Boken på vent: Rom av Emma Donoghue

Hver Tirsdag kommer jeg til å poste et innlegg her på bloggen min hvor jeg skal skrive om en bok jeg har veldig lyst til å lese, det kan være en bok som det har vært meningen å lese en stund eller det kan være en bok jeg nettopp har oppdaget. Det kan være en bok som ble kjøpt for mange år siden og har ligget å samlet støv i hyllene eller det kan være en bok som ble kjøpt i forrige uke. Du må gjerne være med om du har en bok på vent du også.

Ukens bok har ikke stått så veldig lenge i bokhyllen for jeg bestilte den i forrige uke,etter en god stund på ønskelisten min. Boken jeg snakker om heter «Rom» og er skrevet av Emma Donoghue.


Omtale fra forlagetBare 19 år gammel blir en ung kvinne bortført. De neste syv årene lever hun i fangenskap med sønnen hun får. Rom er en vakker og urovekkende fortelling om en mor og et barn og kjærligheten som holder dem i live. Jack er på mange måter en typisk femåring. Han liker å lese bøker, se på tv og spille spill med Mamma. Men det er én stor forskjell på Jack og andre femåringer: Jack har levd hele livet sitt i Rom, sammen med Mamma og en skummel nattlig gjest som han kjenner som Gamle-Erik. For Jack er Rom den eneste verden han vet om, men for Mamma er Rom et fengsel hvor hun forsøker å skape et normalt liv for sønnen sin. Når deres øylignende verden plutselig utvider seg til utenfor de fire veggene, blir konsekvensene smertefulle og voldsomme.Til tross for den dypt urovekkende tematikken, er Emma Donoghues Rom fyllt med vakre øyeblikk av kjærlighet, håp og en hardnakket vilje til å leve, selv under de mest fortvilede omstendigheter. 


Boken er inspirert av Joseph Fritzl saken som de fleste husker fra noen år tilbake. For de fleste av oss er det ufattelig å tenke på at noen kan gjøre noe grusomt og samtidig er det ubegripelig hvordan de som er i denne situasjonen kan klare å fungere som noenlunde normale mennesker. Dette er nok en sterk og gripende bok, og jeg grugleder meg til å ta fatt på den.

Har du lest den?

document.write(»);Kom og bli med på denne utfordringen du også, og her ser du hvordan du blir med

 • Lag et innlegg om boken på bloggen din, har du ikke blogg så fortell gjerne om boken i kommentarfeltet under her.
 • Link til mitt innlegg  

Inspirasjon til denne spalten har jeg funnet på den engelske bloggen Books for Company


Tagged:

36 thoughts on “Boken på vent: Rom av Emma Donoghue

 1. Anita Ness 8. april 2013, kl. 23:35 Reply

  En ukjent bok for meg dette Beathe..men sikkert gripende. Ha en god natt.:)

  Lik

 2. Kristine Tønnevold Davidsen 8. april 2013, kl. 23:51 Reply

  Nå hører jeg Helbredelsen av Jonathan Odell, på lydok. Synes den virker både spennende og interresaant!!! 🙂

  Lik

 3. Tine 9. april 2013, kl. 06:25 Reply

  Denne har jeg ikke lest, men etter din flotte introduksjonen aner det meg at dette er en bok jeg ender opp med å lese. Gleder meg til å høre hva du synes. Ha en strålende tirsdag!

  Lik

 4. Beathesbokhylle 9. april 2013, kl. 06:36 Reply

  God morgen,Anita! Håper du har sovet godt.

  Lik

 5. Beathesbokhylle 9. april 2013, kl. 06:37 Reply

  Så kjekt,håper du koser deg med den og liker den like godt som jeg gjorde:)

  Lik

 6. Beathesbokhylle 9. april 2013, kl. 06:38 Reply

  Kan være den må vente litt til før den blir lest men omtale kommer straks den er lest. En strålende dag til deg også!

  Lik

 7. aariho 9. april 2013, kl. 07:27 Reply

  Uff, slike saker er uhyggelige. Mennesker kan være onde, det vet vi. Tror nok at jeg legger denne boken til side foreløbig. Ha en fin dag. Her er det 20 cm (minst) nysnø. (Bodø)

  Lik

 8. Mary 9. april 2013, kl. 07:29 Reply

  wow denne boken skal eg kjøpe i dag ! takk for tips 🙂

  Lik

 9. deterbokami 9. april 2013, kl. 07:45 Reply

  Lest og anbefales! Man sitter med hjertet i halsen og holder pusten i store deler av boka. Den er både sår, trist og varm 🙂

  Lik

 10. Beathesbokhylle 9. april 2013, kl. 07:54 Reply

  Ja,det er sant. 20 cm nysnø er ikke det en vil ha når vi skriver 9.april men i nord ligger vel snøen litt lenger enn her i sør. Ha en strålende dag!

  Lik

 11. Beathesbokhylle 9. april 2013, kl. 07:56 Reply

  Bare hyggelig:)

  Lik

 12. Anette 9. april 2013, kl. 07:58 Reply

  Skjønner godt at du grugleder deg til denne boken, den er nok både sterk og intens!! Når det gjelder Denise Rudbergs krimbok er jeg foreløpig positivt overrasket 🙂 Ha en super dag 🙂

  Lik

 13. Beathesbokhylle 9. april 2013, kl. 07:59 Reply

  Akkurat som jeg liker det, da er det bare å «manne» seg opp.

  Lik

 14. Beathesbokhylle 9. april 2013, kl. 08:01 Reply

  Så bra! Jeg leste den i forfjor og likte den veldig godt,har ikke lest bok nummer to ennå. En super dag til deg også:) Klem

  Lik

 15. astridterese 9. april 2013, kl. 08:10 Reply

  Jeg har fått anbefalt Rom av en kollega, så jeg har allerede satt den på leselisten. Jeg ser frem til det blir den bokens tur! Ha en fin dag, Beathe!

  Lik

 16. Beathesbokhylle 9. april 2013, kl. 08:39 Reply

  Tusen takk for det og i like måte:)

  Lik

 17. Linnformasjonen 9. april 2013, kl. 14:20 Reply

  Les og anbefales. Denne gjorde inntrykk, språket var jo ganske spesielt så jeg lurer på hvordan det fungerer på norsk. Link til mitt innlegg her: http://www.denharjeglest.com/2011/07/edonoghue-room.html

  Lik

 18. Tone H 9. april 2013, kl. 16:02 Reply

  Ikke hørt om den før. Joseph Fritzl saken, ikke hørt eller lest noe om den på lenge. Stakkars mennesker som satt under jorda i alle år. Nesten ikke til å tro. Ikke minst at ingen var klar over det. Men det går en del merkelige mennesker rundt på jorda som kan finne på litt av hvert.

  Lik

 19. Lenes blogg 9. april 2013, kl. 17:15 Reply

  skjønner at du grugleder deg til denne. Har selv en slik bok på vent i dag. Ha en fin tirsdag

  Lik

 20. Pia 9. april 2013, kl. 18:02 Reply

  Hmmm, litt usikker på om jeg vil lese den. Ble veldig nysgjerrig, men moren i meg fikk litt vondt i magen bare av dette … Venter spent på omtalen din!
  Ønsker deg en glad dag!
  Pia

  Lik

 21. Melusine 9. april 2013, kl. 20:24 Reply

  Jeg har ikke lest boken, men skal føre den opp på leselisten. Det er nok som du sier en sterk og gripende historie, og nærmest utenfor vår fatteevne å forstå hvordan det kan være å leve slik.

  Lik

 22. Beathesbokhylle 9. april 2013, kl. 20:30 Reply

  Da skal jeg inn å lese innlegget ditt:)

  Lik

 23. Beathesbokhylle 9. april 2013, kl. 20:34 Reply

  Ja,en skremmende tanke,mye rart som skjer rundt omkring i verden.

  Lik

 24. Beathesbokhylle 9. april 2013, kl. 20:35 Reply

  Tusen takk for det og håper at dagen din har vært fint også.

  Lik

 25. Beathesbokhylle 9. april 2013, kl. 20:36 Reply

  Ja,det blir nok tøff lesing, men samtidig er jeg så nysgjerrig at jeg ikke klarer å la være. En fin kveld til deg,Pia:)

  Lik

 26. Beathesbokhylle 9. april 2013, kl. 20:39 Reply

  Ja,det må være helt grusomt, er spent på om jeg orker å lese den ferdig.

  Lik

 27. Ukjent terreng - Aina 9. april 2013, kl. 21:15 Reply

  Ubegripeleg at slikt kan skje. Dette vert nok ei sterk leseoppleving, især når vi kan relatere det til verkelege hendingar. Du får lese den parallelt med ei bok med eit lystigare tema. Lukke til 🙂

  Lik

 28. Berit 9. april 2013, kl. 21:18 Reply

  Vet ikke om jeg kommer til å 'utsette meg' for denne… Det hadde nok vært litt lettere om det hadde vært fiksjon, men når vi vet at den bygger på ei sann historie, blir det kanskje for sterkt? Jeg er og blir ei pyse!!

  Lik

 29. Clementine 10. april 2013, kl. 07:13 Reply

  Det er en super bok!

  Omtalen min av den var en av de aller første innleggene jeg skrev på bloggen min!! Det som virkelig imponerer er at en bok styrer unna sensasjonalisme og tabloid, og i stedet blir verdens mest rørende skildring av en liten gutts kjærlighet til sin mor.

  Lik

 30. Pia 10. april 2013, kl. 07:49 Reply

  Hehe, mulig jeg også blir så nysgjerrig 😛

  Lik

 31. Beathesbokhylle 10. april 2013, kl. 10:25 Reply

  Tusen takk for det:)Det kommer jeg nok sikkert til å gjøre:)

  Lik

 32. Beathesbokhylle 10. april 2013, kl. 10:26 Reply

  Det er ikke alle bøker som er for alle,men innimellom er det interessant å lese slike bøker.

  Lik

 33. Beathesbokhylle 10. april 2013, kl. 10:28 Reply

  Nå begynner jeg å kjenne at jeg ser litt frem til å starte på denne. Skal gå inn å titte på omtalen din når jeg har lest den:)

  Lik

 34. Kristine Tønnevold Davidsen 10. april 2013, kl. 15:45 Reply

  Skal ha denne i bakhodet, som så mange av de andre bøkene du skriver om!! 😉

  Nå hører jeg Helbredelsen av Jonatan Odell. Veldig god bok, var her inne hos deg jeg leste om den. Vanligvis er ikke dette en bok jeg ville like, men denne fenget fra første cd!! Liker vekslingen i historien mellom fortid og nåtid og det at den cir et innblikk i hvordan det var å være slave. Veldig kjekt å høre/lese litt annet enn krim også. Det blir veldig mye spenningslitteratur her i heimen. 🙂

  Fører du opp alle bøkene du leser noe annet sted enn her i bloggen? Jeg har skrevet dem ned på mobilen, men innbiller meg at noen er glemt. Jeg fører dem etter en stund over på en bokliste i et hobbyforum jeg er med i, der vi har bokrom. Men har glemt meg helt bort i år. 😉
  I fjor noterte jeg ned bokens/seriens tittel, forfatternavn, om det var lydbok eller vanlig bok og om jeg eide den selv eller hadde lånt den på biblioteket. Hvilke slike opplysninger synes du det er greit å ha med på en oversikt over bøkene du har lest? Jeg noterte også ned utgivelsesår, men der traff jeg av og til på utfordringen om at f.eks. lydboken jeg hørte var kommet ut flere år etter selve boken. Og noen ganger, ganske mange faktisk, har det vært oversatte bøker som har et annet årstall for førstegangsutgivelse enn det eksrmplaret jeg har sittet med i hånden. Eller det kan være nyopptrykk. Hva syns du blir riktig å føre opp som utgivelsesår da? 🙂

  Håper jeg ikke maser hull i hodet ditt med alle spørsmålene!! ♡ ♡ Takk. ♡ ♡

  Lik

 35. Beathesbokhylle 11. april 2013, kl. 06:18 Reply

  Så bra ar du likte «Helbredelsen»!:)Jeg elsker jo slike slavebøker! Når det gjelder å føre opp bøkene jeg leser og slikt så bruker jeg «bokelskere.no» nesten daglig for oppdatering og i tillegg bruker jeg goodreads.com. Jeg fører også, eller skal rettere sagt føre opp et slags system inne i excel også, hvor jeg fører opp oversikt over innlegg på bloggen,samt bøkene jeg har lest. Jeg er ikke flink til å føre opp slik som du har gjort så der har jeg nok noe å lære. Man kunne f eks legge inn en kolonne over hvilket år boken er utgitt første gang og så en kolonne for hvilket årstall ditt eksemplar kom ut. Ofte er det jo slik at pocketbøker kommer ut et annet årstall og det samme med oversatte bøker også og gjerne lydboken som du nevner. Hmmm… nå fikk jeg også lyst til å sette opp et slikt system, det er jo greit å ha en god oversikt over hvilke bøker en har lest og når.Skriver du stikkord om hva du synes om boken også eller?

  Lik

 36. Kristine Tønnevold Davidsen 11. april 2013, kl. 10:25 Reply

  Nei. Men jeg skriver, eller skrev på, om det var krim eller en historisk roman. Slik at jeg visste hvilken sjanger den kommer inn under. Siden jeg ikke har vært flink med listen i år, er det mulig den vil bli noe mangelfull, siden det er noen mnd siden de første bøkene og jeg ikke har notert ned alle opplysninger om dem. Jeg har også ført min liste måned for måned, og på dataen merket jeg alle lydbøkene med en annen farge på teksten, slik at det ved årets slutt skulle bli lettere å telle hvor mange av det totale antallet bøker som var lydbøker. Og jeg nummererte bøkene, da var det lett å holde rede på hvor mange bøker jeg leste.

  Og jeg fører opp alle bøker jeg leser, også seriebøker i pocket format, som jeg vet noen ikke regner som skikkelige bøker, men som jeg leser mye av pga det enkle språket. Dette pga jeg sliter med konsentrasjon og husk etter sykdom. For meg teller de bøkene like mye som de få vanlige bøkene jeg klarer å lese. Jeg kom opp i godt over 100 bøker i fjor, alt medregnet!!! 🙂

  I går oppdaget jeg at en av mine favorittforfattere innen krim har kommet med ny bok, den femte i rekken, Celsea Cain. Hun skriver rå krim, og de er ikke noe for sarte sjeler, den som er mørkredd eller de som tåler lite. Her må man ha nervene under kontroll!!! Anbefaler henne på det sterkeste. Jeg pleier å høre dem på lydbok. Husker desverre ikke rekkefølgen på dem nå, men det kan du gå inn på Bergen Offentlige Bibliotek å finne. 😉 Og som sagt, gode bøker men ikke noe for sarte sjeler. 🙂

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

elisemundal.com

Blomster, Bobler & Bøker

En blogg om bøker

Alettesbokverden

En blogg om bøker

Mellom bokstablene

En blogg om bøker

Nye Muriel

Farger og fugler, fantasi og frihet

Marta Breens blogg

Hele Norge baker ikke

Sukkerrør

En blogg om bøker

Alureliterature

En blogg om bøker

Labbens bokblogg

There is no surer foundation for a beautiful friendship than a mutual taste in literature - P.G. Wodehouse

amylin's book chatter

En blogg om bøker

The Girl Who Reads

En blogg om bøker

Stjernekast

En blogg om bøker

Tjuetre 06.Com

En Bergenser leser bøker

rettfrahjerteblog.wordpress.com/

Straight from my heart

Kulturbloggen til guffen

En blogg om bøker

ebokhylla mi

En blogg om bøker

Bokelskerinnen

Med blikket på aktuelle bokutgivelser i inn-og utland

forfatterwannabe

Engeline snart 50 - ærlig, uredd og imperfekt <3 Drømmer om min bok i din bokhylle

Tea, Books & Gilmore Girls

En blogg om bøker

Forfatterfrue

Der ting som kyss og nyslått gress, sveler og nakne netter får plass. Men også motet til å kjempe, reisen fra syk til friskere og evnen til å "leve med".

Astri utan D

Film. Bøker. Musikk. ++

Alt du vet er feil

En blogg om bøker

Heges bokverden

En blogg om bøker

Endast Eböcker ...

En blogg om bøker

koffiehart

En blogg om bøker

Lesenyter

En blogg om bøker

Stine Friis

Veien mot et bærekraftig liv

✰ Skorpionen's hjørne

En blogg om bøker

Ariel

En blogg om bøker

Tones bokmerke

En blogg om bøker

Kort møte

Run mad as often as you choose, but do not faint

Les! Lue!

Norsk litteratur på finsk og finsk litteratur på norsk - Norjalaista kirjallisuutta suomeksi ja suomalaista kirjallisuutta norjaksi

Huset ved sjøen

Tanker om laust og fast

Hilsen fra Muscat!

En blogg om livet mitt i Oman

Lottens Bokblogg

Lottens tankar och funderingar om berättande i litteratur och film

lesehestkokken

bøker, vin & mat

My Criminal Mind

~En Bokblogg

Elise Cathrin

Alltid på eventyr med ei bok i handa!

%d bloggers like this: