Luke 9: Noen bøker er litt mer krevende enn andre…

julekalender blogg LUKE 9

Det var tett oppunder jul, og skumringa krøp fram over Haugen, den vesle garden lengst nord i bygda.
Himmelen var en sekk full av snø som noen  drev og tømte. Det gjorde ikke anna enn å snø i dagevis like før jul det året. Høgt oppi lia, rett før der snaufjellet begynte, sto ei gran. Oppi grana satt en liten kar med grå kofte og bukser, grå votter, rød topplue og ryggsekk.
Han hadde sitti oppi grana ei stund, for han hadde lyst til å være for seg sjøl og tenke. Nissen drev nemlig og så seg om etter et nytt sted å bo.
I den vesle sekken hadde han alt han eide. Nå ville han tenke gjennom hvor han skulle slå seg ned, og slikt noe er vanskelig å finne ut av når en kaver seg fram gjennom djupe snøfonner. Ei gran er trygg å holde i, og den sier ingenting.
Fra der nissen satt nå, kunne han se alle de garda som var i bygda. – Fin bygd, denne skrulldalen,mumla han til seg sjøl. – Riktig fin bygd.
Det var bare èn ting han ikke likte med denne bugda han hadde bodd i all si tid. Det var det at de snart ikke hadde att dyr i et eneste fjøs, og at de ikke brydde seg om nisser lenger.

Fra Nissen på Haugen av Ove Røsbak

(Bilde som er brukt til «lukene»er laget av Carl Larsson – med tillatelse fra Carl Larsson-gården, Sundborn.)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tidligere i høst  begynte jeg på min første bok av den godeste Virginia Woolf. Jeg hadde store planer om å lese boken, Bølgene, før jeg skulle på et foredrag en professor (husker ikke navnet i farten) skulle ha om akkurat denne boken. Med stort mot satte jeg i gang, og jeg hadde ikke lest mange sidene før jeg måtte melde pass. Ikke for godt men det var ikke riktig bok akkurat da og foredraget kom jeg meg heller ikke avgårde på. Planene er å få lest boken ferdig før 2015 blir til 2016 – det gjenstår å se om det blir tid – det er flere bøker på agendaen jeg helst skulle (ville) ha lest ferdig innen året er omme!

I forrige uke begynte jeg på Stjernens time av Clarice Lispector, en forfatter som blir sammenlignet  blant annet med, ja, nettopp, Virginia Woolf . Dette er en forfatter  som hadde store problemer med å få utgitt bøkene sine til tross for at kritikerne syntes godt om bøkene hennes – men det ble ment at bøkene hennes er lite tilgjengelige  og ubehagelige for leseren.

I forordet skriver oversetteren litt om familieforholdene Clarice vokste oppunder og det er en sår men interessant historie og som gjør meg litt ekstra nysgjerrig på denne forfatteren og bøkene hun har skrevet. Dette kommer jeg tilbake til når jeg skriver omtalen.

 Etter å ha lest ca 30 sider hvor jeg da  x-antall ganger  hadde bladd meg tilbake for å finne ut «hvem som snakket når» la jeg boken fra meg i noen dager og plukket den opp igjen for noen dager siden og begynte på nytt, det gikk mye bedre andre gangen, men jeg skal være ærlig å si at den er krevende og det gjelder å «ha tungen i rett munn» som jeg pleier å si. Dette er en roman som handler om en roman, en jeg-person som ikke er hovedpersonen – det er det den unge jenta fra nord som er, og i tillegg er forfatterens eget «jeg» blandet  inni her  et sted også, og siden det er to forfattere som snakker med jeg-stemme kan det lett bli litt krøll. Når jeg snakket om hovedpersonen, den unge jenta fra nord, hun er det forfatteren i romanen som vil skrive om, eller hvordan var det nå igjen?

To bøker rund

 

Det er en kort bok og det går litt smått fremover, men jeg skal komme i mål om ikke så altfor lenge!

 

Har du lest bøker som krevde mer av deg som leser?

 

 

 

HILSEN BEATHE

Tagged:

8 thoughts on “Luke 9: Noen bøker er litt mer krevende enn andre…

 1. ellikken 9. desember 2015, kl. 12:53 Reply

  Jeg har to Woolf-bøker stående i hylla. Temmelig uleste, skjønt jeg har kjempet meg gjennom de første sidene av Til fyret flere ganger. Jeg kommer bare ikke videre, før søvnen tar meg.

  Lik

  • Beathesbokhjerte 10. desember 2015, kl. 16:59 Reply

   Den har jeg også liggende, temmelig ulest her hos meg også. Bølgene skal jo være hennes mest poetiske roman så jeg skal nok komme gjennom den, men mulig det blir etter jul, for her ligger jeg etter med juleforberedelsene,

   Lik

 2. Berit 9. desember 2015, kl. 17:39 Reply

  Ja visst er det det! Bøker som er mer krevende enn andre, altså ;o)
  Det kan være flere grunner til at bøkene byr på motstand, men hvis det ikke er handlinga som er gudsjammerlig uinteressant, så er det ofte at det er flere fortellerstemmer, eller at perspektivene varieres for mye slik at man – som du forteller- må bla tilbake for å sjekke hvordan det egentlig henger sammen. Håpet er selvfølgelig at det skal gå et lys opp for en før man har kjempa seg gjennom siste side ;o)
  Lykke til!
  Forresten: Jeg er glad for kalenderen din! Det er den eneste som holder styr på nedtellinga her, ikke så mye som en skrapelodd-kalender eller sjokoladekalender, bare bokhjertekalender i år!

  Lik

  • Beathesbokhjerte 10. desember 2015, kl. 17:02 Reply

   Så godt å høre at jeg hjelper deg med nedtellingen! 😉 Hehe….. hadde vært en fordel om det gikk opp et lys før siste side, men det skal sies at det gikk noe bedre andre gangen jeg startet så kanskje jeg rett og slett skal lese den to ganger, om tiden strekker til? Takk for lykkeønskningen! 🙂

   Lik

 3. Tine 10. desember 2015, kl. 08:02 Reply

  Artig å lese om ditt forsøk på Bølgene, det får meg i litt bedre humør at også du måtte legge den vekk for en stund. Jeg leverte den tilbake til biblioteket, så du skal komme med en overbevisende omtale hvis jeg skal låne den igjen 🙂 Husk at du er hjertelig velkommen på Tvangslesing i kveld, gi meg en lyd på mobilen hvis du bestemmer deg for å ta turen til byn 🙂

  Lik

  • Beathesbokhjerte 10. desember 2015, kl. 17:07 Reply

   Syntes det var kjedelig å måtte legge den vekk litt jeg og ikke noe jeg ble i godt humør av så.. jaja, som du sikkert har merket så hadde jeg ikke mulighet for å møte opp på tvangslesingen… her ligger jeg etter med forberedelsene, og kan ikke unne meg noe fritid før jeg er ajour.

   Lik

 4. […] forsidebilde- fantastisk tittel! For meg ble det uimotståelig :o)På onsdag hadde Beathe et adventskalender-innlegg innlegg om bøker som krever ekstra mye av leseren, og forrige uke […]

  Lik

 5. siljeblomst 26. desember 2015, kl. 15:38 Reply

  Virginia Woolf krever konsentrasjon. Jeg leste Til fyret for et par år siden og sleit med å finne rytmen og å holde tråden i tankerekkene. Den ble ikke en favoritt da, men jeg tror det er en roman som vil nyte godt av å bli gjenlest etter hvert – så det er planen. Ellers har jeg flere Woolf bøker i hylla, kjøpt inn etter år jeg hadde lest Til fyret, så jeg har på følelsen av at noe i meg egentlig likte henne 😊.

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

elisemundal.com

Blomster, Bobler & Bøker

En blogg om bøker

Alettesbokverden

En blogg om bøker

Mellom bokstablene

En blogg om bøker

Nye Muriel

Farger og fugler, fantasi og frihet

Marta Breens blogg

Hele Norge baker ikke

Sukkerrør

En blogg om bøker

Alureliterature

En blogg om bøker

Labbens bokblogg

There is no surer foundation for a beautiful friendship than a mutual taste in literature - P.G. Wodehouse

amylin's book chatter

En blogg om bøker

The Girl Who Reads

En blogg om bøker

Stjernekast

En blogg om bøker

Tjuetre 06.Com

En Bergenser leser bøker

rettfrahjerteblog.wordpress.com/

Straight from my heart

Kulturbloggen til guffen

En blogg om bøker

ebokhylla mi

En blogg om bøker

Bokelskerinnen

Med blikket på aktuelle bokutgivelser i inn-og utland

forfatterwannabe

Engeline snart 50 - ærlig, uredd og imperfekt <3 Drømmer om min bok i din bokhylle

Tea, Books & Gilmore Girls

En blogg om bøker

Forfatterfrue

Der ting som kyss og nyslått gress, sveler og nakne netter får plass. Men også motet til å kjempe, reisen fra syk til friskere og evnen til å "leve med".

Astri utan D

Film. Bøker. Musikk. ++

Alt du vet er feil

En blogg om bøker

Heges bokverden

En blogg om bøker

Endast Eböcker ...

En blogg om bøker

koffiehart

En blogg om bøker

Lesenyter

En blogg om bøker

Stine Friis

Veien mot et bærekraftig liv

✰ Skorpionen's hjørne

En blogg om bøker

Ariel

En blogg om bøker

Tones bokmerke

En blogg om bøker

Kort møte

Run mad as often as you choose, but do not faint

Les! Lue!

Norsk litteratur på finsk og finsk litteratur på norsk - Norjalaista kirjallisuutta suomeksi ja suomalaista kirjallisuutta norjaksi

Huset ved sjøen

Tanker om laust og fast

Hilsen fra Muscat!

En blogg om livet mitt i Oman

Lottens Bokblogg

Lottens tankar och funderingar om berättande i litteratur och film

lesehestkokken

bøker, vin & mat

My Criminal Mind

~En Bokblogg

Elise Cathrin

Alltid på eventyr med ei bok i handa!

%d bloggers like this: