Møte med Sofi Oksanen på Litteraturhuset i Bergen 2.mars 2016

Sofi 1

I går kveld var det duket for storfint besøk når den finske forfatteren Sofi Oksanen  skulle ha en samtale med Ellen Mortensen  i en fullsatt sal på Litteraturhuset her i Bergen. Dette var et arrangement jeg svært gjerne ville gå på men som jeg rent hadde glemt å bestille billlett til og det ble utsolgt etter veldig kort tid. Men jeg var heldig og  klarte å kjøpe en billett bare timer før arrangementet startet. Så jeg lot Ski Tour Canada fare for denne gang og satte kursen for sentrum i stedet.

Det var først og fremst hennes siste bok Norma det skulle snakkes om men hun var innom tematikken fra noen av de andre bøkene sine også.

Bøkene hennes er oversatt til 50 språk og  Ellen Mortensen beskriver bøkene hennes som «vanskelig» litteratur, men likevel er de såkalte pageturnere.

Sofi Oksanen vil underholde med bøkene sine men mener at all tekst er politisk på en eller annen måte , selv hair is political som hun sa og henviser til et av temaene i den nyeste boken, hårindustrien, og hvor handlingen er lagt til Ukraina. Andre tema i boken er surrogati, noe som er ulovlig i Norge men tillatt i blant annet Ukraina.

Når hun begynte å skrive på denne boken var det først meningen at dette skulle bli en liten novelle, men når hun hadde skrevet  ca 100 sider på 2 uker så skjønte hun at det slett ikke ble noen novelle denne gangen.

Sofi 2

Med Norma har Sofi Oksanen skrevet en noe annerledes bok i forhold til de andre hun har skrevet før, dette er en sjangerblandet og original spenningsroman, et mørkt familiedrama som  kan leses som en moderne tragedie.

Navnet til hovedpersonen Norma har hun blant annet hentet fra Bellini opera, og da måtte jeg jo google litt når jeg kom hjem i går kveld.

Det var veldig kjekt å overvære dette når det er sagt så er det et stort MEN her for flere ganger underveis spoilet Mortensen fra handlingen( til og med slutten!) og Oksanen sa flere ganger at man ikke måtte «gi for mye bort» – og i tillegg refererte hun feil fra boken flere steder som hun ble gjort oppmerksom på. Det kunne nesten virke som hun ikke hadde forberedt seg godt nok og jeg ble nesten litt flau på hennes vegne.

Med skam å melde har jeg ikke lest et eneste ord fra denne damen men det skal jeg gjøre nå og har flere bøker liggende på vent. Hun virket både jordnær, engasjert og er en utrolig fascinerende dame som jeg ser frem til å bli enda bedre kjent med – gjennom bøkene hennes.

Sofi 3

Måtte selvfølgelig kjøpe med meg et eksemplar av Norma som jeg fikk signert!

oksanen collage

Omtale fra forlaget:

Toget kom susende inn. Mor slengte skoene og håndveska under benken, så var hun borte.

Det er noe spesielt med Norma. Først da hun mister moren, oppdager hun hvor farlig verden er for sånne som henne – og hvor langt enkelte er villige til å gå for å få tak i det hun har.

Norma har arvet sykdommen av sin mor Eva, en genetisk feil som gjør at håret hennes vokser veldig fort.

 

Nå gleder jeg meg enda mer til å bli kjent med bøkene hennes!

HILSEN BEATHE

 

Tagged: , , , , , , , , ,

10 thoughts on “Møte med Sofi Oksanen på Litteraturhuset i Bergen 2.mars 2016

 1. Berit 3. mars 2016, kl. 10:49 Reply

  Uproft og irriterende at det ble avslørt for mye av handlinga i den nye boka- sånn skal de da virkelig ikke gjøre!?
  Jeg har lest «Utrenskning» og begynte på «Stalins kyr» som jeg ikke fullførte- den fikk jeg rett og slett ikke taket på og gav opp. Skal notere meg «Norma», så får vi sjå om den slår an bedre. Takk for tips og referat!

  Lik

  • Beathesbokhjerte 3. mars 2016, kl. 19:43 Reply

   Ja, ikke sant? Forferdelig irriterende og forfatteren så litt oppgitt ut flere ganger, nei, den intervjueren får jeg holde meg unna en annen gang. Trodde jeg hadde «Utrenskning» men det var «Stalins kyr» og «Baby Jane» og «Duene som forsvant» jeg hadde. Jeg ser frem til å lese noe av henne og litt mer etter møtet.

   Lik

 2. Tine 3. mars 2016, kl. 15:27 Reply

  Så kjekt å høre fra bokbadet du var på. Har ikke lest noe av forfatteren, kjenner bare navnet. Den litt kjedelige erfaringen fra Litteraturhuset er nok ikke enestående. Jeg har begynt å sjekke ut hvem som er intervjueren før jeg deltar, for noen av dem er skikkelig dårlige. Norma er notert bak øret 🙂

  Lik

  • Beathesbokhjerte 3. mars 2016, kl. 19:45 Reply

   Ja, det skal jeg gjøre heretter og jeg kan si at selv om ikke alt var like ille så var hun ikke spesielt flink heller. Litt synd at de ikke har «proffe» intervjuere for det ødelegger ganske mye.

   Lik

 3. Artemisia 3. mars 2016, kl. 17:23 Reply

  Kjedelig med dårlig intervjuforberedelse altså.. Men boka er fin på omslaget, og jeg har lyst å lese den. Har Dueboka henne her, ikke lest enda..

  Lik

  • Beathesbokhjerte 3. mars 2016, kl. 19:47 Reply

   Boken er helt nydelig! Ser jeg har tre bøker av henne liggende på vent så det er vel bare å sette i gang, men jeg vil ikke planlegge noe konkret helt ennå. Ja, det var kjedelige greier det der, og jeg så forfatteren ble litt oppgitt enkelte ganger, prøvde så godt hun kunne å fikse på «blemmene».

   Lik

 4. Åslaug 3. mars 2016, kl. 19:35 Reply

  Oksanen er en flott forfatter, og jeg skulle gjerne «møtt» henne. Har lest bøkene hennes, og må nok få med meg Norma, når den kommer. Så dumt at intervjueren avslører for mye!

  Lik

  • Beathesbokhjerte 3. mars 2016, kl. 19:48 Reply

   Jeg fikk veldig sansen for henne og jeg håper at jeg får like mye sansen for bøkene hennes også. Ja, veldig kjedelig og lite proff.

   Lik

 5. astridterese 4. mars 2016, kl. 16:53 Reply

  Henne kunne jeg tenke meg å hør, men det hørtes ikke så proft ut det arrangementet du var på. Jeg blir sur hvis de spoiler slutten 😀 Jeg har lest to bøker av henne og vil ha med meg denne siste også.

  Lik

  • Beathesbokhjerte 8. mars 2016, kl. 16:31 Reply

   Nei, hun intervjueren skal jeg holde meg unna heretter, syntes ikke hun var flink! Ser frem til å stifte nærmere bekjentskap med forfatterskapet hennes og håper det blir snart! Gratulerer med dagen, Astrid Terese!

   Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

elisemundal.com

Blomster, Bobler & Bøker

En blogg om bøker

Alettesbokverden

En blogg om bøker

Mellom bokstablene

En blogg om bøker

Nye Muriel

Farger og fugler, fantasi og frihet

Marta Breens blogg

Hele Norge baker ikke

Sukkerrør

En blogg om bøker

Alureliterature

En blogg om bøker

Labbens bokblogg

There is no surer foundation for a beautiful friendship than a mutual taste in literature - P.G. Wodehouse

amylin's book chatter

En blogg om bøker

The Girl Who Reads

En blogg om bøker

Stjernekast

En blogg om bøker

Tjuetre 06.Com

En Bergenser leser bøker

rettfrahjerteblog.wordpress.com/

Straight from my heart

Kulturbloggen til guffen

En blogg om bøker

ebokhylla mi

En blogg om bøker

Bokelskerinnen

Med blikket på aktuelle bokutgivelser i inn-og utland

forfatterwannabe

Engeline snart 50 - ærlig, uredd og imperfekt <3 Drømmer om min bok i din bokhylle

Tea, Books & Gilmore Girls

En blogg om bøker

Forfatterfrue

Der ting som kyss og nyslått gress, sveler og nakne netter får plass. Men også motet til å kjempe, reisen fra syk til friskere og evnen til å "leve med".

Astri utan D

Film. Bøker. Musikk. ++

Alt du vet er feil

En blogg om bøker

Heges bokverden

En blogg om bøker

Endast Eböcker ...

En blogg om bøker

koffiehart

En blogg om bøker

Lesenyter

En blogg om bøker

Stine Friis

Veien mot et bærekraftig liv

✰ Skorpionen's hjørne

En blogg om bøker

Ariel

En blogg om bøker

Tones bokmerke

En blogg om bøker

Kort møte

Run mad as often as you choose, but do not faint

Les! Lue!

Norsk litteratur på finsk og finsk litteratur på norsk - Norjalaista kirjallisuutta suomeksi ja suomalaista kirjallisuutta norjaksi

Huset ved sjøen

Tanker om laust og fast

Hilsen fra Muscat!

En blogg om livet mitt i Oman

Lottens Bokblogg

Lottens tankar och funderingar om berättande i litteratur och film

lesehestkokken

bøker, vin & mat

My Criminal Mind

~En Bokblogg

Elise Cathrin

Alltid på eventyr med ei bok i handa!

%d bloggers like this: