Bokanmeldelse: Reisen til Bella Coola av Kari Nygaard

Forlag: Aschehoug
Tittel: Reisen til Bella Coola
Forfatter: Kari Nygaard
Format: Innbundet
Sideantall: 379
Utgitt: 2013
Utfordring: 100 bøker på 1 år, FreeReads
Kilde: Leseeksemplar

Forfatteren

Kari Nygaard er en norsk lærer og forfatter. Hun har hovedfag i nordisk litteratur. Reisen til Bella Coola er hennes debutroman. Nettsiden hennes finner du her.

EN FIN DEBUT OM UTVANDRING TIL AMERIKA.

Reisen til Bella Coola er historien om ekteparet Esten og Ingrid Aasgaard som i 1892 valgte å dra fra det velkjente Norge for å ta båten, SS Majestic, til det ukjente amerika for å søke lykken i et helt fremmed land i håp om en bedre fremtid.Tragiske ting har skjedd før de reiste og de bærer med seg en sorg. På båten blir Esten dårlig og blir sengeliggende det meste av tiden. Ombord på båten befinner Andreas Ek seg, han er prestesønn og har i likhet med ekteparet Aasgaard også traumatiske hendelser bak seg forut for reisen.  Andreas og Ingrid treffes på dekk og finner ganske snart tonen. Ingrid som føler at mannen Esten overser henne og ikke lar henne bestemme selv blir fascinert av Andreas som virker oppriktig interessert i henne og hva hun mener om ting og hun føler etter hvert at han er den eneste som virkelig ser henne. Vel fremme i amerika skiltes deres veier da ekteparet Aasgaard  skulle videre til Minnesota for å bo hos noen slektinger av Esten ,som hadde utvandret til amerika fem år tidligere,der skulle de jobbe og bo frem til de hadde fått bygd opp sin egen farm. Men før de skiltes ga Ingrid adressen sin til Andreas. Det skal vise seg at det å bygge opp en egen farm ikke skulle bli så enkelt som de ble forespeilet på forhånd ,da alle de gode landområdene forlengst er tatt og dette kraftige tilbakesteget gjorde at avstanden mellom ekteparet ble om mulig enda større. Ingrid hvis hemmelige drøm er å jobbe som lærerinne får seg en vikarjobb på skolen sammen med Andreas Ek, som har kommet etter dem i et håp om å skape en bedre fremtid for seg etter å ha mislykkes i Chicago.

-Vet du…jeg tror ikke jeg vil overleve i denne byen. Kanskje jeg bør komme meg vekk?

På tide å reise videre da, sa Nicolai og så alvorlig på ham.- Det er ingenting som binder deg her, fortsatte han og la hånda på skulderen hans. – Kjenner du noen? Jeg mener, er det noen du kunne reise til, noen som kunne hjelpe deg å finne arbeid og husly?

Andreas så mot vest før han svarte. Sola hadde allerede begynt å bevege seg nedover mot horisonten, og himmelen hadde fått et svakt, rosa skjær. Han så for seg hvordan det måtte være ved de forblåste grensene mot prærielandet. Minnesota 

 Et bilde fra reisen dukket opp i minnet. Ute på havet. En kveld i kald vind,Ingrids hånd på skulderen, hennes arm  som ledet han inn igjen i varmen på båten. Han husket adresselappen hun hadde gitt ham da de tok farvel. Han så på Nicolai igjen – Ja, jeg har noen.

Forfatteren har gjort en god jobb når hun skapte historien for jeg tror at det er slik utvandringen til amerika og det som skjedde når de kom bort dit kan ha vært slik i virkeligheten også. Det må ligge mye arbeid bak fra forfatteren sin side for å få det så historisk korrekt som mulig. Både bo og arbeidsforhold er godt beskrevet og det er nok sikkert slik det var på den tiden, og karakterene i boken er troverdige. Likevel kom jeg ikke innunder huden på Ingrid på en måte som jeg skulle ønske. Språket er enkelt og lettlest,men, for det er et lite men her. Det er helt greit med tilbakeblikk men her kom de så plutselig at stemningen jeg hadde mens jeg leste ble litt «ødelagt» underveis,det ble litt for hakkete til tider. Men det var også perioder, særlig med Andreas og Ingrid, men også beskrivelsen av vennskapet til Stella,da jeg ble skikkelig grepet av historien. Likte også godt de delene av boken som beskrev arbeidet deres på gården i Østerdalen. Jeg liker veldig godt historiske romaner og jeg håper at forfatteren kommer til å skrive flere bøker i denne sjangeren i fremtiden. Jeg gav denne boken terningkast – 4 inne på bokelskere.no

Andre som har omtalt boken:
Bokelskerinnen
Berit

8 kommentarer om “Bokanmeldelse: Reisen til Bella Coola av Kari Nygaard

 1. Hei! Første bokbloggen jeg har lest på en uke, og dette var et kjært gjensyn. Flott omhandling av boken, enig med Tone, det er kjekt å vite om det hvis det er noen svakhetspunkter, sånn at en kan få tatt litt sats 🙂

  Liker

 2. Jeg har også lest denne (lydbok, riktignok) og synes den var litt «hul» hvis du skjønner hva jeg mener. For lite kjøtt på bena!
  Enkelte har lansert teorien om at dette kan være begynnelsen på en serie; den har veldig mange likhetstrekk med tradisjonelle serieromaner, så du skal se at du får ønsket ditt oppfylt!!

  Liker

 3. Ser at det trekkes litt paralleller mellom denne boken og serieromaner, det kan godt være. Er enig med deg at det kan være litt lite kjøtt på bena, men enkelte steder var det bra og jeg tror at neste bok kan ble enda bedre. Skal i hvert fall gi det en sjanse om hun skriver flere bøker.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.