Bokanmeldelse: År i rødt støv av Qiu Xiaolong

Forlag: Press
Orginal tittel: Years of Red Dust
Norsk tittel:År i rødt støv
Forfatter: Qiu Xiaolong
Norsk oversetter: Agnete Øye
Format: Innbundet
Sideantall: 206
Utgitt(denne utgave): 2011
Utfordring:100 bøker på 1 år, 12 novellesamlinger på 12 måneder,  OTS
Kilde: Leseeksemplar

Litt om forfatteren

Qiu Xiaolong er født i Shanghai i 1953, og er en kinesisk forfatter, engelskspråklig poet og litterær oversetter. Han bor i USA og har i flere år undervist i kinesisk litteratur ved Washington University. Han har tidligere skrevet En rød heltinnes død,Mandarinkjolen,To byer, Når rødt blir sort.

I novellesamlingen År i rødt støv finner vi hele 23, korte og noen litt lengre historier som viser Kinas historiske utvikling sett fra en gate i Shanghai som heter Rødt støv og vi følger ulike fortellerstemmer fra en tidsperiode som spenner seg fra 1948 og helt frem til 2005.Selv om vi møter mange forskjellige fortellerstemmer har de det til felles at de kommer fra enkle kår og de prøver å klare seg som best mulig. Gjennom historiene som er ispedd både kinesiske ordtak og visdomsord får vi et større innblikk i kinesisk kultur.
Nå skal ikke jeg skrive noe om hver av historiene for jeg er redd at det hadde blitt et milelangt innlegg, men noe skal jeg selvfølgelig trekke frem for det var mange godbiter i denne samlingen her.

I novellen  krigsfange vender tilbake I  blir vi kjent med historien om Bai Jie, en ung og vakker jente på knapt 20 år, som jobbet som sykepleier i Det kinesiske folkets frivillige hær, og som ble truffet av en tilfeldig kule under en kaotisk tilbaketrekning. Hun ble hyllet på radioen og hun fikk posthumt tildelt fortjenestemedaljen av andre grad. Familien hennes ble Familie av en revolusjonsmartyr og kunne dermed henge en rød blomst på utgangsdøren i gaten.

Alle var sprenfulle av hat mot de amerikanske angriperne. Tapet av et så ung og vakkert liv ga mening til slagordet for oss alle: Ned med den amerikanske imperialismen!»

Men når Bai kom tilbake til gaten etter litt over 1 år i amerikansk fangenskap ble hun utstøtt fordi de mente at hun hadde gått over på den andre siden. En sterk historie.

Som nevnt inneholder boken en masse kinesiske ordtak og jeg har lyst til å dele noen av dem med dere.

«Når en mann først er blitt bitt av en slange, får han panikk ved synet av en svart taukveil.»

«Det er nok for en mann å overleve i tunge tider, det er forfengelig å søke sitt eget navn blant de ærerike.»

«Et rødt aprikostre kan ikke noe for at det blomstrer over muren.»

Vi fikk også et innblikk i bosituasjonen i novellen Hustildeling hvor vi blir kjent med Liang Longhua som er 30 år og fremdeles bor hjemme hos foreldrene hvor syv  mennesker (bestefar,foreldre,bror med kone og et barn) deler et 14 kvadratmeter stort allrom i et Shikumen-hus. Men det var ingen enkel oppgave for Liang å skaffe seg et eget rom heller og i søknaden til boligkomiteen kom han innunder «eldre ungdom» som var et praktisk uttrykk komiteen brukte om dem som fortsatt var enslige i trettiårene. Men så lenge han ikke hadde eget rom var det tøft å få seg kjæreste, men så lenge han ikke hadde kjæreste og med utsikt til giftemål i nærmeste fremtid var det heller dårlig med eget rom(bolig) å få. Dette var en artig fortelling for en giftesyk venninne av ham så var på samme alder og i samme situasjon kom på en finurlig idè……

Alt i alt så koste jeg meg med denne samlingen av sterke historier blandet med en skarp humor og noen historier likte jeg bedre enn andre men en fin måte å få kjennskap til en kultur ikke jeg visste så altfor mye om på forhånd.


Terningkast

12 kommentarer om “Bokanmeldelse: År i rødt støv av Qiu Xiaolong

 1. Oi, denne MÅ jeg lese! Xiaolong er en av mine absolutte favorittforfattere, og noveller burde jeg absolutt lest flere av!
  Tusen takk for flott omtale og godt boktips!
  Ønsker deg en glad dag!
  Pia

  Liker

 2. Dette var mitt første møte med forfatteren og jeg har flere av bøkene hans på ønskelisten min. Er han en av favorittforfatterne dine så vil du sikkert like denne! En forsatt fin dag til deg!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.