Boken på vent: Rom av Emma Donoghue

Hver Tirsdag kommer jeg til å poste et innlegg her på bloggen min hvor jeg skal skrive om en bok jeg har veldig lyst til å lese, det kan være en bok som det har vært meningen å lese en stund eller det kan være en bok jeg nettopp har oppdaget. Det kan være en bok som ble kjøpt for mange år siden og har ligget å samlet støv i hyllene eller det kan være en bok som ble kjøpt i forrige uke. Du må gjerne være med om du har en bok på vent du også.

Ukens bok har ikke stått så veldig lenge i bokhyllen for jeg bestilte den i forrige uke,etter en god stund på ønskelisten min. Boken jeg snakker om heter «Rom» og er skrevet av Emma Donoghue.


Omtale fra forlagetBare 19 år gammel blir en ung kvinne bortført. De neste syv årene lever hun i fangenskap med sønnen hun får. Rom er en vakker og urovekkende fortelling om en mor og et barn og kjærligheten som holder dem i live. Jack er på mange måter en typisk femåring. Han liker å lese bøker, se på tv og spille spill med Mamma. Men det er én stor forskjell på Jack og andre femåringer: Jack har levd hele livet sitt i Rom, sammen med Mamma og en skummel nattlig gjest som han kjenner som Gamle-Erik. For Jack er Rom den eneste verden han vet om, men for Mamma er Rom et fengsel hvor hun forsøker å skape et normalt liv for sønnen sin. Når deres øylignende verden plutselig utvider seg til utenfor de fire veggene, blir konsekvensene smertefulle og voldsomme.Til tross for den dypt urovekkende tematikken, er Emma Donoghues Rom fyllt med vakre øyeblikk av kjærlighet, håp og en hardnakket vilje til å leve, selv under de mest fortvilede omstendigheter. 


Boken er inspirert av Joseph Fritzl saken som de fleste husker fra noen år tilbake. For de fleste av oss er det ufattelig å tenke på at noen kan gjøre noe grusomt og samtidig er det ubegripelig hvordan de som er i denne situasjonen kan klare å fungere som noenlunde normale mennesker. Dette er nok en sterk og gripende bok, og jeg grugleder meg til å ta fatt på den.

Har du lest den?

document.write(»);Kom og bli med på denne utfordringen du også, og her ser du hvordan du blir med

 • Lag et innlegg om boken på bloggen din, har du ikke blogg så fortell gjerne om boken i kommentarfeltet under her.
 • Link til mitt innlegg  

Inspirasjon til denne spalten har jeg funnet på den engelske bloggen Books for Company


36 kommentarer om “Boken på vent: Rom av Emma Donoghue

 1. Denne har jeg ikke lest, men etter din flotte introduksjonen aner det meg at dette er en bok jeg ender opp med å lese. Gleder meg til å høre hva du synes. Ha en strålende tirsdag!

  Liker

 2. Uff, slike saker er uhyggelige. Mennesker kan være onde, det vet vi. Tror nok at jeg legger denne boken til side foreløbig. Ha en fin dag. Her er det 20 cm (minst) nysnø. (Bodø)

  Liker

 3. Skjønner godt at du grugleder deg til denne boken, den er nok både sterk og intens!! Når det gjelder Denise Rudbergs krimbok er jeg foreløpig positivt overrasket 🙂 Ha en super dag 🙂

  Liker

 4. Ikke hørt om den før. Joseph Fritzl saken, ikke hørt eller lest noe om den på lenge. Stakkars mennesker som satt under jorda i alle år. Nesten ikke til å tro. Ikke minst at ingen var klar over det. Men det går en del merkelige mennesker rundt på jorda som kan finne på litt av hvert.

  Liker

 5. Hmmm, litt usikker på om jeg vil lese den. Ble veldig nysgjerrig, men moren i meg fikk litt vondt i magen bare av dette … Venter spent på omtalen din!
  Ønsker deg en glad dag!
  Pia

  Liker

 6. Jeg har ikke lest boken, men skal føre den opp på leselisten. Det er nok som du sier en sterk og gripende historie, og nærmest utenfor vår fatteevne å forstå hvordan det kan være å leve slik.

  Liker

 7. Vet ikke om jeg kommer til å 'utsette meg' for denne… Det hadde nok vært litt lettere om det hadde vært fiksjon, men når vi vet at den bygger på ei sann historie, blir det kanskje for sterkt? Jeg er og blir ei pyse!!

  Liker

 8. Det er en super bok!

  Omtalen min av den var en av de aller første innleggene jeg skrev på bloggen min!! Det som virkelig imponerer er at en bok styrer unna sensasjonalisme og tabloid, og i stedet blir verdens mest rørende skildring av en liten gutts kjærlighet til sin mor.

