jeg vil si at forfatteren har bestått prøven med glans og hun har så absolutt noe å fare med. Jeg gleder meg til neste bok, hun holder nemlig på å skrive på sin tredje- og kanskje den er klar til neste sommer? Så er du ute etter en lettlest og tildels rørende bok i sommer så er dette boken for deg.
Anbefales!

 


Forlag: Cappelen Damm
Original tittel: Sweet forgiveness
Norsk tittel:Tilgi meg
Forfatter: Lori Nelson Spielman
Oversetter: Kirsti Vogt, MNO
Format:Innbundet
Sideantall: 349
Utgitt: 2015
Min utgave:2016
Kilde: Leseeksemplar

 

Forfatter

LORI

Lori Nelson Spielman er født i 1961 og er en amerikansk forfatter. Hun har tidligere arbeidet som logoped og skolerådgiver, og er nå lærer i hjemmeundervisningen. Hun har nå permisjon fra lærerjobben og holder på med sin tredje roman. Hun debuterte som forfatter i 2013 med romanen En liste for livet.

 

HILSEN BEATHE

Tagged: ,

8 thoughts on “Tilgi meg av Lori Nelson Spielman

 1. Bokskorpionen 12. juni 2016, kl. 23:43 Reply

  Å, så nyfiken jag blir av din fina recension! Loris första bok kom nyligen ut här i Sverige och jag tyckte mycket om den. Hoppas det inte dröjer alltför länge innan nummer två kommer på svenska – jag kan knappt vänta. 😉 Tusen tack för tipset! 🙂

  Lik

 2. lene 14. juni 2016, kl. 22:18 Reply

  Denne har jeg ikke lest, men har lest en liste for livet. Takk for tipset

  Lik

 3. astridterese 16. juni 2016, kl. 11:52 Reply

  Jeg satte akkurat denne frem på et torg så jeg husker at jeg tenkte den så fin ut 🙂 Dessverre har jeg altfor mange bøker på vent til å velge en bare fordi den ser fin ut. Så omtalen din ble avgjørende for at jeg satte den på leselisten 🙂

  Lik

 4. Ina 18. juni 2016, kl. 21:50 Reply

  Leste en annen bok av henne i fjor som het En liste for livet og kjente at det var typisk damelitteratur for meg. Kanskje ikke at denne nødvendigvis er det, men forrige bok var vel forutsigbart 😦

  Lik

 5. Pias kulturkrok 24. juni 2016, kl. 13:59 Reply

  Dette hørtes ut som en herlig – og kanskje litt tankevekkende? – bok. Jeg kommer garantert til å trenge noe lettlest og feelgood i sommer, og tilgivelse er et tema som trigger meg. Takk for fin omtale og godt boktips! Ønsker deg en glad sommer!
  (og et lite ps: Bli gjerne med Marianne og meg og skriv bokryggpoesi 🙂 )

  Lik

 6. Åslaug 25. juni 2016, kl. 10:53 Reply

  Takk for godt sommerbok-tips! Sitter med en haug bøker foran meg, men den typiske sommerboka mangler. Ha en fin helg!

  Lik

 7. […] Tilgi meg av Lori Nelson Spielman […]

  Lik

 8. […] Toms hytte av Harriet Beecher Stowe  (Påbegynt)   1001-bok Tilgi meg av Lori Nelson Spielman Ladivine […]

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

elisemundal.com

Blomster, Bobler & Bøker

En blogg om bøker

Alettesbokverden

En blogg om bøker

Mellom bokstablene

En blogg om bøker

Nye Muriel

Farger og fugler, fantasi og frihet

Marta Breens blogg

Hele Norge baker ikke

Sukkerrør

En blogg om bøker

Alureliterature

En blogg om bøker

Labbens bokblogg

There is no surer foundation for a beautiful friendship than a mutual taste in literature - P.G. Wodehouse

amylin's book chatter

En blogg om bøker

The Girl Who Reads

En blogg om bøker

Stjernekast

En blogg om bøker

Tjuetre 06.Com

En Bergenser leser bøker

rettfrahjerteblog.wordpress.com/

Straight from my heart

Kulturbloggen til guffen

En blogg om bøker

ebokhylla mi

En blogg om bøker

Bokelskerinnen

Med blikket på aktuelle bokutgivelser i inn-og utland

forfatterwannabe

Engeline snart 50 - ærlig, uredd og imperfekt <3 Drømmer om min bok i din bokhylle

Tea, Books & Gilmore Girls

En blogg om bøker

Forfatterfrue

Der ting som kyss og nyslått gress, sveler og nakne netter får plass. Men også motet til å kjempe, reisen fra syk til friskere og evnen til å "leve med".

Astri utan D

Film. Bøker. Musikk. ++

Alt du vet er feil

En blogg om bøker

Heges bokverden

En blogg om bøker

Endast Eböcker ...

En blogg om bøker

koffiehart

En blogg om bøker

Lesenyter

En blogg om bøker

Stine Friis

Veien mot et bærekraftig liv

✰ Skorpionen's hjørne

En blogg om bøker

Ariel

En blogg om bøker

Tones bokmerke

En blogg om bøker

Kort møte

Run mad as often as you choose, but do not faint

Les! Lue!

Norsk litteratur på finsk og finsk litteratur på norsk - Norjalaista kirjallisuutta suomeksi ja suomalaista kirjallisuutta norjaksi

Huset ved sjøen

Tanker om laust og fast

Hilsen fra Muscat!

En blogg om livet mitt i Oman

Lottens Bokblogg

Lottens tankar och funderingar om berättande i litteratur och film

lesehestkokken

bøker, vin & mat

My Criminal Mind

~En Bokblogg

Elise Cathrin

Alltid på eventyr med ei bok i handa!

%d bloggers like this: