Bokboblas Blogglesesirkel – De usynlige av Roy Jacobsen

Forlag: Cappelen Damm
Tittel: De usynlige
Forfatter: Roy Jacobsen
Format: Heftet
Sideantall: 236
Utgitt: 2013
Utfordring: 100 bøker på 1 år, Blogglesesirkel
Kilde: Leseeksemplar

Forfatter

 Roy Jacobsen er født i 1954 og er en norsk forfatter. Han debuterte som forfatter i 1982 med novellesamlingen Fangeliv. Han har vært nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for bøkene Seierherrene og Frost.

VAKKERT OG BRUTALT

Det er alltid ekstra spennende å lese noe av en forfatter som du ikke har lest noe av tidligere, slik var det her også, den skulle i tillegg ta opp noen av de samme temaene som en annen bok jeg leste for en tid tilbake(Døtre av Norge)nemlig hvordan de levde på kysten  i Norge på slutten av 1800- tallet og begynnelsen av 1900-tallet, noe som jeg syntes var både interessant og lærerrikt å lese om. Dette ble en sterk og til tider gripende leseopplevelse og neppe det siste ordet jeg har lest av Roy Jacobsen.

 De usynlige er handlingen lagt fra 1913 og frem til 1928 og det er lille Ingrid som er 3 år når vi først møter henne som er romanens hovedperson. Handlingen foregår ute på øya Barrøy som ligger helt ute i havgapet langs Helgelandskysten, i virkeligheten heter øyen Moholmen og forfatterens familie på morssiden har bodd på der.

På Barrøy bor Hans og Maria Barrøy, foreldrene til lille Ingrid. I tillegg bor faren og lillesøsteren hans der, Martin og Barbro. Det er en strevsom og karrig tilværelse som blir beskrevet og lille Ingrid måtte lære seg både mannfolk – og kvinnfolkarbeid og måtte bli tidlig voksen fordi omstendighetene krevde det.
Tanten hennes Barbro hadde problemer med å takle livet ute i havgapet og fòr inn til bygda for å skaffe seg annet arbeid, men hun kom tilbake etter en liten stund for å fortsette livet ute på øya.

Hans hadde mange planer på hva han skulle gjøre med øyen for at livet der skulle bli litt enklere å leve men samtidig var han skeptisk til for mye modernisering også. Det kommer noen svensker å jobber ute på øyen en sommer for å hjelpe Hans med å bygge en kai av stein og Maria hadde et fælt strev med å holde Barbro unna arbeidsfolkene.

Det var rart med fremmede på øya. Befolkningen er jo med dette fordoblet. Og allerede den første uka må de holde Barbro unna arbeidsplassen.

-Æ vil pul,roper hun, og Maria må holde for ørene til Ingrid. Svigerinna- E`kje rekti rætt. 

Barbro ble gravid med en av disse svenskene og fødte en sønn som ble kalt Lars, og han skulle bli en stor ressurs for øya.
 Når Ingrid kommer i konfirmasjonsalderen bor hun inne hos presten og konen hans og hun passer de to sønnene deres nå hun ikke leser. Dette var en fin tid for Ingrid ikke minst fordi hun fikk sjanse til å være med andre på hennes alder for en stakket stund.

I tillegg til litt gårdsdrift så var Lofotfiske en viktig inntektskilde og fedrene var borte i måneder ad gangen og det var slett ikke gitt at de kom hjem med livet i behold. Både Maria og Ingrid fremstår som noen meget sterke kvinner og når noe uventet skjer og Maria havner på asyl for en periode må Ingrid tre i i rollen som den voksne og ta ansvar. På denne tiden har hun også ansvaret for to barn fra bygden som har mistet begge foreldrene sine, det blir noen tøffe tak for Ingrid.

Hun sovnet i sola ved kjærlighetslunden, og våknet og var alene. Hun reiste seg og kikket seg rundt og så ikke Suzanne. Hun begynte å lete og fant henne ikke. Hun begynte å løpe,nordover og sørover, som en innesperret hest. Hun begynte å skrike. Hun mistet pusten og løp og skrek til innvollene sto i halsen hennes og hun ikke visste hvem hun var og hva hun gjorde. Og fant Suzanne sør på øya, der hun satt på stranda ved siden av flåten og samlet skjell, hun holdt opp et O-skjell,hvitt som snø og større enn noe annet,det var trill rundt. Ingrid forsto at hun var blitt mor. Det var en forferdelig følelse.

Dette var en roman som det var vanskelig å skrive om og samtidig skulle yte den et snev av den rettferdighet som den fortjener å få. Den var vakker,ekte og brutal men den var også lun på sin måte og jeg kan med hånden på hjertet si at dette var en av årets aller beste leseopplevelser så langt. Jeg likte godt at forfatteren skrev  på dialekt innimellom for det gjorde karakterene enda mer levende og jeg likte måten forfatteren skildret miljøet på.  Jeg så intervjuet med forfatteren på bokprogrammet, et interessant program som jeg anbefaler dere å se og det var ekstra artig at jeg holdt på denne boken akkurat da. Jeg fikk lyst til å dra dit og trakke i de samme traktene som Ingrid og de andre på Barrøy gjorde.

Det er ingen tvil om at det er slik som dette folket på øyene langs Helgelandskysten levde på 1920 tallet, og det var vanlig den gang og sette barn bort for å arbeide og bo andre steder når de ble gammel nok til det, om det var dårlige tider hjemme og det var det for mange. En gripende og ganske rolig oppvekstroman om hvordan livet utartet seg der ute i havgapet og jeg skulle ønske at boken ikke tok slutt.
Anbefales!

Andre som har blogget om boken:
Rose -Marie
Lattermild

Denne boken leste jeg i forbindelse med den nystartede lesesirkelen til Anette, Bokboblas Blogglesesirkel og «De usynlige» av Roy Jacobsen var første bok ut. Trykk  på bildet under her om du vil lese flere omtaler av boken.

Tagged:

18 thoughts on “Bokboblas Blogglesesirkel – De usynlige av Roy Jacobsen

 1. Gråbekka`s Blogger 11. oktober 2013, kl. 10:13 Reply

  Kjempefin anmeldelse, Beathe! Har dessverre ikke rukket å få boken ennå, så jeg må vente litt med å få lest den. Men jeg gleder meg veldig til å lese om kystlivet igjen slik jeg også gjorde i Døtre av Norge, spennende lesning var det:) Ønsker deg en flott dag!

  Lik

 2. Berit 11. oktober 2013, kl. 10:21 Reply

  Synes omtalen var bra jeg, sjøl om jeg er enig med deg i at dette er ei bok det er vanskelig å yte rettferdighet. Morsomt at du også likte boka, men var det ikke slik at Barbro allerede var gravid da hun stakk av med båten? (Dro til bygda) Gutten ble jo oppkalt etter en av svenskene som kom til Barrøy for å jobbe, og det ble jo sagt at han fikk navnet sitt etter faren? Kanskje jeg husker feil, eller har misforstått?
  Uansett er det vel en bagatell, det viktigste er at Roy Jacobsen har gitt oss ENDA en fantastisk leseopplevelse! Du som ikke har lest noe annet av forfatteren har virkelig mye godt å sjå fram til!!

  Lik

 3. Beathesbokhylle 11. oktober 2013, kl. 10:47 Reply

  Joda, visst har du rett, det er meg som skrev det litt feil og jeg har rettet det nå. det var vel prestefruen som hadde oppdaget det når de kjørte henne ut igjen på øya og disse svenskene hadde jo hatt arbeid inne i bygden også for så vidt jeg husker ble det hintet om at Lars og Felix var veldig like og at de faktisk var brødre? Jeg har «Vidunderbarn» stående i hyllen men jeg sikler litt etter «Seierherrene» nå merker jeg.Ser virkelig frem til å stifte enda bedre kjentskap til forfatterskapet.

  Lik

 4. Beathesbokhylle 11. oktober 2013, kl. 10:48 Reply

  Ja,det var det og denne kan du glede deg til, tror du vil like denne!

  Lik

 5. Berit 11. oktober 2013, kl. 11:23 Reply

  Det er ikke bare du som har hodet under armen av og til ;o) Når du nevner likhetene mellom Lars og Felix, så festet jeg meg ikke spesielt ved det, men når jeg tenker meg om, så har du nok rett!
  Synes «Vidunderbarn» er like god som denne, «Seierherrene» også, men den strekker seg over så langt tidsrom at den kanskje er litt mer krevende..? Jeg hadde vel hatt boka stående i flere år før jeg begynte, og da ble det en kombinasjon av lydbok og egen lesing. «Frost» og «Hoggerne» er de to siste bøkene jeg har lest av forfatteren, veldig fornøyd med dem også, også det er jo fortsatt mye å ta av i det forfatterskapet- HELDIGVIS!!

  Lik

 6. Tine 11. oktober 2013, kl. 14:51 Reply

  Veldig fristende å sette denne på leseplanen. Trenger å lese noe annet enn oppvekstroman nå, så den får stå pent i køen.

  Lik

 7. Anita Ness 11. oktober 2013, kl. 16:46 Reply

  Denne boka skal jeg lese om en stund, helt sikkert.:) Har bare lest bra om den. Ha en fin dag Beathe.:)

  Lik

 8. Pia H 11. oktober 2013, kl. 23:33 Reply

  Takk for flott omtale – denne boka kommer garantert til å bli lest en dag!
  Enjoy!

  Lik

 9. Anette 15. oktober 2013, kl. 20:13 Reply

  Nydelig omtale! Ser at du har hatt en like flott leseopplevelse som jeg. Denne boken kommer til å sitte i meg lenge 🙂 På grunn av blant annet jobbing er det litt stille på bloggfronten for tiden, men forhåpentligvis bedrer det seg etter hvert. Kjempegøy at du har vært med på lesesirkelen, klem fra Anette 🙂

  Lik

 10. Beathesbokhylle 15. oktober 2013, kl. 20:21 Reply

  Godt å høre at jeg ikke er alene om det;-) Det lover godt at det er mange bøker å ta av.

  Lik

 11. Beathesbokhylle 15. oktober 2013, kl. 20:21 Reply

  Det er kjekt å ha noen bøker på vent også.

  Lik

 12. Beathesbokhylle 15. oktober 2013, kl. 20:22 Reply

  Ja,denne tror jeg kanskje du vil like,Anita:-)

  Lik

 13. Beathesbokhylle 15. oktober 2013, kl. 20:22 Reply

  Kan anbefales!

  Lik

 14. Beathesbokhylle 15. oktober 2013, kl. 20:24 Reply

  Tusen takk for det:-) Av og til kommer det ting som gjør at en ikke har anledning til å blogge, sånn er det bare. Det var kjempeartig å være med på så jeg ser frem til å lese de to andre bøkene også. Ha en fin kveld,Anette:-) Klem

  Lik

 15. […] The Unseen by Roy Jacobsen (Norway), oversatt av Don Bartlett og utgitt hos MacLehose Press […]

  Lik

 16. […] Turpentine by Stefan Hertmans (Belgium), oversatt av David McKay og utgitt hos Harvill Secker The Unseen by Roy Jacobsen (Norway), oversatt av Don Bartlett og utgitt hos MacLehose Press The Traitor’s Niche by […]

  Lik

 17. […] 15 mars ble langslisten på 13 bøker lagt frem, og jeg hadde lest èn på listen, De usynlige av Roy Jacobsen. Jeg hadde store planer om å få lest i hvertfall 3 – 4 bøker til fra listen- det eneste […]

  Lik

 18. […] ble langslisten på 13 bøker lagt frem, og jeg hadde lest èn på listen, De usynlige av Roy Jacobsen. Jeg hadde store planer om å få lest i hvertfall 3 – 4 bøker til fra […]

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

elisemundal.com

Blomster, Bobler & Bøker

En blogg om bøker

Alettesbokverden

En blogg om bøker

Mellom bokstablene

En blogg om bøker

Nye Muriel

Farger og fugler, fantasi og frihet

Marta Breens blogg

Hele Norge baker ikke

Sukkerrør

En blogg om bøker

Alureliterature

En blogg om bøker

Labbens bokblogg

There is no surer foundation for a beautiful friendship than a mutual taste in literature - P.G. Wodehouse

amylin's book chatter

En blogg om bøker

The Girl Who Reads

En blogg om bøker

Stjernekast

En blogg om bøker

Tjuetre 06.Com

En Bergenser leser bøker

rettfrahjerteblog.wordpress.com/

Straight from my heart

Kulturbloggen til guffen

En blogg om bøker

ebokhylla mi

En blogg om bøker

Bokelskerinnen

Med blikket på aktuelle bokutgivelser i inn-og utland

forfatterwannabe

Engeline snart 50 - ærlig, uredd og imperfekt <3 Drømmer om min bok i din bokhylle

Tea, Books & Gilmore Girls

En blogg om bøker

Forfatterfrue

Der ting som kyss og nyslått gress, sveler og nakne netter får plass. Men også motet til å kjempe, reisen fra syk til friskere og evnen til å "leve med".

Astri utan D

Film. Bøker. Musikk. ++

Alt du vet er feil

En blogg om bøker

Heges bokverden

En blogg om bøker

Endast Eböcker ...

En blogg om bøker

koffiehart

En blogg om bøker

Lesenyter

En blogg om bøker

Stine Friis

Veien mot et bærekraftig liv

✰ Skorpionen's hjørne

En blogg om bøker

Ariel

En blogg om bøker

Tones bokmerke

En blogg om bøker

Kort møte

Run mad as often as you choose, but do not faint

Les! Lue!

Norsk litteratur på finsk og finsk litteratur på norsk - Norjalaista kirjallisuutta suomeksi ja suomalaista kirjallisuutta norjaksi

Huset ved sjøen

Tanker om laust og fast

Hilsen fra Muscat!

En blogg om livet mitt i Oman

Lottens Bokblogg

Lottens tankar och funderingar om berättande i litteratur och film

lesehestkokken

bøker, vin & mat

My Criminal Mind

~En Bokblogg

Elise Cathrin

Alltid på eventyr med ei bok i handa!

%d bloggers like this: