Bokanmeldelse: Det lovede land av Sebastian Barry

Forlag: Schibsted
Orginal tittel: On Canaan`s side
Norsk tittel: Det lovede land
Forfatter: Sebastian Barry
Oversetter: Kjell Olaf Jensen MNO
Format: Innbundet
Sideantall: 247
Utgitt: 2013
Utfordring: 100 bøker på 1 år.
Kilde: Leseeksemplar

Forfatteren

Sebastian Barry er født i 1955 i Dublin og er en Irsk forfatter og poet.Han har skrevet flere bøker,blant andre Skjulte skrifter  som han vant en rekke priser for og i tillegg har han skrevet  mange skuespill.

EN VAKKER & SKJØR PERLE

Dette er historien om 89 år gamle Lilly  Bere som etter barnebarnet Billys selvmord bestemmer seg for å gjøre slutt på sitt eget liv, men først vil hun skrive ned alt hun har opplevd gjennom et langt liv og slik får vi ta del i historien hennes på godt og vondt helt fra hun var liten og bodde i Irland sammen med familien sin. Den er skrevet som en dagbok og i hvert kapittel får vi vite om nåtidens Lilly før tankene hennes fører oss tilbake til fortiden og hennes liv slik det var da.

Jeg har ikke vært immun mot alle de nydelige synsopplevelsene jeg er blitt innvilget fra denne verden,enten det var et eller annet strøk i Dublin som barn, en lite skattet,trang gårdsplass på slottet,som for meg fortonet seg som et nedstøvet paradis,eller nå i det siste disse langlemmede,formelig levende tåkeformasjonene som kommer marsjerende inn mot The Hamptons som armeer – om de angriper eller blir slått på flukt,er på vei ut eller hjem igjen, er vanskelig å si.

Moren hennes døde under barsel når Lilly ble født og hun vokste opp sammen med faren, James Patrick Dunne, som  var politi, søstrene Annie og Maud og broren Willie.
Når hun var ganske ung så møtte hun  Tadg Bere som hadde  tjenestegjort i samme soldattropp som Willie og en stund etter at han hadde begynt i et nytt hjelpepolitikorps kalt Black and Tans ble han og Lilly satt på dødslisten til IRA og de måtte dermed flykte til USA. Hun ble satt på listen mistenkt for å ha tystet til motstanderne. Etter en tid ble de innhentet og Tadg ble brutalt henrettet rett foran øynene på Lilly og siden de samme folkene var etter henne også så hun ingen annen utvei enn å flykte videre alene. Samtidig kunne hun ikke fatte at hun ikke var blitt tatt av dage samtidig og følte at hun allerede da levde på overtid.Ved ankomst til Chicago blir hun kjent med den svarte kokken Cassie Blake og hun ordner Lilly jobb som hushjelp der hun selv jobber,hos familien Bellow. Senere treffer Lilly Joe Kinderman som hun gifter seg med og får en sønn med. Når sønnen Ed er fire år får hun seg jobb som hushjelp hos fru Wolohans mor og senere jobbet hun for fru Wolohan i veldig mange år. Sønnen Ed ble sendt ut i krigen og kom levende fra det,men han ble aldri helt den samme igjen og snart bare forsvant han. Som gammel dame og lenge etter at hun slutter å jobbe bodde hun fremdeles gratis i det lille huset på eiendommen til fru Wolohan og de var gode venninner. Når en annen venn gjennom mange år ligger for døden og forteller noe som burde vært fortalt for mange år siden klarer ikke Lilly å tilgi.  Etter hvert som historien blir fortalt og flere og flere minner kommer tilbake så virker det som Lilly er glad for det livet hun har levd selv om mange tragiske hendelser har skjedd og hun har mistet mange av sine nære og kjære. Hun har levd et strevsomt liv i eksil og har aldri opparbeidet seg noe særlig med penger. Kan minnene hennes få henne bort fra valget om å ta sitt eget liv? Hun prøver å trøste seg selv med at det egentlig ikke er en så stor synd  å ta sitt eget liv fordi hun allikevel er såpass gammel at hun har kort tid igjen på denne jord. Og hva er det med disse mennene som kommer inn i livet til Lilly?Jeg gikk over på den andre siden av dammen for å snakke med dr. Earnshaw, for selv om mitt opphold på jorden heretter skal bli kort,måtte jeg foreta med noe med forstoppelsen som plager meg.


For en herlig bok, den er vakker og poetisk,skjør og fin men også uendelig trist, det er mange triste skjebner og en kommer innunder huden på Lilly ganske fort. I hvert fall så gjorde jeg det. Måten forfatteren formidler på liker jeg godt, det er lettlest og veldig 
skildrende og det er som en sitter å ser på en film. Jeg kan se Lilly sitte ved det røde respatex  bordet på kjøkkenet og skrive sine memoarer i fru Wolohans gamle regnskapsbøker. Jeg kan se for meg Lilly som litt yngre der hun stod på kjøkkenet til fru Bellow og lærte å lage mat av kokken Cassie.          .
 Det er ikke absolutt alt vi får et like klart svar på i denne boken men slik er det vel i det virkelige livet også, det er ikke alle ting som skjer vi får en skikkelig «closure» på. Dette er en bok jeg kunne lest igjen med det samme bare for å få med meg det vakre språket til forfatteren, og heldigvis så har forfatteren skrevet flere bøker,også om familien Dunne,Annie Dunne og A long long way. Jeg ser frem til neste møte.Terningkast


12 kommentarer om “Bokanmeldelse: Det lovede land av Sebastian Barry

  1. Denne fikk jeg lyst til å lese ja.:) Du skriver så fint om denne boka. Jeg lurer på om jeg Skjulte skrifter på vent…faktisk. Grønt omslag, med engel på.. MÅ lete..

    Liker

  2. Tusen takk for det,Anita:) Jo,det stemmer det, grønt omslag med engel.Den skal jeg få tak i,vet ikke om de andre bøkene er oversatt men jeg skal se om jeg ikke får lest dem en gang likevel,for dette likte jeg.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s