Bokanmeldelse: Ektemannens hemmelighet av Liane Moriarty

Forlag: Pantagruel
Original tittel: The Husbands secret
Norsk tittel: Ektemannens hemmelighet
Forfatter: Liane Moriarty
Oversetter: Solveig Moen Rusten
Format: Innbundet
Sideantall: 492
Utfordring:100+ bøker på 1 år
Utgitt: 2014
Kilde: Lese-eksemplar

Forfatter

Liane Moriarty er født i 1966 og er en Australsk forfatter. Hun har tidligere jobbet innen reklame og markedsføring. Hun har skrevet en rekke barnebøker og fire romaner for voksne. Ektemannens hemmelighet er hennes femte roman. Hun er gift og har to små barn, de bor i Sydney.

Jeg la merke til denne boken med det samme jeg kom over vårkatalogen til forlaget, det er ingen hemmelighet at jeg liker veldig godt slike flotte og fargerike omslag.Ja, jeg kan finne på å kjøpe en bok bare på grunn av omslaget.

Forfatteren åpner ballet med en sliten snutt av Pandoras eske, og deretter blir vi kjent med Cecilia  Fitzpatrick, hun er gift med John-Paul og sammen har de tre døtre. Hun er en kvinne som har alt og livet hennes er like plettfritt som det strøkne hjemmet hennes. Den yngste jenta er for tiden opptatt med Berlinmuren og det er i den forbindelse kommer Cecilia på at hun kjøpte en liten del av muren i sin tid, og det er når hun går opp på loftet for å finne den stenen at hun finner et brev som mannen har skrevet og som hun kun skal åpne etter hans død. Lite aner hun da at det brevet skal få store konsekvenser både for henne og for to andre kvinner som hun slett ikke kjenner.

Det var bare på grunn av Berlinmuren.
Om det ikke hadde vært for Berlinmuren,ville Cecilia aldri ha funnet brevet, og hun ville ikke ha sittet her,ved kjøkkenbordet, og samlet all sin viljestyrke for ikke å rive det opp,
Konvolutten var grå og dekket av et tynt lag støv. Ordene på fremsiden var rablet ned med blå kulepenn,med en håndskrift like velkjent som hennes egen.

Deretter blir vi introdusert for Tess som er gift med Will og sammen har de sønnen Liam. De driver et reklamefirma sammen med kusinen til Tess, Felicity. Kusinen har alltid hengt sammen med dem og en dag forteller Will og Felicity at de er forelsket i hverandre. Dette kommer selvsagt som et sjokk på Tess som bestemmer seg å reise fra Melbourne med det samme og tar sønnen Liam med seg til Sidney for å bo hos moren hennes en stund.

Will og Felicity måtte ha en skikkelig affære. Jo før, desto bedre. Denne ulmende greia de hadde sammen måtte få gå sin gang. Akkurat nå var det søtt og sexy. Kjærligheten deres var dømt til å mislykkes, de var Romeo og Julie som stirret betatt på hverandre over den lilla «Kvitt hosten-dragen». Det var nødt til å bli svett og klamt og sjuskete og til slutt, forhåpentligvis, håpet hun for Guds skyld, banalt og kjedelig. Will elsket sønnen sin, og når tåka av begjær forsvant, ville han skjønne at han hadde gjort en forferdelig, men ikke uopprettelig feil.

Til slutt får vi møte Rachel, en eldre dame som lever og ånder for det lille barnebarnet sitt, Jacob. Sønnen Rob og svigerdatteren Lauren forteller at de skal reise til New York for å bo der i et par år og dette er noe Rachel tar veldig tungt. Den eldre damen bærer på en annen sorg for datteren hennes Janie ble drept da hun var 17 år og hvert eneste år på årsdagen for drapet drar hun til parken der hun ble funnet og legger ned blomster. Rachel har en klar formening om hvem det er som har tatt livet av datteren og hun kan ikke forstå hvorfor politiet ikke har gjort mer for å oppklare saken.

Haddde de mistet forstanden? Rachel hadde overhodet ikke lyst til å dra på Alaska-cruise. Hun ville sitte i solen på trappen bak huset og blåse bobler mot Jacob i hagen og se ham le. Hun ville se hvordan han vokste, uke for uke.
Og hun ville at de skulle få et barn til. Snart. Lauren var trettini år! Senest i forrige uke hadde Rachel sagt til Marla at Lauren hadde god tid på seg til å få et barn til. Det var vanlig å få barn sent nå for tiden, hadde hun sagt.Men det var på et tidspunkt da hun i hemmelighet gikk og trodde at den gledelige nyheten når som helst skulle komme. Hun hadde faktisk allerede begynt å planlegge for baby nummer to ( akkurat som en vanlig svigermor som blander seg opp i alt.) Hun hadde bestemt seg for å pensjonere seg når barnet kom.

I tillegg til kapitlene hvor de tre kvinnene har sin fortellerstemme hver sin gang får vi innimellom noen kapitler som går tilbake til Janie i 1984.

Janie var opprørt. Hun rødmet selv av medfølelse og så bort mot huskene og hørte seg selv fnise. En merkelig, lys fnising. Det var en dårlig vane hun hadde, at hun lo når hun var nervøs,selv om det ikke fantes en eneste ting ved situasjonen som var morsomt.

Dette er en bok som det ikke er så lett å si noe om uten at man røper for mye av selve handlingen, men jeg må bare litt tilbake til Cecilia for det er ikke til å unngå at man begynner å lure på hva en selv hadde gjort om man kom over et slikt brev som inneholdt en slik mørk hemmelighet. En hemmelighet som setter den du elsker aller høyest her i livet i et helt annet lys, og man lurer på hva annet som har vært basert på løgner. Jeg vet ikke om jeg hadde klart eller ville ta de samme valgene som Cecilia gjorde.

De tre kvinnene møtes for de bor i den samme byen og har tilknytting til den samme barneskolen, St.Angela`s hvor Tess og Cecilia har barn som går og Rachel jobber på kontoret der et par dager i uken. Etter hvert som historien skrider frem faller mer og mer brikker på plass og det er endel brikker her for det fortelles mye og forfatteren klarer på en utmerket måte og la alle brikkene falle på plass helt til slutt.
 Rachels sorg over tapet av datteren var veldig sårt å lese om, og hun var vel den av personene jeg kom mest innunder huden på. Jeg vil tro at det er en sorg man aldri blir ferdig med.
 Helt til og begynne med slet jeg litt med å skille mellom de ulike kvinnene for det blir gitt en del informasjon om familien og deres nærmeste omkrets i begynnelsen men dette kom jeg fort inn i og etterpå gikk det helt fint.

Boken har et lettfattelig og godt språk og inneholdt mye av det jeg liker i en bok, en god historie, litt spenning og romantikk, og et godt oppbygget plott.
Jo lenger ut i historien man kom jo mer spennende var det og tilslutt var det nesten umulig å legge fra seg boken. Dette kunne vært en fantastisk roman, jeg skriver kunne selv om den var veldig bra,i hvert fall  helt til jeg kom til epilogen hvor forfatteren skriver at det finnes mange hemmeligheter om livet vårt vi aldri får vite noe om. So far so good,for det er vel slik det er. Men så kommer det mange hemmeligheter som kunne fått helt andre utfall i denne romanen om disse bare hadde kommet opp i dagen, men det gjorde de aldri og dermed gikk det som det gikk. Min umiddelbare reaksjon var at epilogen ødela litt av min leseopplevelse av selve romanen, men av og til trenger en å sove på ting.I dag kom jeg til at det er jo nettopp slik det er i livet også,tilfeldigheter spiller inn. Hadde disse hemmelighetene dukket opp i romanen hadde ikke den blitt til akkurat denne til tider hjerteråe romanen, det hadde blitt en helt annen historie. Og noen hemmeligheter er ment til å forbli nettopp det, bare spør Pandora! Så etter en god natts søvn og en liten titt på epilogen en gang til så kom jeg frem til at det var en fantastisk god roman og epilogen ødela slett ingenting, av og til er ikke ting helt som det kan virke ved første øyekast.
Anbefales!

10 kommentarer om “Bokanmeldelse: Ektemannens hemmelighet av Liane Moriarty

 1. Fin, fin omtale:)
  Denne boka har jeg lenge vært nysgjerrig på. Liker psykologiske thrillere og bøker som får leseren til å undre over den lenge etterpå. At den utfordrer leseren til å fundere litt og kanskje dukker det opp forskjellige svar og teorier som man selv finner på. Har sansen for slike bøker. Så kanskje jeg skal lese den en gang. Den virker jo spennende:)

  Liker

 2. Takker for det:-) Ja, det ble litt sånn her, for første tenkte jeg:Pokker ta hele epilogen som ødelegger hele boken, men så begynte jeg å tenke og fant ut at det var helt genialt funnet på. Jeg håper at du lese den og da blir det spennende å se hvilke opplevelser du sitter igjen med.

  Liker

 3. Jeg bare skummet omtalen din, for jeg trur jeg kommer til å lese denne selv, og da liker jeg best å vite minst mulig på forhånd…
  Som deg blir jeg veldig lett frista av fine framsider- og dette er så absolutt en av dem ;o)

  Liker

 4. Skrev bare litt om personene og noe av det aller første som stod om de, så ingen fare. Enkelte bøker er det ikke lett å skrive så mye om for det er lett å si for mye og det er ikke noe kjekt for de som skal lese boken. Blir spennende å høre hva du syntes om den når du har lest den,Berit:-)

  Liker

 5. Nettopp. Det er det som er så bra med bøker som ender med åpen slutt, eller ikke har et konkret avgjørende svar. Jeg så en psykologisk thriller film med Nicole Kidman i dag som het Birth. Det er en sånn type film. Vi får ingen konkrete svar og mange teorier dukker opp av seg selv. Det er spennende.

  Liker

 6. Denne ble jeg veldig nysgjerrig på. Det går litt seint med lesingen min for tiden (i gjennomsnitt bare en bok i uka, «ikkelesende» ler seg sikkert i hjel av det, men det er treigt for meg) Jeg trenger noe som ikke er altfor krevende, og denne hørtes veldig spennende ut. Takk for tipset!

  Liker

 7. Bare hyggelig,Lena 🙂 Det er godt med noe som ikke er for krevende også. Det er nå ikke så ille med en bok i uken men det kommer jo helt an på hvor mange du har pleid å lese. Av og til kommer jeg ikke gjennom mer enn en bok jeg heller mens andre ganger så kan jeg lese 3 -4 stykker. Det er ikke alltid det er like god tid til å lese heller for det er andre ting en må gjøre. Blir uansett spennende å høre hva du syntes om denne om du skulle bestemme deg for den.

  Liker

 8. Hei! Har lest denne boken og synes den var veldig spennende, jeg sliter litt med å finne bøker som «fanger» meg slik som denne gjorde, både måten den er skrevet og handlingen. Har du noen forslag til lignende bøker? Trenger desperat en ny bok heh

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.