Bokanmeldelse + Giveaway: Teresa Birnas bortgang av Victoria Bø

Forlag: Schibsted
Tittel: Teresa Birnas bortgang
Forfatter: Victoria Bø
Format: E-bok
Sideantall:205
Utgitt:2013
Utfordring:100 bøker på 1 år,Ebook challenge
Kilde: Leseeksemplar

Litt om forfatteren

Victoria Bø er en norsk forfatter, hun er bosatt i Kaukasus i sentral Asia. Hun har tidligere gitt ut to romaner for voksne og en barnebok.
Hun har studert språk og statsvitenskap og har en mastergrad i internasjonal politisk økonomi fra London School of Economics. Victoria har i en årrekke undervist i kreativ skriving og startet opp forfatterstudiet på Danvik folkehøyskole i Drammen.
Teresa Birnas bortgang var en av stipendvinnerne i Schibsted forlags store romankonkurranse i 2011.

SÅRT OM FAMILIERELASJONER

Dette er historien om  22 år gamle Ellen som utslitt av studier og grubling søker ro hos kunstnerfaren og hans nye kone,Eva og deres lille datter Linde i Praha en sommer. Oppholdet skulle bli ganske så annerledes enn det hun hadde sett for seg på forhånd. Det viser seg at familien har mange hemmeligheter, noe de fleste familier har men Ellen plages av at hun ikke kan snakke med faren sin om det hun går å tenker på.En av tingene hun går og grubler på er hva som skjedde med farmoren den høstdagen i Praha i 1968….

Fortellingene, de fleste fortellingene i min familie er lette,fine. De ligner et sett med bilder i et kaleidoskop, hvis jeg rister på kaleidoskopet, legger glassbitene seg i forskjellige fargerike mønstre og vi kan se på dem sammen. Men med Teresa Birna er det annerledes. Hver gang jeg rører kaleidoskopet, rasler det i brukket glass og bitene er bare uforståelige brokker. 


Ellen er oppvokst på Nesodden utenfor Oslo, og foreldrene skilte lag når hun var liten. Lenge trodde hun at det var på grunn av henne, at det var hennes feil. Faren,Roar, fremstår ikke som verdens beste far og de har  hatt liten kontakt men når  Ellen kommer på besøk til dem den sommeren får hun for første gang på lenge følelsen av at han er faren hennes. Faren er inne i en dårlig periode og han ikke får til å male og det er en del krangler mellom han og Eva. Ellen klarer ikke å la være å lure på om det kan ha med å gjøre at de befinner seg i Praha, Teresas by.Går Roar også rundt og grubler på hva som egentlig hendte med Teresa? 


Jeg har aldri likt følelsen av ubehag som noen ganger siver inn i samtaler.Jeg liker sannheten best, løgn legger seg som arkeologiske lag over de opprinnelige ordene så man må skrape dritten møysommelig vekk og risikerer å ødelegge alt sammen med å skrape vekk for lite eller for mye.


Det er ingen som vil  snakke om det som skjedde med Teresa, ble hun drept av soldatene slik Oddvar, faren til Roar hevder eller tok hun selvmord? Hva i så fall drev henne til det? Det var ikke bare Roar som slet med det uvisse om fortiden, storesøsteren hans Gita husket nok mer enn det hun ville si og hadde skadet seg selv når hun var yngre.Også hun stenger følelsene ute.
Det gikk rykter om at moren slo barna sine og da særlig Roar.
Etter hvert som Ellen begynte å grave ned i historien om Teresa kom studiene i bakgrunnen en periode for hun ville skrive ned alle hemmelighetene og deres historie fra langt tilbake, hun gjorde det for lille søsteren sin, slik at hun skulle kjenne til denne siden av historien hennes.
Ville Roar og Ellen klare å legge fortiden bak seg for slik å kunne ta fatt på fremtiden? Når er det på tide å legge ting bak seg og begynne å skrive sin egen historie?Leve sitt eget liv?

– Barndommen er den hvite genseren man har under jakka.

Dette var en velskrevet roman om hvordan de valgene vi tar kan påvirke andre selv i generasjoner fremover, og at det å vite som oftest er bedre enn en masse hemmeligheter og fortielser.Når man i tillegg til de nevnte ingredienser tilsetter utroskap,sorg og en liten dose kjærlighet så blir dette vakkert og veldig sårt på en gang og forfatteren driver historien fremover på en utmerket måte og det var vanskelig å ikke sluke boken i et eneste stort jafs. Likte veldig godt den skildrende måten forfatteren forteller historien på og mitt aller første møte med forfatteren kan dermed betegnes som aldeles vellykket. Jeg fikk også lyst til å reise til Praha og lete etter huset til Teresa og Oddvar. TerningkastAndre som har skrevet om boken er:
GIVEAWAY(avsluttet)

Denne boken lanseres faktisk i dag på selveste bursdagen min og derfor har jeg  lyst til å gi bort et signert eksemplar av denne boken til en av dere.Boken er sponset av forlaget. Det eneste du trenger å gjøre er å gi beskjed i kommentarfeltet om du kunne tenke deg denne boken og du trenger ikke å ha blogg for å delta! Jeg trekker en heldig vinner på torsdag!54 kommentarer om “Bokanmeldelse + Giveaway: Teresa Birnas bortgang av Victoria Bø

 1. Denne lå i postkassen min i går, i papir.:) (derfor skummet jeg bare omtalen din, siden jeg ikke har lest den selv enda) Gleder meg til å lese den. Er interessert i temtikken- flergenerasjonstematikk. Ha en fin dag.:)

  Liker

 2. Jeg gratulerer og aplauderer!!!
  -Og ønsker deg en fortryllende dag med glitter på skuldrene og gullstøv i håret :o)

  Denne har jeg også veldig lyst til å lese!

  Liker

 3. Åå – Gratulerer masse med bursdag, Beathe. Håper du får mange fine bøker og kanskje noe annet du ønsker deg. Siden hovedpersonen i boka heter Ellen, så må det jo bli meg som vinner den. Ikke sant? ! 🙂 🙂

  Klem fra ELLEN

  Liker

 4. Gratulerer så masse med dagen, Beathe : ) Ønsker deg en strålende dag og en super feiring!

  Veldig fin og innholdsrik bokomtale – fikk så absolutt lyst på boken, så jeg er gjerne med i din give-away : )

  Liker

 5. Hipp hurra!! Gratulerer med dagen, håper du får en kjempefin bursdag, selv om det stormer og blåser i Bergen i dag. Jeg skal på rakkadeis i kveld og se «Gu kor gøy», så jeg skal skåle for deg 🙂
  Bokomtalen var kjempefin, og ja, jeg kunne veldig gjerne tenke meg boken, så jeg hiver meg med trekningen.

  Liker

 6. Tusen takk for det, Tine:-) På rakkadeisen i dag igjen? Fælt så du reker rundt omkring;-) hehe…. neida,jeg synes du er flink å få med deg ting som skjer,der har jeg mye å lære. En vakker dag hiver jeg meg med så kan vi ta en skål i lag!

  Liker

 7. Hadde vært hyggelig med denne boken i samlingen min 🙂

  Du anmelder jo bøker.
  Om jeg vil legge min bok under lupen hos deg, hvor sender jeg den og hva mer en bok trenger du?

  Vidar.

  Liker

 8. Gratulerer med dagen! Kanskje jeg kan være så heldig å vinne, siden du trekker i morgen, på min bursdag 😉

  Nina

  Liker

 9. gratulerer med dagen beathe 😀 håper det blir en fin en !
  en nydelig omtale, en bok som man virkelig bør få med seg tydeligvis så eg blir gjerne med i trekningen 😉

  Liker

 10. Ja takk Beathe:)
  Jeg kjøpte min førset bok på ett år forrige dagen, og kjenner at leselysten siver inn igjen i kroppen etter å ha vært fraværende ett års tid. Den her boken høres ut som en som bare vil lime seg fast i hendene så fort den er åpnet, så tvi tvi
  Og nok en gang: Gratulerer med dagen: Håper den blir strålende:) Klem Fra May H

  Liker

 11. Gratulerer så mye med dagen! Håper du har en nydelig dag! Klem!

  (Og jeg vil gjerne være med på giveawayen :-))

  Liker

 12. Gratulerer med dagen:-)
  Og for en fin omtale… denne boken fikk jeg lyst til å lese, så da melder jeg meg herved på din giveaway 🙂 Ha en fin-fin bursdag.

  Liker

 13. Takk for godt tips om bok. Skrivemåte og historie og plott høyrtes heilt fantastisk ut. Eg må vere med på giveawayen!! Og gratulerer så mykje med dagen 😉

  Liker

 14. Hei på deg!

  Først gratulerer så mye med dagen din!
  Håper den blir fin.
  Jeg elsker bøker av mange slag,
  og ser at denne er signert også, og jeg er en av landets største autografsamlere, så å vinne en signert bok som også skal være god og spennende må vel være toppen for meg!!

  Vennlig hilsen Guri Marie

  gurimariekr@gmail.com

  Liker

 15. Som den bokelskeren jeg er, så må jeg jo være med på den her. Jeg begynte 2013 med et forsett om å oppleve nye ting og være åpen for nye ting. Og dette er ikke en genre jeg vanligvis leser, så derfor ville det vært ekstra spennende å gå løs på den og oppleve noe nytt.

  Liker

Kommentarer er stengt.