Bokanmeldelse: Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Forlag: Fontini
Original tittel: Eleanor & Park
Norsk tittel: Eleanor & Park
Forfatter: Rainbow Rowell
Oversetter: Agnete Øye
Format: Innbundet
Sideantall: 366
Utgitt: 2013
Min utgave: 2014
Utfordring: 100+ bøker på 1 år
Kilde: Lese-eksemplar

Forfatter

Rainbow Rowell er født i 1973 og er en amerikansk forfatter. Hun debuterte som forfatter i 2011 med romanen Vedlegg. Hun skriver romaner for unge voksne. Hennes tredje bok Fangirl kommer ut på norsk nå i høst og forfatterens fjerde bok er planlagt utgitt i løpet av 2014. Forfatteren er bosatt i Nebraska med mann og to barn.

Eleanor & Park er historien om to vidt forskjellige ungdommer på 16 år, som begge er outsidere på hver sin måte, og som blir forelsket i hverandre.
 Eleanor er en fattig, noe overvektig, rødhåret jente som går med klær som faren hennes har brukt. Hun er nyinnflyttet i nabolaget, hun bor sammen med stefaren, moren og fire yngre søsken i et lite falleferdig hus. Eleanor har ingen venner på det nye stedet.
Park bor sammen med foreldrene og lillebroren i et pent hus i samme nabolag som Eleanor. Park er halvt asiatisk, moren er fra Korea og faren er amerikansk, Park er ikke den mest populære i gjengen, han  er såvidt inne i varmen men blir ikke plaget,verken av bråkmakeren Steve eller de andre.

De møtes for aller første gang på bussen til skolen, det finnes ingen seteplasser ledig for Eleanor med unntak av ved siden av Park, men han pleier å ha hele dobbeltsetet for seg selv, og han syntes at Eleanor var noe av det merkeligste han hadde sett, likevel tilbyr han henne setet ved siden av seg. Til og begynne med snakker de ikke sammen men etter at han tar henne i å lese tegneseriene hans kommer de i prat, og snart blir Park det eneste som er positivt med tilværelsen for Eleanor.

Før han i det hele tatt hadde bestemt seg for det, rykket Park inn mot vinduet.
«Sett deg,»sa han. Han hørtes sint ut. Jenta snudde seg mot ham, som om hun var usikker på om han var en av drittsekkene. «Faen heller,»sa Park lavt og nikket mot det ledige setet ved siden av deg. «Bare sett deg!»
Jenta satte seg. Hun sa ingenting- gudskjelov takket hun ham ikke – og hun passet på å ikke sitte for nærme.
Park snudde seg mot pleksiglassvinduet og ventet på at helvete skulle bryte løs.

Slik oppstod vennskapet mellom Eleanor & Park, gjennom de daglige bussturene til og fra skolen, hvor de leser tegneserier eller hører på musikk. Og her er det ikke snakk om noe musikkliste fra Spotify på Iphonen, men ekte kassettbånd fra Walkmanen, her snakker vi midten av 80- tallet altså.
 Vi får deres fortelling fortalt i annen hvert kapittel, og vi får bakgrunnen for hvorfor Eleanor har vært så lenge borte fra familien og ikke minst under hvilke kritikkverdige forhold hun og søsknene bodde under med et baderom uten dør, stefarens ustabile humør, hvor barna måtte spise bønner til middag hver eneste dag mens stefaren fråtset i biff. Barna må  gå på tå hev til enhver tid for ikke å irritere Richie som stefaren heter. På skolen er det ikke noe bedre for Eleanor for hun blir stadig plaget der også. Park har også sitt å stri med selv om hans problemer kan virke små i forhold til de Eleanor har å stri med.

Da han kjente fingrene hennes på magen, lagde han den lyden igjen. Han klemte henne inntil seg og presset seg fram, skjøv Eleanor bakover- de snublet rundt stuebordet og bort til sofaen.
På film foregår dette på en smidig eller litt komisk måte. I stuen til Park var det bare klossete. De ville ikke slippe taket i hverandre, så Eleanor falt bakover, og Park falt over henne. i hjørnet av sofaen. Han ville se henne inn i øynene, men det var vanskelig når de var så tett inntil hverandre. «Eleanor….hvisket han.
Hun nikket.
«Jeg elsker deg» sa han.

Dette var en fin,vàr, nydelig og trist fortelling om to unge menneskers første kjærlighet, og forfatterens unike evne til å fortelle historien på gjorde at jeg fikk klump i halsen bare hun fortalte om den første gangen de leide hverandre i hendene, og det sier litt. Normalt skal det litt mer til før jeg  får helt «dånedimpen». Det var skjønt å lese om hvordan vennskapet deres sakte men sikkert vokste for hver eneste dag som gikk. Eleanor har veldig vanskelig for å stole noen, men sakte åpnet hun seg opp for sin nye beste venn. Forfatteren har vært flink å få frem de ulike personlighetene, og den usikkerheten som mange ungdommer kjenner på, både med hensyn til å forelske seg for første gang men også det å finne ut hvem man er.
Men dette er ikke bare en fin kjærlighetshistorie, det gjorde dypt inntrykk på meg å lese om tilstanden hjemme hos Eleanor, om Richie som nærmest terroriserte hele familien, for en ufordragelig type han var. Jeg fikk lyst til å filleriste moren som gadd og finne seg i den behandlingen hun og barna hennes fikk fra ham, at hun ikke bare stakk, det forstår jeg ikke.  Like mye som en kjærlighetshistorie er dette fortellingen om en unikt vennskap som kanskje få hadde sett for seg på forhånd.
Selv om jeg fikk sansen for begge disse to, så var det uten tvil Eleanor som gjorde aller mest inntrykk og som jeg kanskje vil huske aller best. Denne romanen likte jeg veldig godt selv om jeg håpet på en annen slutt,  og jeg syntes den er helt på høyde med «Faen ta skjebnen» av John Green. Jeg gleder meg til neste bok av forfatteren og heldigvis så trenger jeg ikke å vente så lenge.
Anbefales!

Book-trailer!

5 responses

  1. Leste den på engelsk tidligere i år, i mars tror jeg, men ble dessverre ikke like begeistret over den som «alle» andre. For meg ble den litt for rar. Fin omtale og god helg:)

    Liker

  2. Jeg og vil ha dånedimpen 🙂 For en utrolig flott omtale du har skrevet Beathe! Jeg som hadde tenkt å la ungdomsbøker hvile en stund, ser ut til at jeg må lese en til før jeg tar en pause. Utrolig spennende og godt skrevet om boken!

    Liker

  3. Tilbaketråkk: Dager med blå himmel av Jennifer Niven | Beathes bokhjerte

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

http://www.frokenflink.com/

En blogg om bøker

Forlagsliv

En blogg om bøker

Kristin forteller

- om ting hun har sett, hørt, lest og tenkt

Lesejenta

bøker

Med hodet i en bok.

En blogg om bøker

Tanker om sproget

En blogg om bøker

elisemundal.com

Blomster, Bobler & Bøker

Alettesbokverden

En blogg om bøker

Mellom bokstablene

En blogg om bøker

Gro prøver å tenke

Farger og fugler, fantasi og frihet

Marta Breens blogg

Hele Norge baker ikke

Sukkerrør

En blogg om bøker

Alureliterature

En blogg om bøker

Labbens bokblogg

There is no surer foundation for a beautiful friendship than a mutual taste in literature - P.G. Wodehouse

amylin's book chatter

En blogg om bøker

The Girl Who Reads

En blogg om bøker

Stjernekast

En blogg om bøker

Tjuetre 06.Com

En Bergenser leser bøker

rettfrahjerteblog.wordpress.com/

Straight from my heart

Kulturbloggen til guffen

En blogg om bøker

ebokhylla mi

En blogg om bøker

Bokelskerinnen

Med blikket på aktuelle bokutgivelser i inn-og utland

forfatterwannabe

Engeline snart 50 - ærlig, uredd og imperfekt <3 Drømmer om min bok i din bokhylle

Tea, Books & Gilmore Girls

En blogg om bøker

Forfatterfrue

Der ting som kyss og nyslått gress, sveler og nakne netter får plass. Men også motet til å kjempe, reisen fra syk til friskere og evnen til å "leve med".

Astri utan D

Film. Bøker. Musikk. ++

Alt du vet er feil

En blogg om bøker

Heges bokverden

En blogg om bøker

Endast Eböcker ...

En blogg om bøker

koffiehart

En blogg om bøker

Lesenyter

En blogg om bøker

Stine Friis

Going sustainable and zero waste

✰ Skorpionen's hjørne

En blogg om bøker

Ariel

En blogg om bøker

Tones bokmerke

En blogg om bøker

Kort møte

Run mad as often as you choose, but do not faint

%d bloggere like this: