Bokanmeldelse : Fordelene ved å være veggpryd av Stephen Chbosky

Forlag: Pantagruel
Original tittel: The Perks of Being a Wallflower
Norsk tittel: Fordelene ved å være veggpryd
Forfatter: Stephen Chbosky
Oversetter: Ellen karine Berg
Format: Ebok (pdf-fil)
Sideantall: 252
Utgitt: 2013
Utfordring: 100 bøker på 1 år, Ebook Challenge 2013
Kilde: Leseeksemplar

Forfatteren

Stephen Chbosky er  født  i 1970 i pittsburg,Pennsylvania og er en amerikansk forfatter,manusforfatter og filmregissør. Han står bak tv-serien Jericho. Han har også skrevet manus til filmatiseringen av denne boken som han fikk prisen Best Adapted Screenplay 2013, Writer Guild Awards. På rollelisten står blant annet Emma Watson og Ezra Miller.

Fordelene ved å være en veggpryd  er historien om Charlie. Charlie skriver brev. Enestående, unike, hysterisk morsomme og samtidig totalt knusende brev. Han er en femten år gammel outsider, som ikke ser spesielt frem til å begynne på high school. Men ting forandrer seg når de eksentriske stesøsknene Samantha og Patrick tar ham under sine vinger, og innlemmer ham i sin lille sammensveisede vennegjeng. Sammen med Patrick og Sam innser den naivt godtroende Charlie at det faktisk foregår en verden utenom ham selv. En verden full av uventede veier og intense overraskelser! En roman om oppvekst,familieforhold og sterke vennskap. Dette er forfatterens debutroman

Det var da Sam forklarte at de faktisk var stesøstre og stebror siden faren til Patrick hadde giftet seg med moren til Sam. Jeg ble veldig glad for å høre det siden jeg så gjerne ville be Sam ut på en date en dag. Det ville jeg virkelig. Hun er så hyggelig.

Men jeg skammer meg, for den natten hadde jeg en underlig drøm. Jeg var sammen med Sam. Og vi var nakne begge to. Bena hennes lå spredt utover sidene på sofaen. Så våknet jeg. jeg hadde aldri følt meg så bra i hele mitt liv. Men jeg følte meg også  litt ussel fordi jeg hadde sett henne naken uten lov.Jeg tror jeg skal fortelle det til Sam, men jeg håper virkelig ikke at det kommer i veien for at vi kan ha vår egen interne humor. Det ville vært veldig hyggelig å få en venn igjen.

Så hva synes jeg om denne noe spesielle romanen som er skrevet som brev til en anonym venn, og som var gjenstand for debatt da den kom ut på grunn av bokens skildringer om  ungdoms seksualitet og bruk av narkotika?

24.05.13

Kjære venn!

Før jeg begynte på denne boken visste jeg ikke helt hva jeg kunne forvente meg for denne romanen hadde jeg såvidt hørt om før jeg spurte etter et eksemplar fra forlaget. Og når jeg begynte å lese så var min først tanke «Hva i himmelens navn er dette for noe?» etterfulgt av «Kommer jeg virkelig til å gidde å lese den ferdig?» Ja,jeg orket som du kanskje skjønner å lese den ferdig selv om det tok meg en god stund å bli vant med måten boken var bygd opp på. For boken består som sagt av brev som Charlie skriver til en anonym venn og språket er «enkelt» og litt barnslig på den måten at han skriver akkurat som han tenker det.Dette er noe læreren hans har påpekt at han må endre litt på, skrive på en litt annen måte.Han skriver om livet sitt og det som foregår rundt ham, det er både glede og sorger som hos alle andre. Det er ikke enkelt å være tenåring og det er absolutt ikke enkelt å skulle finne sin plass her i verden og Charlie er ikke helt som alle andre på hans alder heller for han fremstår som noe naiv og godtroende,men så er de nye vennene hans et par år eldre enn han selv. En av lærerne på skolen gir han bøker som han skal lese og skrive oppgaver om,dette liker Charlie veldig godt for han liker veldig godt å lese og vi som lesere får mange litterære referanser og jeg har notert meg opp og ned og i mente av bøker som jeg har lyst til å sjekke ut. Konseptet med å skrive en roman som brev er uvant,men Cecelia Aherns bok «Der regnbuen ender»er også bygd opp slik og det fungerte fint,det gjorde det  her også. En skulle tro at når det er skrevet på denne måten så blir det mer personlig og at en kommer skikkelig «under huden» på hovedpersonen, det følte jeg ikke at jeg gjorde her dessverre, ikke på samme måte som jeg skulle ønske. Jeg antar  at du tror det jeg nå skal fortelle, er at jeg ikke likte romanen,men på en måte så gjorde jeg det. Den er ikke så god at den har endret livet mitt noe nevneverdig og den gir meg heller ikke lyst til å hoppe og sprette opp å rope at dette er den aller beste boken EVER men jeg har fått hakeslepp(mer enn en gang!) og jeg har flirt og ledd, jeg har blitt revet med så alt i alt så har jeg hatt en fin lesestund og det tok meg ikke mange timene å komme gjennom denne så på den måten er den jo en sidevender,ikke sant? Det er laget en film av denne boken og den fikk jeg lyst til å se. Har du noen timer til overs så tilbring den gjerne i Charlie`s verden.

Beste hilsen 
Beathe

Tagged:

16 thoughts on “Bokanmeldelse : Fordelene ved å være veggpryd av Stephen Chbosky

 1. astridterese 24. mai 2013, kl. 10:59 Reply

  Jeg har også nettopp fått denne og ser frem til å lese den. Ikke minst fordi jeg har sett filmen med Emma Watson i en av hovedrollene. Det er klart at hva jeg synes om boken vil bli påvirket av filmen, men siden jeg likte filmen så godt så blir det vel i positiv retning 🙂
  Ønsker deg en fin dag!

  Lik

 2. aariho 24. mai 2013, kl. 11:37 Reply

  Litt av en flott omtale du har laget! Håper jeg får mulighet til å se filmen en gang, den høres ut til å være artig! Har filmen samme tittel som boka? God fredag, Beathe!

  Lik

 3. Mary 24. mai 2013, kl. 19:01 Reply

  flott omtale 🙂
  en bok eg likte veldig godt

  Lik

 4. Kari 24. mai 2013, kl. 19:58 Reply

  Fin omtale. Skal lese boka jeg og når jeg får tid. Den er veldig populær på skolebiblioteket. Den og John Greens bøker 🙂

  Lik

 5. Anita Ness 24. mai 2013, kl. 21:03 Reply

  Ja, kanskje filmen kan være noe..God helg Beathe .:)

  Lik

 6. Rufsetufsa 24. mai 2013, kl. 22:56 Reply

  Jeg leste den i fjor og er glad du likte den bedre enn jeg. Jeg skjønte konseptet med boka, men den nådde meg ikke helt, dessverre.

  Lik

 7. Melusine 25. mai 2013, kl. 15:38 Reply

  Så originalt at du har brukt bokens essens ved å skrive din mening i brevform! Jeg kjøpte boken til min datter og kommer til å lese den senere en gang. Hun sa det var en del referanser til andre bøker som hun ønsket å lese, så den fikk ringvirkninger den veien ihvertfall 🙂

  Lik

 8. Beathesbokhylle 25. mai 2013, kl. 15:41 Reply

  Jeg så klipp av filmen og den skal jeg se, den virket veldig bra! Tror kanskje jeg kommer til å like boken enda mer etter å ha sett filmen. Vi får se.

  Lik

 9. Beathesbokhylle 25. mai 2013, kl. 15:42 Reply

  Filmen heter: The Perks of Being a Wallflower. Den skal sees for den virket bra på det klippet eg så av den.

  Lik

 10. Beathesbokhylle 25. mai 2013, kl. 15:43 Reply

  🙂

  Lik

 11. Beathesbokhylle 25. mai 2013, kl. 15:44 Reply

  Takker for det:)Kan tenke meg at den er populær blant de yngre og barna mine ble helt ville når jeg sa at jeg ville kjøpe filmen.

  Lik

 12. Beathesbokhylle 25. mai 2013, kl. 15:44 Reply

  Det tror jeg Anita:) En fin lørdag til deg:)

  Lik

 13. Beathesbokhylle 25. mai 2013, kl. 15:45 Reply

  Litt uvant var det jo,men boken var bra den. Alle kan ikke like det samme heller.

  Lik

 14. Beathesbokhylle 25. mai 2013, kl. 15:46 Reply

  Det var det, både til bøker og musikk, så klipp av filmen og den så veldig bra ut så den blir neste film som kommer i hus er i gården.

  Lik

 15. Melusine 25. mai 2013, kl. 16:03 Reply

  Filmen ja, den skal jeg få med meg. I det siste har jeg sett en del filmatiseringer av bøker som har vært gode 🙂

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

elisemundal.com

Blomster, Bobler & Bøker

En blogg om bøker

Alettesbokverden

En blogg om bøker

Mellom bokstablene

En blogg om bøker

Nye Muriel

Farger og fugler, fantasi og frihet

Marta Breens blogg

Hele Norge baker ikke

Sukkerrør

En blogg om bøker

Alureliterature

En blogg om bøker

Labbens bokblogg

There is no surer foundation for a beautiful friendship than a mutual taste in literature - P.G. Wodehouse

amylin's book chatter

En blogg om bøker

The Girl Who Reads

En blogg om bøker

Stjernekast

En blogg om bøker

Tjuetre 06.Com

En Bergenser leser bøker

rettfrahjerteblog.wordpress.com/

Straight from my heart

Kulturbloggen til guffen

En blogg om bøker

ebokhylla mi

En blogg om bøker

Bokelskerinnen

Med blikket på aktuelle bokutgivelser i inn-og utland

forfatterwannabe

Engeline snart 50 - ærlig, uredd og imperfekt <3 Drømmer om min bok i din bokhylle

Tea, Books & Gilmore Girls

En blogg om bøker

Forfatterfrue

Der ting som kyss og nyslått gress, sveler og nakne netter får plass. Men også motet til å kjempe, reisen fra syk til friskere og evnen til å "leve med".

Astri utan D

Film. Bøker. Musikk. ++

Alt du vet er feil

En blogg om bøker

Heges bokverden

En blogg om bøker

Endast Eböcker ...

En blogg om bøker

koffiehart

En blogg om bøker

Lesenyter

En blogg om bøker

Stine Friis

Veien mot et bærekraftig liv

✰ Skorpionen's hjørne

En blogg om bøker

Ariel

En blogg om bøker

Tones bokmerke

En blogg om bøker

Kort møte

Run mad as often as you choose, but do not faint

Les! Lue!

Norsk litteratur på finsk og finsk litteratur på norsk - Norjalaista kirjallisuutta suomeksi ja suomalaista kirjallisuutta norjaksi

Huset ved sjøen

Tanker om laust og fast

Hilsen fra Muscat!

En blogg om livet mitt i Oman

Lottens Bokblogg

Lottens tankar och funderingar om berättande i litteratur och film

lesehestkokken

bøker, vin & mat

My Criminal Mind

~En Bokblogg

Elise Cathrin

Alltid på eventyr med ei bok i handa!

%d bloggers like this: