Bokanmeldelse : Gode naboer av Ryan David Jahn

Forlag: Schibsted
Orginal tittel: Acts of Violence
Norsk tittel: Gode naboer
Forfatter: Ryan David John
Oversetter:Kurt Hanssen
Format: Innbundet
Sideantall:  239
Utgitt(denne utegave): 2013
Utfordring: 100 bøker på 1 år.
Kilde: Leseeksemplar

Forfatteren

Ryan David Jahn ble  født i Arizona i 1979 og er en amerikansk forfatter og manusforfatter. Gode naboer hans debutroman og kom ut i 2009,han har senere skrevet 3 bøker til.

Gode naboer eller Acts of violence som den heter på orginalspråket er inspirert av Catherine Genovese saken, hun ble drept utenfor sitt hjem i New York i 1964 og ugjerningen ble obseervert av naboer uten at de gjorde noe for å hjelpe henne, et såkalt «bystander effect«.

Katrina Marino er på vei hjem fra nattskift når hun blir brutalt overfalt utenfor sitt eget hjem,flere naboer hører overfallet men ingen kommer henne til unnsetning og ingen ringer etter hjelp.
Når Katrina prøver å komme seg inn i leiligheten sin for å komme i sikkerhet så kommer overfallsmannen tilbake og overfaller henne på nytt…

Stopp.Stopp,sier hun til seg selv. Du må ikke bryte sammen nå. Det koster for mye. Det krever for mye energi. Du trenger all den energien du har igjen,så bare stopp, stopp nå. Du kan bryte sammen senere. Når du er trygg. Du kan synke ned i det varme vannet i et varmt bad,og da kan du bryte sammen. Men ikke nå. Nå må du komme deg bort til døren. Du må klare såpass. Ikke tenk på at du må åpne den ennå,ikke tenk på at du må skyve opp døren ennå. Bare kom deg bort til døren,Kat. Det klarer du. Du er sterk, og det klarer du.

Lett som bare det,sier hun til seg selv. Lett som bare det. 

  

Selv om dette er Katrinas historie får vi ta del i noen av naboenes historie noen nattetimer denne skjebnesvangre natten i mars. Frank som er på vei til å kjøre ut fra parkeringsplassen når katrina svinger inn foran boligblokken, han skal kjøre tilbake til et «åsted» hvor konen mener å ha kjørt på og muligens drept en liten baby tidligere på kvelden. Vi treffer den unge gutten Patrick som tilbringer livet sitt med å ta vare på og stelle sin syke mor, han har blitt kalt inn til det militære og han sliter med å fortelle henne at han har mer lyst til å bli sendt ut i krigen enn å være igjen og stelle henne.

Det er mange skjebner som flettes sammen og det kan virke som folk har mer enn nok med sine egne private drama i stedet for å finne ut av hva som egentlig skjer der ute på gårdsplassen hvor Katrina kjemper for livet sitt.

«Dette dreier seg ikke om meg,»sier moren.

«Men du sa jo…»

«Jeg var redd. Jeg har vært redd så altfor lenge.men du burde dra,hvis det er det du vil. Jeg har stjålet nok av livet ditt,tror jeg.»Så snur hun seg bort og stirrer mot veggen i stedet. Hun snur seg ikke tilbake.

Patrick åpner munnen for å protestere -forklare for moren at han ikke vil dra, at faren forlot dem, og at det såret ham mer enn det han kan klare, så han kan ikke bare gjøre dette mot henne-men han stopper før det kommer ut noe. Han stopper fordi han tenker på hvordan livet hans vil bli hvis moren lever i ti år til .

Dette er en annerledes og aldeles velskrevet thriller, enkelte ganger gikk det kaldt nedover ryggen på meg for det er tildels rystende lesing dette.Selv om det går rolig for seg innimellom er det godt driv hele veien og du har ikke lyst til å legge boken fra deg før den er ferdig lest. Forfatteren har et godt språk og en kan merke på boken at forfatteren har drevet innen tv og film i mange år. At det er basert på en faktisk hendelse gjør det selvfølgelig ekstra spennende. Denne boken kan jeg anbefale.

14 kommentarer om “Bokanmeldelse : Gode naboer av Ryan David Jahn

  1. Høres ut som en spennende historie, spesielt siden den er basert på faktiske hendelser. Det med Tilskuereffekten for eksempel; jeg synes det virker interessant å lese en historie som også kretser rundt de som observerte overfallet uten å gjøre noe.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s