Adresse Alberta av Victoria Bø

adresse alberta
Fra før har jeg kun lest forfatterens forrige bok Teresa Birnas bortgang og det var en bok jeg likte veldig godt og derfor var det med en viss spenning og forventning  jeg satte i gang med denne.

Adresse Alberta handler om den norske Jenni Land som kom til Alberta i Canada som 18-19 åring. Ikke lenger etter ankomst møtte hun Carl som skulle bli hennes mann de neste tredve årene.
Ved romanens begynnelse har hun tre måneder på seg til å pakke sammen og flytte fra gården som tilhører eksmannen.

Carl hadde for en tid tilbake tatt med seg den nye kjæresten og sønnen Thomas på 14 år til Arizona og  bosatt seg der, og når han nå skal leie ut gården er det Jenni som får oppgaven med å pakke ned og klargjøre gården. Hun savner sønnen sin og ofte går tankene hennes tilbake til Anabella, datteren de mistet like før hun skulle blitt født, og hun tenker mye på eksmannen Carl og det de hadde hatt sammen.

Jenni må  dessuten finne seg en ny jobb og et nytt sted å bo før sønnen kan komme hjem igjen, i mellomtiden har hun en sesongjobb som folketeller hvor hun reiser rundt i distriktet for å levere fra seg folketellingsskjemaer. På denne måten kommer hun i kontakt med andre mennesker og det er her hun treffer Summer, en gammel dame som blir rammet av slag og som Jenni fikk kjørt til sykehuset.

Jeg hadde mistet noe. Men ikke på den vanlige måten. Carl var ikke død. Han var bare borte. Men han røsket med seg røttene av troa mi da han dro. Det var sånn jeg så det: et langt ugress som raknet og løsnet. Før tenkte jeg på troa mi som noe fint. Nå var det bare et langt rakkel som forsvant. Og jeg hadde ikke visst hvor vikla inn i meg alt sammen var. Sangstrofer og salmebiter dukker opp i hodet mitt rett som det var, og før syntes jeg det var bra, jeg ønsket dem velkommen, salmene, jeg lytter til ordene, jeg syntes det lignet på beskjeder, engler som kom med bud. Dessuten hadde jeg vanen med  be. Men den ble borte. Døra var slått på vidt gap til et sinne jeg ikke viste jeg hadde.

S.83

Dette fører Jenni i kontakt med studenten Siren som kom for å intervjue henne etter heltedåden, og det oppstår et vennskap mellom disse to kvinnene som kunne vært mor og datter. Etter kun kort tid forstår Jenni at Siren slett ikke har det godt sammen med kjæresten sin og hun ønsker å hjelpe henne. Jenni som selv  måtte starte livet på nytt etter samlivsbrudd opplever at det å hjelpe andre også hjelper henne selv til å komme seg på bena igjen, og ikke minst er det en god følelse og vite at noen trengte henne.
Familien hennes hjemme i Norge har hun ikke så god kontakt med og det er flere år siden hun var hjemme sist.

Sola fra det første møtet skinte på innsiden av meg, og jeg fikk plutselig en opplevelse av at det kunne gå an å bygge en bro mellom Anne-Lise og meg, at det ikke trengte å være den dype kløfta jeg alltid hadde innbilt meg måtte være der mellom søsken. Jeg lyttet meg inn til talen hans igjen nettopp som han begynte å snakke om skygge. Og jeg så for meg skyggen falle over tunet hos Summer. Så glimt av hvordan det måtte ha vært der en gang, ryddet, nyhogd ved, lukta av nytt tømmer i plankene i hytta hennes, treet kanskje fortsatt med ferske sår av sagblader og blank sevje som satt på sårkantene til plankene før de ble tjæret, før svartfargen la seg utenpå det pustende treet. Livet hennes må ha vært åpnere, hatt mer plass før rotet og kvisten og kvaset vokste rundt henne og hun ikke lenger greide å rydde opp rundt seg.
Jeg så skyggene av mitt eget liv også. De gled bare forbi i halve bilder, jeg slapp dem ikke helt fram, stilte meg bare på siden, lot skyggene gli forbi som en filmframvisning jeg var invitert til, ikke et landskap jeg var nødt til å gå i.

S.231

Dette var en stillferdig og lavmælt roman om det å bli forlatt etter mange års ekteskap hvor man da må starte på nytt og finne ett nytt innhold å fylle livet sitt med.Jeg hadde ikke lest mange sidene før jeg kunne konstatere at Jenni var en person jeg likte veldig godt og i tillegg til Siren blir vi også litt kjent med det barnløse ekteparet May og Manfred.
Bø skriver varmt om vennskapet mellom disse to kvinnene, og det er til tider sår lesing. Når det er sagt skulle jeg ønske at forfatteren hadde gått noe mer i dybden når det gjaldt forholdet mellom Siren og kjæresten for på den måten og fått karakteren til Siren noe tydeligere frem. Men kanskje det usagte er med på å fremheve hvor godt Jenni så Siren og brydde seg om  henne, at hun ikke trengte å si så mye fordi Jenni forstår, slik en mor forstår sin datter?

Romanen er lettlest og den har et godt driv til tross for at det er en nedtonet fortelling med mange fine observasjoner underveis. Bø har vært flink å skape karakterene og det fremstår som troverdig,og lurer dere på hvor det ble av papegøyen som pryder romanens forside så kan  jeg berolige dere med at den er med den også. Jeg liker rolige bøker hvor det tilsynelatende ikke skjer så utrolig mye og jeg ble raskt revet med i fortellingen om Jenni og hennes liv, og det var noe med  stemningen i boken jeg syntes var så fint.
Anbefales!

 

Disse har blogget om boken: Gro og Rose-Marie

 

 


Forlag: Vigmostad & Bjørke
Tittel: Adresse Alberta
Forfatter: Victoria Bø
Format: Innbundet
Sideantall: 300
Utgitt: 2016
Kilde: Leseeksemplar

Forfatter

victoria bø

Victoria Bø er født i Oslo i 1972 og er en norsk forfatter.  Hun er utdannet statsviter og underviser i kreativ skriving. Hun debuterte som forfatter i 2004 med romanen Historien om Henrik Wiklunds barnebarn. Etter det har hun skrevet en barnebok og to romaner.
Dette er hennes femte bok.

HILSEN BEATHE

Tagged: , , , , ,

6 thoughts on “Adresse Alberta av Victoria Bø

 1. Åslaug 5. april 2016, kl. 10:39 Reply

  Så fint innlegg om denne boka! Jeg vurderer om den skal legges på ventelista mi… Håper du har det bra og kan nyte aprilværet. (Som alltid er svært ustadig!)

  Lik

  • Beathesbokhjerte 6. april 2016, kl. 19:34 Reply

   Takk for det, Åslaug! Tror du kan like denne boken så jeg håper du leser den en gang!
   Ja, været er veldig grått her om dagene men jeg satser på at vi får litt sol innimellom også!

   Lik

 2. Gro 6. april 2016, kl. 13:40 Reply

  Takk for link Beathe 🙂

  Og som deg likte jeg denne boken. Den var stillferdig og lavmælt, men aldri kjedelig.

  Lik

  • Beathesbokhjerte 6. april 2016, kl. 19:35 Reply

   Bare hyggelig, Gro! Nei, det har du sannelig rett i, kjedelig var den overhodet ikke!

   Lik

 3. anettesbokboble 6. april 2016, kl. 13:51 Reply

  Jeg blir også fort grepet av stemninger i bøker, og det er gjerne det som gjør at jeg husker enkelte bøker spesielt godt. Nydelig omtale 🙂

  Lik

  • Beathesbokhjerte 6. april 2016, kl. 19:36 Reply

   Tusen takk for det, Anette! 🙂 Ja, det er fint med herlige stemninger i en bok, og denne tror jeg du ville likt.

   Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

elisemundal.com

Blomster, Bobler & Bøker

En blogg om bøker

Alettesbokverden

En blogg om bøker

Mellom bokstablene

En blogg om bøker

Nye Muriel

Farger og fugler, fantasi og frihet

Marta Breens blogg

Hele Norge baker ikke

Sukkerrør

En blogg om bøker

Alureliterature

En blogg om bøker

Labbens bokblogg

There is no surer foundation for a beautiful friendship than a mutual taste in literature - P.G. Wodehouse

amylin's book chatter

En blogg om bøker

The Girl Who Reads

En blogg om bøker

Stjernekast

En blogg om bøker

Tjuetre 06.Com

En Bergenser leser bøker

rettfrahjerteblog.wordpress.com/

Straight from my heart

Kulturbloggen til guffen

En blogg om bøker

ebokhylla mi

En blogg om bøker

Bokelskerinnen

Med blikket på aktuelle bokutgivelser i inn-og utland

forfatterwannabe

Engeline snart 50 - ærlig, uredd og imperfekt <3 Drømmer om min bok i din bokhylle

Tea, Books & Gilmore Girls

En blogg om bøker

Forfatterfrue

Der ting som kyss og nyslått gress, sveler og nakne netter får plass. Men også motet til å kjempe, reisen fra syk til friskere og evnen til å "leve med".

Astri utan D

Film. Bøker. Musikk. ++

Alt du vet er feil

En blogg om bøker

Heges bokverden

En blogg om bøker

Endast Eböcker ...

En blogg om bøker

koffiehart

En blogg om bøker

Lesenyter

En blogg om bøker

Stine Friis

Veien mot et bærekraftig liv

✰ Skorpionen's hjørne

En blogg om bøker

Ariel

En blogg om bøker

Tones bokmerke

En blogg om bøker

Kort møte

Run mad as often as you choose, but do not faint

Les! Lue!

Norsk litteratur på finsk og finsk litteratur på norsk - Norjalaista kirjallisuutta suomeksi ja suomalaista kirjallisuutta norjaksi

Huset ved sjøen

Tanker om laust og fast

Hilsen fra Muscat!

En blogg om livet mitt i Oman

Lottens Bokblogg

Lottens tankar och funderingar om berättande i litteratur och film

lesehestkokken

bøker, vin & mat

My Criminal Mind

~En Bokblogg

Elise Cathrin

Alltid på eventyr med ei bok i handa!

%d bloggers like this: