Bokanmeldelse: kentauren av Odd Eirik Ness

Forlag:Flux
Tittel:Kentauren
Forfatter: Odd Eirik Ness
Format:Innbundet
Sideantall:161
Sjanger:Science fiction
Utgitt:2011
Utfordring:100 bøker på 1 år,OTS.
Kilde:Leseeksemplar

Litt om forfatteren:

Odd Eirik Ness er født i 1972 i Åsane utenfor Bergen. Han er utdannet journalist og har blant annet jobber i TV2.  Han jobber også som oversetter.Han har tidligere gitt ut Norsk Tantra- kartbok for søkere  En sakprosa i 2008.

EN ORGINAL LITEN SAK DETTE

Denne boken hørte jeg om for aller første gang inne hos Astrid Terese  på bloggen Betraktninger en liten stund før jul og jeg fant fort ut at dette var noe jeg måtte sjekke ut litt nærmere for bøker som er litt annerledes og kanskje litt rare liker jeg.
Dette er en spesiell bok,det kan jeg si med en gang, året er 2060  og jordas elite har reist til Mars og slik begynner den: «Å nei,Ask! Må vi virkelig avlive Uma?» «Ja,det må vi Alfa. Beinet hennes stikker jo rett ut i en høyst ukurant vinkel,ser du ikke? Desibelen i hylene tilsier også at det er best slik.» Dermed må Ask som er oppdrageren til Alfa dra avgårde til Tellusparken og kjøpe Alfa en ny tellus-kjæledegge og slik kommer Fest inn i livet deres. Å være en «offentlig oppdrager» er en av de aller mest ærefulle oppdragene en marsist kan ha og går ut på å ha et barn boende og ha ansvar for det i noen år før barnet begynner på skole. På mars har man lagt til side alle «forstyrrende» elementer som følelser,foreldre,mat og sex. Dette er ting som Fest mener er veldig viktige og hun vet å få fortalt  hvordan hun mener tingene bør være. Følelser oppstår og dette gjør at Fest blir sendt tilbake til jorden. Like etter dør Alfa i en magnetbil ulykke og etter dette blir ikke Ask frisk igjen heller og han har begynt å stille seg spørsmålet om det ikke var noe han kunne gjort for Alfa og han blir preget av dårlig samvittighet for ikke å ha gjort noe selv om det stridet mot lover og regler som rådet på mars. Som straff blir Ask sendt ned til Tellus og han starter straks jakten på Fest.
Men før han finner henne blir han kjent med noen som viser han noe av det han har gått glipp av tidligere i livet, blant annet kjærlighet for ikke å snakke om sjokolade!

Ikke i følge henne, rekker jeg å tenke før jeg skytes ut i et orgasmisk kretsløp som varer i fire minutter og sytten sekunder. Det er godt over fire minutter lenger enn noen orgasme jeg noensinne har opplevd. Ikke at jeg tar tiden eller noe, men jeg forlot denne verden idet millenniumssangen The Wizard med Bat for Lashes begynte å sive ut av lydkasteren og jeg vendte tilbake idet den sluttet, og den sangen varer i 4,17. Det beste er at denne gangen var både hode og kropp med på festen.

Boken tar for seg ulike syn på livet og hva som er viktig,er det etter den frie tanke og virkelighetsforståelse eller er det best å leve etter faslagte rammer?Dette er en orginal og litt «rar» liten sak, på en god måte. Boken er godt skrevet og  har en god blanding av korte og litt lengre kapitler med mye dialog. Den blir kanskje litt vel filosofisk til tider etter min smak,men det gjør egentlig ingenting for plottet er veldig bra og alt i alt er dette en god historie. På bokelskere.no har jeg gitt denne terningkast 5, her blir det

Poeng
av 5


Andre bokomtaler av denne boken:
Knirk
Betraktninger


16 kommentarer om “Bokanmeldelse: kentauren av Odd Eirik Ness

 1. Hørtes snål ut denne boken, men gode tekster kan være pakket inn i rare omgivelser. Sprekt å gi en så «rar» bok en 5`er, det pirrer nysgjerrigheten. Og Åsane er definitivt i Bergen (hilsen erkebergenser fra Åsane)

  Liker

 2. Det er nettopp det,Tine.Plottet og måten han skriver på er veldig bra. Så selv om det er en «rar» bok så er den veldig god. Har ikke bodd i Åsane selv,holder til på andre siden av byn.

  Liker

 3. Nå er det andre gangen jeg leser omtale om denne boken, og jeg blir mere og mere nysgjerrig! Jeg liker litt rare bøker, og har satt to streker under denne på leselisten! Ha en super dag, klem fra Anette 🙂

  Liker

 4. Nei så kult … Dette var så sannelig noe langt utenom det vanlige. -Tør jeg??? Kanskje … Er i alle fall et godt skritt nærmere å gi Kentauren en sjanse etter denne flotte omtalen.

  Ha en fin bokonsdag, Beathe.

  Liker

 5. Så fint du likte den! 🙂 Jeg falt for Ask og hans læringsprosess. Det ble av og til litt mye filosofi for meg og, men i en så liten bok tok det ikke mange avsnittene.

  Liker

 6. Denne leste jeg om hos Knirk for en god stund siden, og fikk lyst til å lese den. Og så glemte jeg det, gitt… men nå har både du og Astrid Terese minnet meg på at jeg faktisk må lese Kentauren – snart 🙂

  Liker

 7. Hei, dette hørtes ut som en fantastisk bok. Jeg søkte opp på google for å finne en bokomtale og får å se hvordan en bokomtale ser ut, men endte opp med å ville lese denne boka selv! Tusen takk for denne flotte bokomtalen og tipset…

  -Maja

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.