Bokanmeldelse: Rotter av Vibeke Strand – Jensen

Forlag: Publica
Tittel: Rotter
Forfatter: Vibeke Strand – Jensen
Format: Innbundet
Sideantall: 190
Utgitt: 2012
Utfordring: 100 bøker på 1 år.
Kilde: Leseseksemplar tilsendt fra forfatteren

Forfatteren

Vibeke Strand – Jensen er født i 1971 og er oppvokst i Nuvsvåg, Finnmark. Hun bor i dag i Oslo. Hun  er utdannet ved universitetet i Oslo og har en bachelor grad i Psykologi. Hun jobber til daglig som miljøterapeut i Psykrati. Rotter er hennes debutroman.

EN ÆRLIG & FIN DEBUT

Rotter handler om Vilje som etter å ha blitt dumpet av kjæresten bestemmer seg for å ta noen grep for å endre måten hun lever på. Først skal hun kutte ut røyken og boken starter med at hun legger de seksten sigarettene hun har igjen etter hverandre og finner ut at hun har en meter med røyk igjen og disse må naturligvis røykes opp for det er ikke snakk om å kaste noe her i gården. Slik nærmer hun seg røykeslutt «centimeter for centimeter». Deretter tilbringer hun mange dager i sengen for å pleie kjærlighetssorgen,det er tydelig at Vilje sliter.

Apropos menn. Jeg hadde ikke ofret sistemann ut mange tankene de siste dagene. Selv voldsfantasiene hadde sluttet å spille film på netthinnen. Feilkoblinger mellom meg og menn måtte jeg virkelig legge bak meg nå, moden for menn i utvikling. Seriøse forhold, ikke sant.

 Hun har et glødene engasjement for dyrs rettigheter og hun melder seg som frivillig i organisasjonen «Frie dyr» og naturligvis faller hun for lederen i organisasjonen som er en total motsetning til menn hun tidligere har vært sammen med. Vegard er en miljøbevisst, rolig og avbalansert type med full kontroll både på seg selv og på livet. Det blir ikke feil å si at han mildt sagt er Viljes rake motsetning. Det går som det må gå og til slutt ryker forholdet, dette til tross for at Vilje virkelig har anstrengt seg for å få det til å fungere,men hennes til tider umodne måte å være på og ikke alltid like veloverveide avgjørelser har vel sin del av skylden for at det gikk som det gikk.
Ved organisasjonen treffer hun Mary Linn og de blir bestevenninner og det tar ikke lange tiden før de tar dyrs rettigheter opp til helt nye høyder når de begynner med sine nattlige raid for å hevne seg på både pelsdyroppdrettere og de som kjøper pels.Og Vilje går inn i det slik hun gjør når hun er i et forhold til en mann,fullt og helt.

Uten en lyd begynte vi å utføre vår nattegjerning. Etter at jeg hadde lagt fra meg pelsen i oppkjørselen,dynket Mary Linn den med rødt. Vi toppet  det hele med et bilde av en skadd mink i bur som manglet benet fra kneleddet og ned, og som hadde en betent byll på hodet som faktisk minnet litt om et halvt ben.

Mary Linn som har problemer på hjemmebane flytter mer eller mindre inn til Vilje, noe Vilje setter umåtelig pris på og hun finner ut at hun slett ikke trenger menn, hun trenger bare Mary Linn.
Men en dag forsvinner Mary Linn og Vilje står alene tilbake med en stor sorg, til hun en dag stjeler en hund fra en hage fordi eieren ikke er snill med hunden.

Da jeg raslet med nøklene utenfor døren hørte jeg Louise bjeffe èn gang, og da jeg gikk inn, møtte hun meg med logrende hale. Vi hilste med en gjensynsglede som om vi var gamle kjente.

Dette er en lettlest bok med et godt » rett frem» språk uten noen som helst antydning til klisjeer,det er et godt driv og vi blir etter hvert godt kjent med Vilje som sliter med å finne seg selv, hva hun vil og hvordan hun kan bli den hun vil være. Det kan virke som hun til tider sliter med dårlig selvtillit og hun gjør ting uten å tenke seg godt nok om, dette gjør at man som leser sitter med bakoversveis til tider og fliret sitter ikke langt unna. Selv om jeg er på langt nær så crazy som Vilje er så fikk jeg litt sansen for henne likevel. Er glad jeg fikk forespørsel fra forfatteren om jeg hadde anledning til  lese denne boken for skal jeg være helt ærlig og det  må jeg jo, så hadde jeg ikke plukket denne boken opp selv for verken tittel eller coveret appellerte noe særlig til meg. Selv om dette handler en del om dyrevern så er det vel så mye en bok om vennskap,kjærlighet,sorg og det å skulle finne seg selv og sin plass her i livet. En fin debut og jeg håper og tror at vi kommer til å høre mer fra forfatteren fremover. 

15 kommentarer om “Bokanmeldelse: Rotter av Vibeke Strand – Jensen

 1. Takk for fin omtale 🙂 Må si meg enig med deg: Både tittel og cover hadde jeg gått glatt forbi! Men boka høres fin ut 🙂
  Ønsker deg en glad dag!
  Pia

  Liker

 2. En fin og fristende omtale. Dette er en bok jeg ikke har fått med meg, men jeg er samtidig ikke noe flink til å leste frem bøker på de små forlagene. Der kunne jeg virkelig blitt flinkere.
  Boken hørtes både fin og spennende ut, men jeg er enig i deg med at jeg ikke hadde plukket denne ut hverken på tittel eller cover!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.