  Liker

 9. Skal ha denne i bakhodet, som så mange av de andre bøkene du skriver om!! 😉

  Nå hører jeg Helbredelsen av Jonatan Odell. Veldig god bok, var her inne hos deg jeg leste om den. Vanligvis er ikke dette en bok jeg ville like, men denne fenget fra første cd!! Liker vekslingen i historien mellom fortid og nåtid og det at den cir et innblikk i hvordan det var å være slave. Veldig kjekt å høre/lese litt annet enn krim også. Det blir veldig mye spenningslitteratur her i heimen. 🙂

  Fører du opp alle bøkene du leser noe annet sted enn her i bloggen? Jeg har skrevet dem ned på mobilen, men innbiller meg at noen er glemt. Jeg fører dem etter en stund over på en bokliste i et hobbyforum jeg er med i, der vi har bokrom. Men har glemt meg helt bort i år. 😉
  I fjor noterte jeg ned bokens/seriens tittel, forfatternavn, om det var lydbok eller vanlig bok og om jeg eide den selv eller hadde lånt den på biblioteket. Hvilke slike opplysninger synes du det er greit å ha med på en oversikt over bøkene du har lest? Jeg noterte også ned utgivelsesår, men der traff jeg av og til på utfordringen om at f.eks. lydboken jeg hørte var kommet ut flere år etter selve boken. Og noen ganger, ganske mange faktisk, har det vært oversatte bøker som har et annet årstall for førstegangsutgivelse enn det eksrmplaret jeg har sittet med i hånden. Eller det kan være nyopptrykk. Hva syns du blir riktig å føre opp som utgivelsesår da? 🙂

  Håper jeg ikke maser hull i hodet ditt med alle spørsmålene!! ♡ ♡ Takk. ♡ ♡

  Liker

 10. Så bra ar du likte «Helbredelsen»!:)Jeg elsker jo slike slavebøker! Når det gjelder å føre opp bøkene jeg leser og slikt så bruker jeg «bokelskere.no» nesten daglig for oppdatering og i tillegg bruker jeg goodreads.com. Jeg fører også, eller skal rettere sagt føre opp et slags system inne i excel også, hvor jeg fører opp oversikt over innlegg på bloggen,samt bøkene jeg har lest. Jeg er ikke flink til å føre opp slik som du har gjort så der har jeg nok noe å lære. Man kunne f eks legge inn en kolonne over hvilket år boken er utgitt første gang og så en kolonne for hvilket årstall ditt eksemplar kom ut. Ofte er det jo slik at pocketbøker kommer ut et annet årstall og det samme med oversatte bøker også og gjerne lydboken som du nevner. Hmmm… nå fikk jeg også lyst til å sette opp et slikt system, det er jo greit å ha en god oversikt over hvilke bøker en har lest og når.Skriver du stikkord om hva du synes om boken også eller?

  Liker

 11. Nei. Men jeg skriver, eller skrev på, om det var krim eller en historisk roman. Slik at jeg visste hvilken sjanger den kommer inn under. Siden jeg ikke har vært flink med listen i år, er det mulig den vil bli noe mangelfull, siden det er noen mnd siden de første bøkene og jeg ikke har notert ned alle opplysninger om dem. Jeg har også ført min liste måned for måned, og på dataen merket jeg alle lydbøkene med en annen farge på teksten, slik at det ved årets slutt skulle bli lettere å telle hvor mange av det totale antallet bøker som var lydbøker. Og jeg nummererte bøkene, da var det lett å holde rede på hvor mange bøker jeg leste.

  Og jeg fører opp alle bøker jeg leser, også seriebøker i pocket format, som jeg vet noen ikke regner som skikkelige bøker, men som jeg leser mye av pga det enkle språket. Dette pga jeg sliter med konsentrasjon og husk etter sykdom. For meg teller de bøkene like mye som de få vanlige bøkene jeg klarer å lese. Jeg kom opp i godt over 100 bøker i fjor, alt medregnet!!! 🙂

  I går oppdaget jeg at en av mine favorittforfattere innen krim har kommet med ny bok, den femte i rekken, Celsea Cain. Hun skriver rå krim, og de er ikke noe for sarte sjeler, den som er mørkredd eller de som tåler lite. Her må man ha nervene under kontroll!!! Anbefaler henne på det sterkeste. Jeg pleier å høre dem på lydbok. Husker desverre ikke rekkefølgen på dem nå, men det kan du gå inn på Bergen Offentlige Bibliotek å finne. 😉 Og som sagt, gode bøker men ikke noe for sarte sjeler. 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.