Bokanmeldelse: Dager i stillhetens historie av Merethe Lindstrøm

Forlag:Aschehoug
Tittel:Dager i stillhetens historie
Forfatter:Merethe Lindstrøm
Format: Innbundet
Sideantall:215
Utgitt: 2011
Utfordring: 100 bøker på 1 år, OTS
Kilde: Kjøpt

Litt om forfatteren

Merethe Lindstrøm er født i Bergen i 1963. Hun vokste opp i Hammerfest og på Stord og bor nå i Oslo. Hun debuterte med novellesamlingen sexorcisten og andre fortellinger i 1983.Hun har gitt ut en rekke romaner, novellesamlinger og en barnebok. Hun fikk Kritikerprisen i 2011 og  Nordisk Råds litteraturpris i 2012 for Dager i stillhetens historie. 

STILLFERDIG OG SÅRBART

Dette er historien om et pensjonert ektepar, Eva og Simon,som gradvis slutter å snakke sammen og mye av grunnen for dette er at Simon i mindre og mindre grad snakker. Han glir lenger og lenger inn i  demensens tåke eller er det kun av ren vilje han har sluttet å snakke? Hun er tidligere lektor og han var lege, og de bor i et rommelig hus et sted utenfor Bergen. Historien blir fortalt av Eva og gjennom et langt liv har både hun og Simon hatt hemmeligheter som ikke en gang deres tre døtre har fått tatt del i.Alle familier har jo hemmeligheter men kanskje ikke så store som disse. Simon er av jødisk avstamming og mange i familien hans ble henrettet i Holocaust. Han og familien hans hadde vært nødt til å holde seg skjult for ikke å bli tatt.Han erindrer en tante og en fetter som oppholdt ser der med dem og som han i voksen alder prøver å skaffe opplysninger om, i all hemmelighet selvfølgelig. Eva på sin side fødte en gutt som hun senere adopterte bort og dette gav hun ikke beskjed om før etter at hun hadde giftet seg med Simon. En episode om en inntrenger kommer hun også stadig tilbake til selv etter mange år, en ung gutt som en dag ringte på døren når barna var små.

Noen ganger glemmer jeg nesten tausheten hans. Da kjennes det bare som en forbigående stillhet, at vi snart kommer til å snakke sammen. Han kommer til å si noe og jeg kommer til å svare.

Historien veksler mye mellom fortid, både før og etter de traff hverandre og nåtid. Mens Simon forsvinner mer og mer inn i seg selv, så dukker det flere og flere ting opp til overflaten hos Eva, ting som de har holdt skjult i alle disse årene. Erindringene hennes utløses av at den yngste datteren deres Helena kommer med  søknadspapirer om plass på aldershjem for faren.Boken tar mye for seg Simons historie som liten og en liten del er viet til Evas valg om å adoptere bort sin førstefødte og ville hun gjøre noe forsøk på å finne ham etter alle disse årene?
Dette er et ektepar som ikke hadde særlig med venner og når de ansetter vaskehjelpen Marija fra Latvia får de begge et nært forhold til henne, men etter noen år får vaskehjelpen sparken. Dette er noe døtrene deres reagerte kraftig på men siden de ikke aner noe om foreldrenes hemmeligheter så har de heller ingen mulighet til å forstå det valget foreldrene tok. Men hvorfor alle disse hemmelighetene, hvorfor holde det skjult i så mange år?

Den har utsikt mot et dystert landskap, alderdommen.

Dette er på ingen måte en pageturner, den er langsom og egentlig så skjer det ikke så veldig mye. Vi får et godt innblikk i ekteparets ensomhet som følge av alt dette som det skal ties om, og en kan undre seg hva som gjør at enkelte velger å tie. Hvorfor skal ikke døtrene vite at faren er av jødisk avstamming og hvorfor skal de ikke få vite om broren de har?  Dette var mitt aller første møte med forfatteren og det blir neppe det siste. Likte godt måten forfatteren formidlet historien på. En rolig og fin bok om sorg, skam, fortielser og solidaritet som tror vil sitte i meg en stund.

poeng
av 5 mulige

13 responses

  1. Denne likte jeg sånn passe. Hadde muligens for store forventninger- Men jeg syns den ble litt for langsom og kjedelig, selv om språket er bra. Men jeg er jo glad jeg leste den forsåvidt, siden dette er en prisvinner.

    Liker

  2. «Dager i stillhetens historie» har jeg skrevet om på boken på vent, og fikk lyst til å lese den da det stod om den i bt en morgen. Ser frem til å starte på denne, takk for fin omtale av boken 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

http://www.frokenflink.com/

En blogg om bøker

Forlagsliv

En blogg om bøker

Kristin forteller

- om ting hun har sett, hørt, lest og tenkt

Lesejenta

bøker

Med hodet i en bok.

En blogg om bøker

Tanker om sproget

En blogg om bøker

elisemundal.com

Blomster, Bobler & Bøker

Alettesbokverden

En blogg om bøker

Mellom bokstablene

En blogg om bøker

Gro prøver å tenke

Farger og fugler, fantasi og frihet

Marta Breens blogg

Hele Norge baker ikke

Sukkerrør

En blogg om bøker

Alureliterature

En blogg om bøker

Labbens bokblogg

There is no surer foundation for a beautiful friendship than a mutual taste in literature - P.G. Wodehouse

amylin's book chatter

En blogg om bøker

The Girl Who Reads

En blogg om bøker

Stjernekast

En blogg om bøker

Tjuetre 06.Com

En Bergenser leser bøker

rettfrahjerteblog.wordpress.com/

Straight from my heart

Kulturbloggen til guffen

En blogg om bøker

ebokhylla mi

En blogg om bøker

Bokelskerinnen

Med blikket på aktuelle bokutgivelser i inn-og utland

forfatterwannabe

Engeline snart 50 - ærlig, uredd og imperfekt <3 Drømmer om min bok i din bokhylle

Tea, Books & Gilmore Girls

En blogg om bøker

Forfatterfrue

Der ting som kyss og nyslått gress, sveler og nakne netter får plass. Men også motet til å kjempe, reisen fra syk til friskere og evnen til å "leve med".

Astri utan D

Film. Bøker. Musikk. ++

Alt du vet er feil

En blogg om bøker

Heges bokverden

En blogg om bøker

Endast Eböcker ...

En blogg om bøker

koffiehart

En blogg om bøker

Lesenyter

En blogg om bøker

Stine Friis

Going sustainable and zero waste

✰ Skorpionen's hjørne

En blogg om bøker

Ariel

En blogg om bøker

Tones bokmerke

En blogg om bøker

Kort møte

Run mad as often as you choose, but do not faint

%d bloggere like this: