Bokanmeldelse: Parfymehagen av Kate Lord Brown

Forlag: Apropos
Original tittel: The Perfume garden
Norsk tittel: Parfymehagen
Forfatter: Kate Lord Brown
Oversetter: Helene Limås
Format: Ebok (pdf-fil)
Sideantall: 479
Utgitt: 2013
Utfordring: 100 bøker på 1 år, ebook challenge 2013
Kilde: Leseeksemplar

Forfatteren

Kate Lord Brown er en Engelsk forfatter som er oppvokst i Devon. Hun har studert filosofi  og kunsthistorie. «Parfymehagen» som er forfatterens andre bok fikk hun inspirasjon til når hun bodde i Spania.

  EN FANTASTISK ROMAN

Parfymehagen er fortellingen om Emma Temple fra England som etter moren,Liberty`s død arver en gammel bortglemt villa høyt oppe i slettene i høyden av Valencia, Spania men boken starter allerede i Spania i 1936 under den spanske borgerkrigen, hvor vi treffer de kjente og profilerte fotografene Gerda og Capa som kjører rundt til herjede områder for å ta bilder av krigen på nært hold. Vi blir også kjent med  bestemoren til Emma, Freya som  jobbet som sykepleier under borgerkrigen og broren hennes Charles,eller Charlie som var fotograf men som etterhvert vervet seg som soldat.
Handlingen fra nåtiden starter i London den ellevte september 2001 rett før flyene krasjer i World Trade Center og Emma har nettopp funnet ut at hun er gravid med barnet til eksmannen Joe. Emma  som er parfymemaker driver et velkjent firma sammen med eksmannen og den nye konen hans.  .

Bølger av lengsel flommet inn over henne da hun så morens nydelige,åpne smil. Emma stoppet ved morens siste skisse av en ny parfymeflaske fra Liberty Temple. «Jasmin? Appelsinblomst?Ja!» hadde hun rablet ned ved siden av.

Etterpå var det bare intenst tomme sider. Sidene moren hadde etterlatt seg, som det var meningen at hun selv skulle fylle. Emma blunkt fort og rørte ved halskjedet sitt. Hun hadde ikke ventet at det skulle være så vondt å komme hjem. 

Vi får et meget godt innblikk i den spanske borgerkrigen og hvordan den naturlig nok påvirket det spanske folket. Det var meget fascinerende å lese om styrken til disse kvinnene som blir skildret og til tider er det grusom lesing. Vi blir også kjent med Rosa, en ung og sterk kvinne som fødte sitt barn i en restaurant mens krigen herjet som verst rett utenfor dørene. Rosa skal komme til å gjøre valg jeg ikke forstår at hun kunne klare  men som hun har sine grunner for og det er  hjerteskjærende lesing. Det er Freya som er fortellerstemmen i de kapitlene som tar for seg fortiden.

Tom reiste seg og strakte på seg seg så den stramme magen kom til syne.Han bøyde seg og tok ut nålen, og Freya snudde seg bort. «Hør her.»sa han. «De har innlosjert oss i et snobbete hus i Madrid. Tydeligvis er det tryggere fordi fascistene ikke vil bombe overklassestrøkene. Hvis du er villig til å ta sjansen på å utsette deg for temperamentet til Dr. Norman Bethune har vi bruk for en ny sykepleier. Nylig var det en som måtte dra hjem med tyfoidfeber. Kunne du tenke deg det? Freya nølte ikke et øyeblikk. «Veldig gjerne.»

Emma reiser til Valencia lenge før barnet ble født for å bosette seg i villaen hun har arvet etter moren sin, og det skal vise seg at huset med de hvitkalkede veggene  innehar mange hemmeligheter som har vært godt bevart i mange år. Villa de Valle som huset heter ligger i en frodig hage fullt av velduftende aromaer av
ukjente og eksotiske dufter, og Emma er fast bestemt på å starte helt på nytt og utvikle nye parfymer kun basert på naturlige ingredienser. Etterhvert som historien skrider frem slipper huset fra seg flere og flere hemmeligheter og Emma forstår etterhvert hvorfor akkurat dette huset var så viktig for moren.

Emma så på ham.Han var over en meter og åtti høy,og det mørke håret hans rakk ned til kraven på lindressen. Hun la merke til at håret hadde begynt å gråne i tinningene og hun forsøkte å gjette hvor gammel han var. Kanskje førti,tenkte hun. Det var vanskelig å si. Han utstrålte en energi som fikk ham til å virke ti år yngre enn rynkene i øyenkroken indikerte.

«Er det virkelig gralen?» «Selvfølgelig. De sier at den var fra Palestina. To tusen år gammel.» Han rakte frem hånden sin. «Jeg er Luca.» 

Begge historiene blir til slutt flettet sammen i det som blir en av de mest fascinerende historier jeg har lest så langt i år, og forfatteren klarer dette på en helt utmerket måte. For en fortellerkunst hun viser, og at det var forholdsvis korte kapitler i lagt cliffhangere  gjorde historien mer levende ,som om du fikk begge historiene servert samtidig.Om du tror at dette er en historie om knust idealisme, krig og elendighet,vennskap av både det gode og vonde slaget,misbruk,tapt kjærlighet,mange hemmeligheter og familier som splittes på grunn av krig uten så mye som et snev av romantikk så tar du skammelig feil for det finnes en god porsjon med håp og romanser her også.Emma treffer selvfølgelig en kjekk kar som heter Luca og om det utvikler seg til kjærlighet sier jeg ingenting om. Forfatteren skriver med et vakkert og levende språk og fortellingen drives frem av forholdsvis korte kapitler som tar for seg henholdsvis fortid og nåtid som nevnt tidligere. Jeg fikk god kontakt med både Emma og Freya som fremstår som noen meget sterke kvinner sammen med Rosa. Det er en fantastisk styrke de viser når de kjemper for det som betyr noe for dem her i livet til tross for at andre prøver å holde dem nede og med den spanske borgerkrigen fra 1936-1939 som bakteppe kunne ikke dette vært mer perfekt. Herlige beskrivelser av omgivelsene og det var som jeg kunne kjenne duftene av  både mandelsåpe og appelsinlunder og se for meg den frodige hagen i Villa de Valle.
Dette er en fantastisk roman,den er storslått og den  griper fatt i deg og holder deg fast til siste side er lest.

Det eneste som var negativt med denne var at den tok slutt, og det sier jeg til tross for at den har nesten 500 sider. Dette er perfekt for lesing på stranden eller foran peisen en mørk vinterkveld. Dette var mitt første møte med forfatteren og det blir ikke det siste, jeg ser frem til neste møte,eller skal jeg si til neste reise for det var det jeg følte jeg var på.


Tagged:

16 thoughts on “Bokanmeldelse: Parfymehagen av Kate Lord Brown

 1. Elin 13. juni 2013, kl. 12:19 Reply

  Veldig fin bokomtale:) Takk for bok tips, denne boka høres veldig spennende og fin ut. Lagt den til i ønskelista mi, denne må jeg få lest en gang 🙂 Ha en fin dag, Beathe:)

  Lik

 2. aariho 13. juni 2013, kl. 14:38 Reply

  Så fin omtale! Denne fikk jeg lyst til å lese. Da er allerede sommerlista mi «sprengt». Men det er bare positivt!

  Lik

 3. Anette 13. juni 2013, kl. 16:20 Reply

  Nydelig omtale!! Denne boken høres både omfattende og spennende ut 😉

  Lik

 4. Tine 13. juni 2013, kl. 17:11 Reply

  Fristende omtale du skriver. Jeg har lest en bok for ikke så lenge siden som hadde handling i Spania under denne borgerkrigen. Veldig interessant epoke. Takk for fint tips!

  Lik

 5. Inger Marie 13. juni 2013, kl. 17:42 Reply

  Nydelig sommerbok!
  Takk:))

  Lik

 6. Beathesbokhylle 13. juni 2013, kl. 19:54 Reply

  Bare hyggelig å kunne komme med tips! Ønsker deg en fin kveld:)

  Lik

 7. Beathesbokhylle 13. juni 2013, kl. 19:55 Reply

  Ja,»sprengte» leselister er vi vant med så mye gode bøker som finnes der ute!

  Lik

 8. Beathesbokhylle 13. juni 2013, kl. 19:55 Reply

  Jeg tror du kommer til å like denne boken,Anette:)

  Lik

 9. Beathesbokhylle 13. juni 2013, kl. 19:56 Reply

  Ok,så spennende! Hva heter boken? Ja,det var en interessant epoke og jeg kunne tenkt meg å lest mer.

  Lik

 10. Beathesbokhylle 13. juni 2013, kl. 19:57 Reply

  Bare hyggelig:)

  Lik

 11. Knirk 15. juni 2013, kl. 23:27 Reply

  Hm! Denne fikk jeg lyst til å lese. Har ikke hørt om den tidligere.

  Lik

 12. Beathesbokhylle 16. juni 2013, kl. 09:10 Reply

  Er usikker på om den har kommet ut enda,blir spennende å se hva du syntes om den om du bestemmer deg for å lese den.

  Lik

 13. Kari 30. desember 2013, kl. 11:42 Reply

  Får vel bare hive seg i lesinga 🙂

  Lik

 14. Beathe 30. desember 2013, kl. 11:53 Reply

  Kos deg med lesingen 🙂 Blir spennende å hva du syntes!

  Lik

 15. Vårinn 4. november 2014, kl. 02:32 Reply

  Flott bokomtale 🙂 Jeg ble ferdig med boka i natt; fantastisk roman. Anbefales varmt. Beste hilsen Vårinn:)

  Lik

 16. […] ut et par bøker  jeg kunne tenke meg å lese i høst likevel. Kate Lord Brown, forfatteren av Parfymehagen og Til vi ses igjen kommer ut med en ny bok i høst som heter Smykkearven. Jojo Moyes, forfatteren […]

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

elisemundal.com

Blomster, Bobler & Bøker

En blogg om bøker

Alettesbokverden

En blogg om bøker

Mellom bokstablene

En blogg om bøker

Nye Muriel

Farger og fugler, fantasi og frihet

Marta Breens blogg

Hele Norge baker ikke

Sukkerrør

En blogg om bøker

Alureliterature

En blogg om bøker

Labbens bokblogg

There is no surer foundation for a beautiful friendship than a mutual taste in literature - P.G. Wodehouse

amylin's book chatter

En blogg om bøker

The Girl Who Reads

En blogg om bøker

Stjernekast

En blogg om bøker

Tjuetre 06.Com

En Bergenser leser bøker

rettfrahjerteblog.wordpress.com/

Straight from my heart

Kulturbloggen til guffen

En blogg om bøker

ebokhylla mi

En blogg om bøker

Bokelskerinnen

Med blikket på aktuelle bokutgivelser i inn-og utland

forfatterwannabe

Engeline snart 50 - ærlig, uredd og imperfekt <3 Drømmer om min bok i din bokhylle

Tea, Books & Gilmore Girls

En blogg om bøker

Forfatterfrue

Der ting som kyss og nyslått gress, sveler og nakne netter får plass. Men også motet til å kjempe, reisen fra syk til friskere og evnen til å "leve med".

Astri utan D

Film. Bøker. Musikk. ++

Alt du vet er feil

En blogg om bøker

Heges bokverden

En blogg om bøker

Endast Eböcker ...

En blogg om bøker

koffiehart

En blogg om bøker

Lesenyter

En blogg om bøker

Stine Friis

Veien mot et bærekraftig liv

✰ Skorpionen's hjørne

En blogg om bøker

Ariel

En blogg om bøker

Tones bokmerke

En blogg om bøker

Kort møte

Run mad as often as you choose, but do not faint

Les! Lue!

Norsk litteratur på finsk og finsk litteratur på norsk - Norjalaista kirjallisuutta suomeksi ja suomalaista kirjallisuutta norjaksi

Huset ved sjøen

Tanker om laust og fast

Hilsen fra Muscat!

En blogg om livet mitt i Oman

Lottens Bokblogg

Lottens tankar och funderingar om berättande i litteratur och film

lesehestkokken

bøker, vin & mat

My Criminal Mind

~En Bokblogg

Elise Cathrin

Alltid på eventyr med ei bok i handa!

%d bloggers like this: