Bokanmeldelse: En himmel av brev av Alyson Richman

Forlag: Cappelen Damm
Original tittel: The garden of letters
Norsk tittel: En himmel av brev
Forfatter: Alyson Richman
Oversetter: Tiril Broch Aakre
Format: Innbundet
Sideantall: 336
Utgitt:2014
Min utgave: 2015
Utfordring: 150 bøker på 1 år
Kilde: Leseeksemplar

Forfatter

Alyson Richman er en amerikansk forfatter og selv om hun har skrevet en rekke romaner så er hun kanskje aller mest kjent for sin forrige bok som het The lost wife, eller Hele livet på en dag som den heter på norsk.

Husker godt når jeg leste Hele livet på en dag, det var en av mine beste leseopplevelser i 2013, og når hun nå kom ut med en ny bok så måtte jeg selvsagt lese den. Det er alltid spennende å lese noe nytt av en forfatter man har hatt et godt møte med, men samtidig prøver jeg og ikke skru opp forventningene for mye for den nye boken blir jo en helt ny historie og en helt ny roman. Hva jeg syntes om den skal jeg selvfølgelige fortelle deg men først vil jeg si litt om hva den handler om. Tittelen på boken henspeiler til en meget spesiell, vakker og trist kjærlighetshistorie.

Store deler av romanen handler naturlig nok om den italienske motstandsbevegelsen og deres bruk av hemmelige koder under den andre verdenskrig, men kanskje aller mest er dette en gripende kjærlighetsroman. Romanen har to hovedpersoner og den første vi får møte er vel den vi blir aller best kjent med, Elodie, en ung og meget begavet cellist som gikk i sin fars fotspor hva musikk angår. Hun er heltidsstudent ved en musikkskole når krigen bryter ut, og hennes store lidenskap her i livet er å spille cello.Hun har arvet sin mors venetianske klisterhjerne, noe som kommer godt med når hun begynner å jobbe for motstandsbevegelsen.

Portofino,Italia
Oktover 1943

De få eiendelene hun har i sekken er hele livet hennes nå. Sekken er ikke spesielt tung, men alt hun bærer kjennes blytungt for tiden. Hun prøver å samle skjørtet rundt seg, men den ubarmhjertige vinden i bukten blåser opp bomullsstoffet til en fallskjerm rundt henne.Hun lukker øynene og prøver å se for seg at vinden tar tak og løfter henne opp fra båtdekket, så hun kan sveve i den kjølge luften og se ned på skipet som glir over vannet.Den italienske vestkysten, med byene Genova og Rapallo, ligger som en knivsegg mot havet. Villaene om vender mot sjøen, stirrer mot henne med bleke ansikter.

S. 9

Den andre hovedpersonen er Angelo, en landsbylege i Portofino som bærer på en stor sorg og i ly av denne sorgen føler han et stort behov for å hjelpe andre mennesker både som lege og som medmenneske.
Handlingen i romanen foregår hovedsaklig i løpet av en periode på ni måneder, fra april til desember 1943 i henholdsvis Portofino og Verona, men av og til tar romanen oss noen år lengre tilbake i tid og til Venezia blant annet.

Portofino Italia
April 1934

Selv om Angelo var utdannet lege hadde han alltid elsket å høre historier, helt siden han var liten gutt. Og han visste at alle mennesker bar en  historie i hjertet sitt.

Hans egen historie begynte ved Italias steinete kystlinje, og to kvinner var vevd inn i skjebneveven hans. Moren var den første. Den andre var hans første kone, Dalia.

S. 73

Denne romanen tok meg med storm omtrent fra aller første side, jeg hadde ikke lest mange sidene før jeg var så inne i fortellingen at det omtrent var plett umulig å legge fra seg boken før den var lest ferdig. Romanen er veldig godt skrevet og det er et godt driv hele veien. Til og begynne med hopper den litt frem og tilbake mellom de to hovedpersonene og deres historier, men ikke mer enn at det er oversiktlig hele veien. De to hovedpersonene treffes ganske tidlig i boken og deretter får vi vite deres historier og hvordan de har havnet der de er pr i dag. Det er hjerteskjærende historier som blir fortalt her, både om hvordan jødene ble behandlet under krigen og ikke minst de vakre, såre og gripende kjærlighetsfortellingene.

Av romanens bipersoner er det bokhandleren Luca jeg falt mest for og ikke minst ble jeg nysgjerrig på boken Den lille prinsen, det er en bok som jeg har ønsket meg lenge og det varer kanskje ikke så lenge før jeg skaffer meg den heller siden den har en sentral rolle i denne romanen.

Leste i forfatterens etterord at flere av bipersonene i fortellingen faktisk har levd, blant annet lærerinnen Rita Rosani som Elodie treffer når hun er med Luca, hun var med i motstandsbevegelsen og ble i virkeligheten drept i 1944, bare 24 år gammel. Bokhandelen La Toletta  i Venezia som Luca fortalte Elodie om eksisterer i virkeligheten.

 Karakteren Lena, venninnen til Elodie som også var med i motstandsbevegelsen er inspirert av en person fra virkeligheten, Irma Bandiera, men jeg vil ikke anbefale deg å trykke på den linken før du eventuelt har lest boken.

Jeg blir ekstra fascinert når virkelige personer blir flettet inn i fortellingen på denne måten som det er gjort her, da har jeg alltid så lyst til å finne ut enda mer om dem og veien til google blir aldri lang.

Forfatteren har vært flink å bygge karakterene i boken og alle fremstår som troverdige og sanne. Jeg likte godt at hun har valgt musikk som uttrykk for hvordan man kan kommunisere med andre uten å bruke ord, og hun formidlet denne lidenskapen Elodie har for musikken på en fin måte, og når Elodie satt seg ned for å spille var det nesten som jeg kunne høre det. Jeg er klar over at det kan høres litt klisjèaktig ut men det får så være. Denne romanen tror jeg mange kommer til å like for den er (nesten) på høyde med den forrige boken hennes, og nå håper jeg at de tidligere bøkene til forfatteren blir oversatt  til norsk også for det hadde vært moro og sett hvordan det hele startet.
Anbefales!

Her intervjuer forfatteren en cellist som spiller noe av musikken fra romanen!

13 thoughts on “Bokanmeldelse: En himmel av brev av Alyson Richman

 1. aariho 18. februar 2015, kl. 18:51 Reply

  Takk for fin omtale. Ikke tvil om at jeg må lese denne. Håper den er kommet på biblioteket.

  Lik

 2. Anette 18. februar 2015, kl. 19:07 Reply

  Fantastisk flott omtale. Denne boken har vi som leseeksemplar på jobb, tror jeg, så det kan godt hende jeg tar den med meg hjem om ikke lenge 🙂

  Lik

 3. Tine 18. februar 2015, kl. 22:39 Reply

  Tenkte meg at du kom til å like denne, som meg, nesten like godt som den forrige. Artig med bildet av La Toletta, og den fine musikken da! Jeg kjøpte også Den lille prinsen etter å ha lest denne, du kommer ikke til å angre på det.

  Lik

 4. Beathe 19. februar 2015, kl. 10:28 Reply

  Bare hyggelig, blir spennende å se hva du syntes 🙂

  Lik

 5. Beathe 19. februar 2015, kl. 10:28 Reply

  Tusen takk for det, boken var fin så ta den gjerne med deg hjem.

  Lik

 6. Beathe 19. februar 2015, kl. 10:30 Reply

  Jeg har ikke kjøpt boken ennå,jeg har brukt opp kvoten min denne måneden så jeg får vente litt.Om jeg snart skal ta badet så må jeg ordne litt på kjøkkenet også så da fyker det litt penger der.

  Lik

 7. Lena 19. februar 2015, kl. 12:22 Reply

  Jippi! Jeg hadde et håp om at den skulle være (like) god. Jeg likte også den forrige boka hennes kjempegodt, så denne rykker definitivt frem i køen. God helg!

  Lik

 8. astridterese 20. februar 2015, kl. 16:12 Reply

  En må jo bli glad i bøker som har bokhandlere med, selv om de er bi-karakterer 🙂 Men, mer alvorlig: Dette var en virkelig flott omtale som ga meg lyst til å lese boken. Så takk for tips, og ha en fin helg, Beathe!

  Lik

 9. Lenes blogg 20. februar 2015, kl. 19:07 Reply

  Jeg har lest hele livet på en dag, og har veldig lyst å lese denne. God helg!

  Lik

 10. Tine 14. mars 2015, kl. 17:33 Reply

  Utrolig kjekt å ha deg tilbake Beathe, du har vært savnet. Gleder meg til å besøke deg i lesekroken din 🙂

  Lik

 11. Bokskorpionen 14. mars 2015, kl. 19:26 Reply

  Jag blev så glad nu, när jag ser att du är tillbaka. Har saknat dig och dina fina recensioner. 🙂 Välkommen tillbaka!

  Lik

 12. Pia 14. mars 2015, kl. 20:49 Reply

  Åååå så kjekt å ha deg tilbake 😊 og gratulerer med både ny blogg og nytt navn 😄
  Jeg er ikke så aktiv selv for tiden, men kjente at jeg ble inspirert nå. Må bare bli ferdig med eksamen først. Gjett om jeg gleder meg til torsdag 😄
  Ha en glad dag 😄😄

  Lik

 13. […] -Frøydis Sollid Simonsen Vi var løgnere-E. Lockart Steinhimmelen – Karin Brunk Holmqvist En himmel av brev – Alyson Richman Marsboeren – Andy Weir Alt lyset vi ikke ser –  Anthony Doerr Livet i Catfish alley […]

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

elisemundal.com

Blomster, Bobler & Bøker

En blogg om bøker

Alettesbokverden

En blogg om bøker

Mellom bokstablene

En blogg om bøker

Nye Muriel

Farger og fugler, fantasi og frihet

Marta Breens blogg

Hele Norge baker ikke

Sukkerrør

En blogg om bøker

Alureliterature

En blogg om bøker

Labbens bokblogg

There is no surer foundation for a beautiful friendship than a mutual taste in literature - P.G. Wodehouse

amylin's book chatter

En blogg om bøker

The Girl Who Reads

En blogg om bøker

Stjernekast

En blogg om bøker

Tjuetre 06.Com

En Bergenser leser bøker

rettfrahjerteblog.wordpress.com/

Straight from my heart

Kulturbloggen til guffen

En blogg om bøker

ebokhylla mi

En blogg om bøker

Bokelskerinnen

Med blikket på aktuelle bokutgivelser i inn-og utland

forfatterwannabe

Engeline snart 50 - ærlig, uredd og imperfekt <3 Drømmer om min bok i din bokhylle

Tea, Books & Gilmore Girls

En blogg om bøker

Forfatterfrue

Der ting som kyss og nyslått gress, sveler og nakne netter får plass. Men også motet til å kjempe, reisen fra syk til friskere og evnen til å "leve med".

Astri utan D

Film. Bøker. Musikk. ++

Alt du vet er feil

En blogg om bøker

Heges bokverden

En blogg om bøker

Endast Eböcker ...

En blogg om bøker

koffiehart

En blogg om bøker

Lesenyter

En blogg om bøker

Stine Friis

Veien mot et bærekraftig liv

✰ Skorpionen's hjørne

En blogg om bøker

Ariel

En blogg om bøker

Tones bokmerke

En blogg om bøker

Kort møte

Run mad as often as you choose, but do not faint

Les! Lue!

Norsk litteratur på finsk og finsk litteratur på norsk - Norjalaista kirjallisuutta suomeksi ja suomalaista kirjallisuutta norjaksi

Huset ved sjøen

Tanker om laust og fast

Hilsen fra Muscat!

En blogg om livet mitt i Oman

Lottens Bokblogg

Lottens tankar och funderingar om berättande i litteratur och film

lesehestkokken

bøker, vin & mat

My Criminal Mind

~En Bokblogg

Elise Cathrin

Alltid på eventyr med ei bok i handa!

%d bloggers like this: