Bokanmeldelse: Hele livet på en dag av Alyson Richman

Forlag: Cappelen Damm
Orginal tittel: The lost Wife
Norsk tittel: Hele livet på en dag
Forfatter: Alyson Richman
Oversetter: Børge Lund
Format: Pocket
Sideantall: 304
Utgitt: 2013
Utfordring: 100 bøker på 1 år.
Kilde: Leseeksemplar

Forfatteren

Alyson Richman er en amerikansk forfatter, bor i New York sammen med mann og to barn. Hun har skrevet flere bøker før hun utga The lost wife  som raskt ble en bestselger.

EN VELSKREVET & GRIPENDE FORTELLING

Hele livet på en dag er fortellingen om  Lenka og Josef som forelsker seg, dette er på 1930-tallet i Praha under opptakten til andre verdenskrig. Hun er kunstnerstudent og han studerer medisin. Begge er jøder og de rekker akkurat å gifte seg før krigen gjør det uutholdelig for jødene å bli værende og familien til Josef klarer å skaffe billetter og utreisepapirer men Lenka nekter å reise med siden ikke foreldrene og søsteren hennes kan bli med.
Dermed blir det nygifte paret revet fra hverandre, Josef klarer å komme seg til Amerika mens Lenka og familien hennes blir etter hvert flyttet til konsentrasjonsleiren Terezin og senere til Auschwitz. Lenka får feilaktig informasjon om at Josef hadde omkommet når båten han var ombord på ble torpedert og Josef på sin side får flere år etter krigen beskjed om at hun var blant de omkomne i Auschwitz.

En kvinne trygler om å bli satt på listen da sønnen blir plukket ut. På stasjonen,idet toget skulle gå,merker hun at sønnen ikke er til stede, og navnet hans blir heller ikke ropt opp. SS-soldatene tvinger henne hylende og skrikende inn i dyretransportvognen. Hun roper at de må slippe henne ut, men de kan ikke gjøre noen unntak,for kvoten Rahm har satt, må fylles. Den kvelden ser jeg tenåringssønnen hennes gråtende utenfor Sudeten-brakken. En liten gruppe mennesker forsøker å trøste ham,men han spreller som et døende dyr. «jeg er helt alene»,sier han igjen og igjen. «jeg er helt alene.» 

Den kvelden får jeg ikke lydene av skrikene hans ut av hodet. Jeg rekker ut hånden for å berøre søsteren min,som skjelver da hun kjenner fingertuppene mine. 


Boken starter i New York city når Lenka sitt barnebarn skal gifte seg med Josef sitt barnebarn og de to treffes igjen etter nærmere sytti år! Begge har sterke historier å fortelle og vi som lesere får et godt innblikk i hvordan livet til Lenka er under krigen i konsentrasjonsleir og  Josef sin historie som en gift mann og tobarns far, selv om de ble gift begge to på hver sin kant har ingen av dem kunne glemme den andre og kjærligheten de har til hverandre er til å ta og føle på.

Da jeg kom til Amerika,begynte smaken av jordbær å by meg imot. Ikke fordi de var mindre søte enn jordbærene hjemme i Tsjekkia, men fordi de minnet meg om Lenka. 

Lenka,som sitter i skyggen i hagen vår i Karlovy Vary i den hvite sommerkjolen. Hun ser på meg med de blå øynene. De bleke skuldrene er bare. Kragebenet er formet som er hjerte,som jeg lengter etter å kysse. 

Dette er en lettlest roman med et godt og flytende språk,og forfatteren har gjort en grundig forarbeidet når hun beskriver hvordan forholdene for jødene var i konsentrasjonsleirene, det er hjerteskjærende og grusom lesing og det er ikke til å unngå å bli berørt. Noen av personene som er omtalt i boken blant annet «kollegaene» i teknisk avdeling hvor Lenka jobbet på i Terezin er virkelige mennesker og hendelsene i boken er naturlig nok basert på faktiske hendelser. Forfatteren har en unik evne til å skildre kjærligheten mellom mennesker,særlig mellom Lenka og Josef men også forholdet mellom foreldre/barn og søskenkjærlighet. Det er ekte og troverdig. I tillegg til å være en kjærlighetshistorie er dette også en fortelling om samhold og om hvor utrolig skjørt livet kan være og jeg likte veldig godt måten forfatteren skriver på og hvordan hun klarer å gjøre personene levende og troverdig. Dette er en skikkelig pageturner som blir slukt i et eneste stort jafs og selv om det er en lettlest roman så sitter historien i en god stund etter at siste ord er lest. Den er både vakker og trist og for å stjele ordene til Elin som er sitert på forsiden så er den altoppslukende. Denne er en av mine favoritter så langt i år og skulle jeg gitt den terningkast så hadde det blitt full pott fra meg. 23 thoughts on “Bokanmeldelse: Hele livet på en dag av Alyson Richman

 1. Anette 8. mai 2013, kl. 07:08 Reply

  Nydelig omtale av det jeg er sikker på er en nydelig bok 🙂

  Lik

 2. Mary 8. mai 2013, kl. 07:41 Reply

  flott omtale 🙂 denne boken må eg lese 🙂

  Lik

 3. Berit 8. mai 2013, kl. 08:17 Reply

  Så morsomt at du likte denne du også!
  Absolutt en av mine favoritter så langt i år :0)
  De som ikke har lest denne enda, har virkelig noe å glede seg til!!

  Lik

 4. Beathesbokhylle 8. mai 2013, kl. 12:50 Reply

  Dette er en bok jeg tror du vil like,Anette:)

  Lik

 5. Beathesbokhylle 8. mai 2013, kl. 12:51 Reply

  Det kan du trygt gjøre,tror du vil like denne!

  Lik

 6. Beathesbokhylle 8. mai 2013, kl. 12:52 Reply

  Ja,denne likte jeg,det eneste jeg ikke likte var den grusomme behandlingen som jødene fikk. Det er nesten som jeg er litt misunnelig på de som ikke har lest den ennå.

  Lik

 7. Støvkorn 8. mai 2013, kl. 12:57 Reply

  Åh, den virker som om den kan bli veldig emosjonell sliten! Tenk så bittert å vite at man kunne ha delt livet sammen om det ikke var for disse feilinformasjonene! Sukk!!

  Lik

 8. astridterese 8. mai 2013, kl. 13:30 Reply

  Så bra! Denne står nemlig hjemme i bokhyllen min og venter på meg. I går hadde jeg en opprydning i bøkene fordi jeg var på Ikea og kjøpte nye hyller og så skulle jeg flytte bøkene over dit. Da fant jeg bøker som Innlandshete ol som jeg faktisk ikke ante at jeg hadde. Skikkelig flaut og absolutt noe jeg må gjøre noe med, så når bokhylle nr 2 er oppe tror jeg det blir skikkelig alfabetiseringsrutine i stuen og!
  (Jeg har 6 bokhyller på kontoret som er alfabetisert og det er mye lettere å finne bøkene slik 🙂 Og nå har jeg 4 bokhyller i stua som får fint finne seg i samme skjebne :-D)

  Lik

 9. Beathesbokhylle 8. mai 2013, kl. 13:46 Reply

  Jeg ble ikke det,selv om boken til tider er trist lesing. Men,ja,som du sier bittert å tenke på at en kunne levd livet sammen om disse feilinformasjonene var blitt ryddet opp i tidligere.

  Lik

 10. Anita Ness 8. mai 2013, kl. 13:47 Reply

  Det er sikkert en bra bok dette. Jeg har imidlertid lest flere bøker med jøde-konsentasjonsleir-tematikk i de siste månedene så jeg trenger en pause fra det nå kjenner jeg.. Men skal huske denne, hvis jeg tar opp temaet igjen.

  Lik

 11. Beathesbokhylle 8. mai 2013, kl. 13:49 Reply

  Så bra at du har denne og Innlandshete på vent i hyllene og så flink du er som har en slik orden i bøkene(på kontoret)noe slikt skulle jeg hatt her også,for nå er de stuet litt her og der, men mitt problem er at jeg trenger litt større leilighet rett og slett for jeg aner ikke hvor jeg kan sette opp noen bokhyller. Hørte jeg at det skulle være en aldri så liten «photoshoot» når du var ferdig? Eller..?

  Lik

 12. Beathesbokhylle 8. mai 2013, kl. 13:51 Reply

  Nå er det ikke bare det som er greia her,men en del er det jo. Boken er vel verd å få med seg så skal du lese mer om dette som tema så anbefaler jeg deg å lese denne.

  Lik

 13. Pia 8. mai 2013, kl. 21:49 Reply

  Denne boka høres fin ut, og må definitivt skrives på lista mi!
  Ønsker deg en glad dag!
  Pia

  Lik

 14. Melusine 9. mai 2013, kl. 06:42 Reply

  Fin omtale, Beathe, og en bok jeg virkelig fikk lyst til å lese. Ha en fin fridag 🙂

  Lik

 15. Beathesbokhylle 9. mai 2013, kl. 10:47 Reply

  Dette var en fin bok og jeg håper de andre bøkene til forfatteren blir oversatt til norsk etterhvert for jeg vil ha mer.

  Lik

 16. Beathesbokhylle 9. mai 2013, kl. 10:47 Reply

  Takk for det,Birthe:) Ha en fin dag du også!

  Lik

 17. vestfoldgirl 9. mai 2013, kl. 12:59 Reply

  Denne boka har jeg nesten akkurat lest og den var kjempefin! Sterk, trist med troverdige skildringer fra konsentrasjonsleiren. Dette er nok en av de beste bøkene jeg har lest på en stund. Jeg legger ut min omtale av denne litt senere!!

  Lik

 18. Beathesbokhylle 9. mai 2013, kl. 14:32 Reply

  Jeg er helt enig med deg,dette var en av de beste bøkene jeg har lest i år. Jeg skal titte etter omtalen din:)

  Lik

 19. vestfoldgirl 29. juni 2013, kl. 20:11 Reply

  Dette er absolutt en god bok, en av de bedre jeg har lest på lenge! Den er nydelig og rystende på samme tid, med troverdige karakterer! En bok alle bokelskere bør lese 🙂

  Lik

 20. Tine 4. august 2013, kl. 19:04 Reply

  Takk Beate for dette tipset. Nå har jeg lest boken og fått grene godt fra meg. Vidunderlig vakker, sår og utrolig tøff lesning.

  Lik

 21. Anita Ness 5. august 2013, kl. 20:57 Reply

  Ble oppmerksom på denne på nytt via Tine. Siden jeg skal til Praha i september, er det aktuelt å lese denne boka, på tross av 2.verdenskrigtema. Likte forresten Teresa Birnas bortgang veldig godt også. Omtale kommer..

  Lik

 22. Beathesbokhylle 5. august 2013, kl. 21:55 Reply

  Et godt valg Anita:) Spent på hva du syntes om den når du har fått lest den. Kjekt å høre at du likte Teresa Birnas bortgang også.

  Lik

 23. Hilde 25. januar 2017, kl. 12:56 Reply

  En helt fantastisk bok!! Første gang jeg er inne på bloggen din, og det blir ikke den siste 🙂 Takk for mye gode boktips 🙂 Hilde

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

elisemundal.com

Blomster, Bobler & Bøker

En blogg om bøker

Alettesbokverden

En blogg om bøker

Mellom bokstablene

En blogg om bøker

Nye Muriel

Farger og fugler, fantasi og frihet

Marta Breens blogg

Hele Norge baker ikke

Sukkerrør

En blogg om bøker

Alureliterature

En blogg om bøker

Labbens bokblogg

There is no surer foundation for a beautiful friendship than a mutual taste in literature - P.G. Wodehouse

amylin's book chatter

En blogg om bøker

The Girl Who Reads

En blogg om bøker

Stjernekast

En blogg om bøker

Tjuetre 06.Com

En Bergenser leser bøker

rettfrahjerteblog.wordpress.com/

Straight from my heart

Kulturbloggen til guffen

En blogg om bøker

ebokhylla mi

En blogg om bøker

Bokelskerinnen

Med blikket på aktuelle bokutgivelser i inn-og utland

forfatterwannabe

Engeline snart 50 - ærlig, uredd og imperfekt <3 Drømmer om min bok i din bokhylle

Tea, Books & Gilmore Girls

En blogg om bøker

Forfatterfrue

Der ting som kyss og nyslått gress, sveler og nakne netter får plass. Men også motet til å kjempe, reisen fra syk til friskere og evnen til å "leve med".

Astri utan D

Film. Bøker. Musikk. ++

Alt du vet er feil

En blogg om bøker

Heges bokverden

En blogg om bøker

Endast Eböcker ...

En blogg om bøker

koffiehart

En blogg om bøker

Lesenyter

En blogg om bøker

Stine Friis

Veien mot et bærekraftig liv

✰ Skorpionen's hjørne

En blogg om bøker

Ariel

En blogg om bøker

Tones bokmerke

En blogg om bøker

Kort møte

Run mad as often as you choose, but do not faint

Les! Lue!

Norsk litteratur på finsk og finsk litteratur på norsk - Norjalaista kirjallisuutta suomeksi ja suomalaista kirjallisuutta norjaksi

Huset ved sjøen

Tanker om laust og fast

Hilsen fra Muscat!

En blogg om livet mitt i Oman

Lottens Bokblogg

Lottens tankar och funderingar om berättande i litteratur och film

lesehestkokken

bøker, vin & mat

My Criminal Mind

~En Bokblogg

Elise Cathrin

Alltid på eventyr med ei bok i handa!

%d bloggers like this: