Frokost på Tiffany av Truman Capote

FROKOST PÅ TIFFANY

Denne boken var lenge på ønskelisten min før jeg endelig fikk tak i den for kort tid siden, og jeg har lest den i forbindelse med «1001-lesing», et av årets få lesemål.
Min utgave av boken inneholder i tillegg til langnovellen Frokost på Tiffany også 3 andre noveller.

Frokost på Tiffany handler om den unge og vakre Holly Golightly sett gjennom en navnløs nabo som er bokens jeg-person, og handlingen er lagt til New York i 1943.
Han er forfatter,eller i hvert fall så prøver han å bli det slik at han er mye hjemme. Han får med seg at den unge Holly våkner til liv om kveldene og nettene, og stadig hører han bråk ute i gangen når hun krangler med naboene fordi hun ofte glemmer nøklene sine. Holly er en slik kvinne som alle menn legger merke til, gamle som unge, og Holly har en forkjærlighet for de litt eldre.
Hun lever et tilsynelatende sorgfritt og glamorøst liv, hun vil ikke eies av noen og er avhengig av friheten sin.
Han er veldig nysgjerrig på henne, og en natt kommer hun inn vinduet fra brannstigen etter å ha «rømt» fra en hun har på besøk. De prater gjennom hele natten og slik oppstod dette noe uvanlige vennskapet.

Det var en varm natt, nesten sommer, og hun hadde på seg en lett kjølig svart kjole, svarte sandaler og perlehalsbånd. Til tross for at hennes elegante slankhet var det en nesten havre-grøt-til-frokost-liknende atmosfære av sunnhet over henne, en såpeskurt, rødkinnet friskhet.

S.17

Hun lever et utsvevende liv og finner på mye rart, og bokens jeg-person er med på notene, tydelig veldig sjarmert av denne vakre unge kvinnen. Han merker at det er noe som plager henne,som om det er noe hun er ute etter, eller på jakt etter, og hun selv forteller at på Tiffany så finner hun helt roen, der er noe med atmosfæren der som gjør at hun slapper av der. Det går heller ikke så veldig lang tid før fortiden innhenter henne i form av en ektemann hun giftet seg med når hun var 14 år….

Jeg likte måten forfatteren skriver på og han skriver bra, det skal han ha. Selve fortellingen er helt grei, men jeg  engasjerer meg aldri i personene i det hele tatt, verken den middelaldrene  naboen eller Holly som så mange andre finner så sjarmerende. Jeg fikk aldri taket på henne eller noen av de andre personene, og jeg kunne ikke brydd meg mindre om hvordan det gikk med dem. Da ble dette dessverre til en kjedelig lesestund hvor jeg holdt på å sovne flere ganger og brukte 4 timer på å komme meg gjennom de 64 sidene fortellingen var på!

Det var ikke bare sorgen her altså for novellen Et hus av blomster ble en helt annen opplevelse. Den handler om den unge piken Ottilie som etter at foreldrene døde vokste opp hos en familie oppe i fjellene. De hadde to sønner som hun lå med etter tur med det samme hun var gammel nok til å ha sex. En dag skulle hun ta med seg noe korn som hun skulle selge i Port-au-Prince, men hun syntes sekken var så tung og lagde dermed et lite hull i den, men når hun kom frem til markedet var sekken nesten tom. Hun traff på en mann som gav henne jobb på et bordell i byen og der ble hun værende i flere år.

Dette var en gripende novelle som jeg likte veldig godt.

Novellen Diamantgitaren handler om en Mr.Schaeffer på noen og femti år som soner 99 år i fengsel for drap, og han er på en fangeleir med  et par hundre andre menn. Det er mange av fangene som ikke kan lese og de kommer til ham for at han skal lese de for dem, når det er triste brev lyver han litt slik at de ikke skal fremstå som så veldig triste. Selv har han ingen venner han får brev av. Men en dag kommer det en ny fange til leiren, en ung gutt, Tico Feo, og han har med seg en gitar full av glassdiamanter. Det oppstår snart et vennskap mellom disse to, selv om Mr. Schaeffer snart oppdager at den unge gutten slett ikke alltid forteller den fulle og hele sannhet…

Dette var også en veldig god novelle som jeg likte veldig godt.

Den siste novellen ut heter En julefortellingen og den skummet jeg bare gjennom siden jeg leste den novellen til jul, og hadde et sitat med fra den i julekalenderen min.

 

Selv om jeg likte et par av novellene godt så sitter jeg igjen med en liten skuffelse når jeg ser hele boken under ett og da er det fordi den fortellingen jeg egentlig skulle lese skuffet meg. Men jeg er veldig nysgjerrig på filmen for den har jeg nemlig ikke sett ennå, men kanskje jeg liker den bedre. Men aldri så galt at det ikke er godt for noe, det ble et kryss på 1001-listen om ikke mer.

 

Andre bloggere om boken: Elida  som ikke ble så veldig begeistret hun heller og Rose-Marie som likte boken veldig godt!

 

1001 books

 

Filmtrailer!

 

 


Forlag: Gyldendal
Original tittel: Breakfast at Tiffany`s
Norsk tittel: Frokost på Tiffany
Forfatter: Truman Capote
Oversetter: Johan Fredrik Grøgaard
Format: Innbundet
Sideantall: 118
Utgitt: 1951
Min utgave: 2016
Kilde: Kjøpt

 

Forfatter

truman capote

Truman Capote ( 1924-1984) var en amerikansk forfatter. Han skrev både sakprosa, noveller,romaner og skuespill. Den første romanen «Summer crossing» ble skrevet i 1943 men først utgitt mange år etter hans død, i 2005. Flere av bøkene hans har blitt filmatisert.

 

HILSEN BEATHE

Tagged: , , ,

7 thoughts on “Frokost på Tiffany av Truman Capote

 1. Alexander 14. mai 2016, kl. 17:36 Reply

  Så synd at du ikke likte Frokost på Tiffany, Capote er jo en av disse forfatterene som en enten elsker eller hater. Har du noensinne lest In Cold Blood, hvis ikke kan du vurdere å sette den på den evigvoksende leselisten:) Den har en helt annen følelse enn Tiffany, mer dokumentarisk og mindre… flamboyant. Kanskje den faller i smak.

  Lik

  • Beathesbokhjerte 14. mai 2016, kl. 18:04 Reply

   Nei, ikke lest noe av forfatteren før, med unntak av julefortellingen, men skal notere meg denne! Tusen takk for tips! 🙂 Jeg pleier som oftest å gi en forfatter flere sjanser før jeg gir de på båten, tvilen må liksom komme dem tilgode.

   Lik

 2. Elida 15. mai 2016, kl. 12:11 Reply

  Audrey Hepburn som Holly Golightly er ikonisk og eg liker godt filmen, men i bokform husker eg at eg var skuffa. Som regel er det enten eller; ein liker boka og misliker filmen, eller ein misliker boka og liker filmen. Fin anmeldelse, og eg vart nysgjerrig på novellene.

  Lik

  • Beathesbokhjerte 15. mai 2016, kl. 13:58 Reply

   Takk for det, Elida! 🙂 Skal se filmen og håper jeg liker den da! Som oftest syntes jeg bøkene er best, men det kan jo slå annerledes ut her.

   Lik

 3. Artemisia 15. mai 2016, kl. 15:05 Reply

  Visste ikke at dette var en novellesamling.. Tror jeg har sett filmen for lenge siden, men husker ikke noe av den nå.

  Lik

  • Beathesbokhjerte 15. mai 2016, kl. 15:27 Reply

   Aner ikke om alle utgavene av boken er en del av en novellesamling, men denne utgaven var det , ble nokså overrasket selv over at det var flere fortellinger med, og nokså skuffende at den jeg skulle lese var den jeg likte minst, men sånn er det bare.

   Lik

 4. […] Frokost på Tiffany av Truman Capote […]

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

elisemundal.com

Blomster, Bobler & Bøker

En blogg om bøker

Alettesbokverden

En blogg om bøker

Mellom bokstablene

En blogg om bøker

Nye Muriel

Farger og fugler, fantasi og frihet

Marta Breens blogg

Hele Norge baker ikke

Sukkerrør

En blogg om bøker

Alureliterature

En blogg om bøker

Labbens bokblogg

There is no surer foundation for a beautiful friendship than a mutual taste in literature - P.G. Wodehouse

amylin's book chatter

En blogg om bøker

The Girl Who Reads

En blogg om bøker

Stjernekast

En blogg om bøker

Tjuetre 06.Com

En Bergenser leser bøker

rettfrahjerteblog.wordpress.com/

Straight from my heart

Kulturbloggen til guffen

En blogg om bøker

ebokhylla mi

En blogg om bøker

Bokelskerinnen

Med blikket på aktuelle bokutgivelser i inn-og utland

forfatterwannabe

Engeline snart 50 - ærlig, uredd og imperfekt <3 Drømmer om min bok i din bokhylle

Tea, Books & Gilmore Girls

En blogg om bøker

Forfatterfrue

Der ting som kyss og nyslått gress, sveler og nakne netter får plass. Men også motet til å kjempe, reisen fra syk til friskere og evnen til å "leve med".

Astri utan D

Film. Bøker. Musikk. ++

Alt du vet er feil

En blogg om bøker

Heges bokverden

En blogg om bøker

Endast Eböcker ...

En blogg om bøker

koffiehart

En blogg om bøker

Lesenyter

En blogg om bøker

Stine Friis

Veien mot et bærekraftig liv

✰ Skorpionen's hjørne

En blogg om bøker

Ariel

En blogg om bøker

Tones bokmerke

En blogg om bøker

Kort møte

Run mad as often as you choose, but do not faint

Les! Lue!

Norsk litteratur på finsk og finsk litteratur på norsk - Norjalaista kirjallisuutta suomeksi ja suomalaista kirjallisuutta norjaksi

Huset ved sjøen

Tanker om laust og fast

Hilsen fra Muscat!

En blogg om livet mitt i Oman

Lottens Bokblogg

Lottens tankar och funderingar om berättande i litteratur och film

lesehestkokken

bøker, vin & mat

My Criminal Mind

~En Bokblogg

Elise Cathrin

Alltid på eventyr med ei bok i handa!

%d bloggers like this: