Bokanmeldelse: Kaoshjerte av Lise Forfang Grimnes

Forlag: Aschehoug
Tittel: Kaoshjerte
Forfatter: Lise Forfang Grimnes
Format: Innbundet
Sideantall: 360
Utgitt: 2014
Utfordring: 100+ bøker på 1 år
Kilde: Leseeksemplar

Forfatter

Foto: Kari Løvaas

Lise Forfang Grimnes er født i 1970. Hun jobber som forteller, kursholder og kulturformidler. Hun sitter også i staben for Fortellerfestivalen.

Det er ikke hver  dag jeg leser en bok som en annen bokblogger( Knirk) har skrevet, faktisk så er det aller første gang det skjer, så det kriblet litt ekstra når jeg skulle sette i gang for i tillegg er boken i en sjanger jeg ikke leser til vanlig. Selv om jeg ikke kjenner Lise og har aldri møtt henne så føltes det litt «skummelt» å ta fatt på boken siden hun er en «kollega» for tenk om jeg ikke hadde likt den og skulle formidlet dette i etterkant, det hadde vært «skummelt» det. Da var det kjekt å kunne legge boken ned etter at siste side var lest og puste lettet ut, for jeg kjente jeg ville ha mer og det er en god ting er det ikke? Kanskje Lise har planer om flere bøker om Minja? Det er lov å håpe.

 Kaoshjerte som er delt inn i tre deler er en ungdomsroman i sjangeren «fantasy» og handler om Minja. Hun er en jente på 16 år med sterke krefter, akkurat som «Pippi», men dette er noe hun må holde skjult for de rundt seg. Hun bor sammen med moren sin i en blokkleilighet på Stovner i Oslo. Når vi møter Minja første gang våkner hun opp i leiligheten forslått og uten hukommelse. Hun ser syner og har noen merkelige drømmer om  mørke skoger,kuhaler, hender som drar henne ned i en myr. Hun har «mistet» flere uker og når hun ser seg i speilet oppdager hun at utseende hennes er forandret og håret er blitt lengre, hun går kledd i klær hun normalt aldri ville hatt på seg.

Hun prøver å kontakte bestevennen sin Josef men han svarer ikke på telefonen. Like etterpå ringer faren hans og spør etter ham men Minja aner ikke hvor han er. Etter en telefon til Josefs søster kommer det frem at han har kjøpt en togbillett til Åslia, det er jo der hvor mormoren hennes bor,
mormoren som hun ikke får lov av moren og ha kontakt med. Det går opp for Minja hva som har skjedd de siste ukene og at Josef er sporløst forsvunnet, men hun vet hvor han er og hun er den eneste som kan få ham løs..

Jeg husker alt.

Noen skriker, jeg tror det er meg. verden får farge igjen,lydene fra virkeligheten bryter gjennom og jeg ser folk stimle sammen rundt meg.
Meg. Den bustete lille jenta som står midt på Karl Johan med en hun i armene og skriker.
Jeg hyler for å få alle bildene og tankene unna. Jeg vil ikke huske!
Bekymrede øyne, en hånd på armen min, noen som ringer i en mobil,
Øynene mine lukker seg, og over netthinnen løper  alle bildene fra i sommer.
Jeg husker folka. Ansikter farer gjennom hodet mitt. Lea.
Den høye mannen med gulltann.
Jeg husker mormor.
jeg husker hvem som kyssa meg.
Og jeg vet hva som har skjedd med Josef.

Ingenting kan noensinne bli bra igjen.
Jeg vet hvem jeg er.

Et monster.

I del to får vi vite hva som har skjedd de ukene som har vært borte fra Minjas hukommelse, og her tar hun oss med for å nøste opp i familiens historie og hemmeligheter. Hun treffer bestemoren sin men møte ble langtifra slik Minja hadde forestilt seg det på forhånd, men Minja gir ikke opp etter første forsøk, og blir værende i bygden. Her får hun også nye venner i Even og Lea som hjelper henne med å nøste opp i ting. Det er i denne delen huldra og andre underjordiske vesener dukker opp.

Da kjente jeg vann mellom tærne. Jeg kikket ned og så føttene mine synke gjennom garn, gjennom plankegulv og ned i surklende, kald myr. Gulveet løste seg opp, jeg ble dratt ned til anklene. Knærne. Foran meg var deler av gulvet fremdeles inntakt. Jeg strakte meg mot plankene, men i det samme ga gulvet og veggene etter for et grått landskap.
Take. Myr. jeg skimter bordet og peisen inne i det grå, og dro meg mot det. Jenta danset videre, smilet var stivnet i munnvikene og øynene hennes var sorte klinkekuler….(….)

I den siste delen som begynner der hvor den første delen slutter så prøver Minja å ordne opp i det som har skjedd og å finne bestevennen Josef.

Jeg har lest en del ungdomsbøker de siste årene men det er sjelden jeg leser «fantasy» og etter å ha lest Lise sin bok så undrer jeg meg veldig på hvorfor jeg ikke leser mer i den sjangeren for er andre «fantasy» bøker like bra som denne, ja, da har jeg rett og slett gått glipp av noe.

Jeg syntes at forfatteren har vært veldig flink i sin skildring av karakterene i romanen for jeg tror på de, alle som en, selv om noen er mer merkelig enn andre igjen, men sånn er det jo i virkeligheten også. Særlig har hun fått på plass de viktigste personene i fortellingen, eller de beste folka som Minja ville sagt. Særlig likte jeg Josef veldig godt, han fremstod som en snill og sympatisk ung mann. Bestemoren fikk jeg ikke sansen for til å begynne med naturlig nok men etter hvert som historien skred frem så endret jeg syn på henne. Minja følte jeg at jeg ble kjent med nesten med det samme og selv nå, fem dager etter at jeg har lest ferdig boken tar jeg meg i å savne henne. Miljøskildringene var gode og særlig likte jeg de sekvensene fra setra. Ingen skikkelig ungdomsroman uten en liten dæsj kjærlighetshistorie og en kunne nesten bli litt mo i knærne selv av de beskrivelsene av Minja sine følelser bare hun var i nærheten av Vemund, herlig!

Likte også veldig godt måten forfatteren flettet inn historien om huldra og de underjordiske på, dette fikk hun til på en utmerket måte og så passet det så utrolig godt inn i fortellingen. Det eneste jeg kunne tenkt meg enda flere møter med de underjordiske underveis i boken, for jeg ble veldig fascinert og kunne tenke meg å lese mer om huldrer. Likte også at vi fikk et par persiske dikt og ordspråk med på kjøpet.
Boken har et flytende og godt språk, og jeg likte måten den var bygget opp på, det skapte en ekstra spenning helt fra starten.Her finner du både en liten krimgåte, mye mystikk og gamle familiehemmeligheter som kommer for dagen, og litt kjærlighet. Hva mer kan en ønske seg?
Denne boken likte jeg veldig godt og jeg håper at den får mange lesere der ute, og jeg har funnet ut at jeg må lese mer «fantasy», sånn er det bare med den saken. Kanskje det kommer flere bøker om Minja?
Har en datter på 16 år som ikke er så glad i å lese, det går helst i tv-serier og til nød «fan-fiction», jeg tror jammen jeg må prakke på henne denne boken. Til slutt må jeg bare nevne det flotte coveret på boken, bare det hadde fått meg til å plukke opp boken, og så passer det veldig godt til innholdet.
Ser også frem til  flere bøker fra denne kanten for det er ingen som helst tvil om at forfatteren kan skrive.
Anbefales også til de som (tror de) ikke liker «fantasy».

Andre som har lest og blogget om boken: Ikkebareeibok( May Brit), Ellikken( Eli), Avenannenverden( Elin),Solgunnsitt( Solgunn), Tinesblogg( Tine)

8 thoughts on “Bokanmeldelse: Kaoshjerte av Lise Forfang Grimnes

 1. Ellikken 5. november 2014, kl. 12:45 Reply

  Ja visst er Kaoshjerte bra 🙂

  Glad for at du nevner de fine skildringene av forelskelsen mellom Minja og Vemund. Angrer på at jeg ikke fikk det med i min omtale, for beskrivelsen av hennes følelser var virkelig nydelige. Man ble jo rent forelsket selv 🙂

  Lik

 2. May Grethe 5. november 2014, kl. 18:49 Reply

  Hei Beathe!

  Tusen takk for hyggelige kommentarer i bloggen min 🙂
  Har veldig lyst å sende deg et Juletre-julekort ( du er trekt av de som har gitt meg kommentarer på kortene) , så om du en snill å sender meg adressen, vil jeg sende deg et hjemmelaga julekort til jul 🙂 Mailadressen er m.weltan@hotmail.com

  Klem fra May Grethe

  Lik

 3. Beathe 5. november 2014, kl. 19:05 Reply

  Kan du ikke bare endre omtalen din og få det med da? Jeg er veldig «svak» for slike beskrivelser og syntes det er helt herlig. Så håper jeg at LIse har planer om å skrive flere bøker.

  Lik

 4. Beathe 5. november 2014, kl. 19:06 Reply

  Hei May Grethe!

  Tusen takk nå ble jeg veldig glad! Sender deg mail med det samme og gleder meg veldig til å få fint julekort av deg til jul! 🙂

  Klem Beathe

  Lik

 5. Tine 5. november 2014, kl. 20:51 Reply

  Så kjekt å høre at du likte boken, ja for hva er der ikke å like? Enig med deg, denne kan alle lese, også de som ikke leser sjangeren til vanlig vil få seg en positiv overraskelse 🙂

  Lik

 6. Birthe 8. november 2014, kl. 19:16 Reply

  Så glad jeg er for å ha lest denne fine anmeldelsen din, Beathe! Boken kom i postkassen og har lagt sammen med andre skal-lese-bøker siden uten at jeg satte meg inn i hverken handling eller annet. Den skal i alle fall prioriteres nå, fantasy er en sjanger jeg liker godt 🙂

  Lik

 7. Mari 26. januar 2015, kl. 13:57 Reply

  Så godt at du oppdaget en ny sjanger, Beathe. Jeg lever i troen på at det finnes bøker innenfor enhver sjanger som passer til forskjellige lesere, noen treffer bredt, andre mer smalt. Har du fått lurt boken inn i hendene på datteren din enda? Jeg hadde vurdert bestikkelser for å sparke igang en leselyst 😉 Kanskje du kan finne boktips basert på hvilke tv-serier hun ser på, det er verdt et forsøk.

  I dag har jeg også skrevet om Kaoshjertet, og som deg likte jeg den veldig godt. Jeg har truffet Lise på Bokbloggtreff, men det har jeg vært åpen om i mitt innlegg. Det føler jeg er helt greit, så kan leserne vurdere selv om de mener jeg er habil.

  Lik

 8. Beathe 26. januar 2015, kl. 14:24 Reply

  Jeg skal garantert lese flere bøker i denne sjangeren for dette likte jeg veldig godt! jeg har enda ikke klart å prakke denne på Victoria men kanskje jeg skulle vurdert noen bestikkelser av noe slag, ikke dumt tenkt! Jeg iler inn å leser omtalen din!

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Mellom bokstablene

En blogg om bøker

Nye Muriel

Farger og fugler, fantasi og frihet

Marta Breens blogg

Hele Norge baker ikke

Sukkerrør

En blogg om bøker

Alureliterature

En blogg om bøker

Labbens bokblogg

There is no surer foundation for a beautiful friendship than a mutual taste in literature - P.G. Wodehouse

amylin's book chatter

En blogg om bøker

The Girl Who Reads

En blogg om bøker

Stjernekast

En blogg om bøker

Tjuetre 06.Com

En Bergenser leser bøker

rettfrahjerteblog.wordpress.com/

Straight from my heart

Kulturbloggen til guffen

En blogg om bøker

ebokhylla mi

En blogg om bøker

Bokelskerinnen

Med blikket på aktuelle bokutgivelser i inn-og utland

forfatterwannabe

drømmen om min roman i din bokhylle

Tea, Books & Gilmore Girls

En blogg om bøker

Forfatterfrue

Der ting som kyss og nyslått gress, sveler og nakne netter får plass. Men også motet til å kjempe, reisen fra syk til friskere og evnen til å "leve med".

Astri utan D

Film. Bøker. Musikk. ++

Alt du vet er feil

En blogg om bøker

Heges bokverden

En blogg om bøker

Endast Eböcker ...

En blogg om bøker

koffiehart

En blogg om bøker

Lesenyter

En blogg om bøker

✰ Skorpionen's hjørne

En blogg om bøker

Ariel

En blogg om bøker

Tones bokmerke

En blogg om bøker

Kort møte

Run mad as often as you choose, but do not faint

Les! Lue!

Norsk litteratur på finsk og finsk litteratur på norsk - Norjalaista kirjallisuutta suomeksi ja suomalaista kirjallisuutta norjaksi

Huset ved sjøen

Tanker om laust og fast

Hilsen fra Muscat!

En blogg om livet mitt i Oman

Lottens Bokblogg

Lottens tankar och funderingar om berättande i litteratur och film

lesehestkokken

bøker, vin & mat

My Criminal Mind

~En Bokblogg

Elise Cathrin

Alltid på eventyr med ei bok i handa!

EllenGry

Write - Laugh - Love -Cry - Smile and Live

%d bloggers like this: