Bokanmeldelse : Under verden av Ida Hegazi Høyer

Forlag:Tiden
Tittel:Under Verden
Forfatter:Ida Hegazi Høyer
Format:Innbundet
Sideantall:186
Utgitt:2012
Utfordring:100 bøker på 1 år
Kilde:Leseeksemplar

Litt om forfatteren

Ida Hegazi Høyer er opprinnelig Dansk-egyptisk og har røtter i Lofoten. Hun bor nå i Oslo hvor hun også er oppvokst. Hun har studert sosiologi. Under Verden er hennes debutroman. Boken er forøvrig fremdeles på nominasjonslisten til P2-lytternes romanpris som du kan lese mer om her.
EN LITT MORSOM OG IKKE MINST SNÅL DEBUT.

Når bokens jeg-person blir skilt så overtar hun en gammel liten hytte inne i skogen i en liten landsbygd på østlandet nærmere bestemt Hemnes i Aurskog-Høland kommune. En liten bygd med 613 innbyggere før jeg-personen flytter dit. Hun får seg jobb på Cubus,bygdens eneste klebutikk omtrent. I tillegg til jobben i klebutikken så prøver hun å skrive på en bok hun har lyst til å gi ut,eller kanskje ikke, bokens jeg-person er til tider en veldig ubestemmelig dame.
Hun blir kjent med et nabopar,Timmi og Tulla, de har ti barn og en gammel oldemor som bor hos dem. Dit kommer  jeg-personen på middagsbesøk hver søndag og om fredagene sitter hun på bygdens pub sammen med melkebondens sønn,Hans. Ut over dette har hun ikke kontakt med noen, bortsett fra når hun er på jobben sin på Cubus. Hun er med andre ord ikke særlig sosial av seg og syntes at disse menneskene er mer enn nok, hun trenger ikke flere.Eller?
Hun klarer også å rote seg bort i eldstesønnen til venneparet på nabogården, en ung gutt med store isblå øyne og lyst hår.En litt snål fyr om jeg må si det.
Hun får vite at forfatteren Per Petterson bor i bygden og han blir av bygde folkene sett på som litt av en einstøing som holder seg mest for seg selv og etter mye om og men bestemmer jeg-personen seg for å oppsøke Per Petterson, men tør hun å gå inn porten når hun endelig kommer frem?

Det går ikke an å flytte vekk fra menneskene uten å miste det menneskelige,men man må bort fra det menneskelige for å bli menneske. Så når hunden bjeffer inn mot skogen, inn mot svart,vet jeg, det finnes noe enda svartere.

Så hva syntes jeg om denne litt morsomme men samtidig snåle boken som tar for seg det sosiale mot det antisosiale?Det er jo en rar bok, jeg-personen er en rar person men samtidig er hun en tøff person  som jeg beundrer litt for jeg hadde aldri klart å bosette meg i en liten hytte langt inne i en skog,uten muligheter for å få dusjet eller gått på toalettet inne, og helt alene med flere hundre meter til nærmeste nabo og det eneste jeg hadde til selskap var en hund, ja og så alle musene og rottene da… for ikke å glemme dem.
Hun prøver å finne ut av hva hun vil, skal hun bli værende eller passer hun ikke inn på dette nye stedet? Det er jo ikke alltid like enkelt å finne sin plass på et nytt sted og mye av boken er jeg-personens indre dialog for å finne ut av hva som er best for henne selv, og hun tør å gå egne veier.
Boken er både lettlest og veldig tung,den skifter til tider veldig og hopper en del frem og tilbake. Flere ganger så er vi tilbake til den dagen hun bestemmer seg for å bli uten noen forvarsel. Dette er litt forvirrende til tider og ikke alltid like lett å henge med i svingene. Jeg har ledd godt og fått hakeslepp enkelte ganger, forfatteren kan kunsten med å sjokkere leseren, det er helt sikkert. En helt ok debut.

Terningkast

10 thoughts on “Bokanmeldelse : Under verden av Ida Hegazi Høyer

 1. Anette 8. desember 2012, kl. 10:42 Reply

  Spennende!! Jeg liker litt rare bøker, jeg….tror jeg 😉 Ha en toppers lørdag, klemklem ❤

  Lik

 2. Beathesbokhylle 8. desember 2012, kl. 10:50 Reply

  En rar bok kan være greit det,jeg likte boken selv om enkelte partier ble veldig tunge. Blir spennende å se om du finner på å lese den en fag da. Ha en fin lørdag,Anette:-)

  klem

  Lik

 3. Gråbekka`s Blogger 8. desember 2012, kl. 10:54 Reply

  Rare bøker er jo litt vanskelige å skrive om, så godt skrevet om den!:) Jeg liker den delen der du sier hun sjokkerer leserne, sjokkert liker jeg å bli. Så kanskje dette er noe for meg:) Fikk forresten den fine pakken av deg i går kveld:) Tusen takk! Du overrasket meg bra, elsker skiltet og hvordan viste du at jeg er gal etter kjærlighet på pinne, smatt smatt. Den blir ikke å vare lenge her i huset:)Koser meg allerede med boken, skal se litt mer på den i kveld, da skal vært ord leses:) Tusen takk for kjæmpefin premie og fine ord! Masse klæmmer!:D

  Lik

 4. Beathesbokhylle 8. desember 2012, kl. 11:14 Reply

  Tusen takk for det. Det var ikke lett å skrive om den slik den fortjener for det er slett ingen dårlig bok,men bare litt rar.Så kjekt at pakken kom helskinnet frem og at du likte innholdet ikke minst! Håper du koser deg med boken!:-)
  Klem

  Lik

 5. Sofilie 8. desember 2012, kl. 11:34 Reply

  Denne ble jeg nyskjerrig på.Jeg er ikke en av de mest sosiale til irritasjon for noen, så da er det alltid interessant hvordan det utrykkes av en jeg-person i bøker. Har notert den på lista mi. Takk for at du delte din opplevelse av romanen,

  Lik

 6. Beathesbokhylle 8. desember 2012, kl. 11:54 Reply

  Bare hyggelig Sofilie:-) Er ikke av de mest sosiale jeg heller kan jeg fortelle og jeg vil gjerne høre fra deg om du bestemmer deg for å lese denne.

  Lik

 7. Anita Ness 8. desember 2012, kl. 12:28 Reply

  Jeg synes dette virker som en interessant bok ut fra din omtale, så det kan hende jeg plukker den opp en dag.. Selv om den ikke akkurat ble en topp høydare for deg.

  Lik

 8. Beathesbokhylle 8. desember 2012, kl. 16:08 Reply

  Den nådde ikke helt opp hos meg men jeg likte boken, den er helt grei å bruke noen timer på, men innimellom ble det hele litt tungt, men den hadde absolutt sine gullkorn altså.

  Lik

 9. Forfatterfruen Karen 9. desember 2012, kl. 18:07 Reply

  Tenkte jeg skulle få lest den boken der jeg også, bøkene som får P2-lytternes pris pleier å være solide:) God søndag!

  Lik

 10. Beathesbokhylle 9. desember 2012, kl. 18:18 Reply

  Som jeg skrev over her så har boken sine gullkorn selv om den ikke nådde helt topps hos meg. Ha en fin søndag du også,Karen:-)

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

elisemundal.com

Blomster, Bobler & Bøker

En blogg om bøker

Alettesbokverden

En blogg om bøker

Mellom bokstablene

En blogg om bøker

Nye Muriel

Farger og fugler, fantasi og frihet

Marta Breens blogg

Hele Norge baker ikke

Sukkerrør

En blogg om bøker

Alureliterature

En blogg om bøker

Labbens bokblogg

There is no surer foundation for a beautiful friendship than a mutual taste in literature - P.G. Wodehouse

amylin's book chatter

En blogg om bøker

The Girl Who Reads

En blogg om bøker

Stjernekast

En blogg om bøker

Tjuetre 06.Com

En Bergenser leser bøker

rettfrahjerteblog.wordpress.com/

Straight from my heart

Kulturbloggen til guffen

En blogg om bøker

ebokhylla mi

En blogg om bøker

Bokelskerinnen

Med blikket på aktuelle bokutgivelser i inn-og utland

forfatterwannabe

Engeline snart 50 - ærlig, uredd og imperfekt <3 Drømmer om min bok i din bokhylle

Tea, Books & Gilmore Girls

En blogg om bøker

Forfatterfrue

Der ting som kyss og nyslått gress, sveler og nakne netter får plass. Men også motet til å kjempe, reisen fra syk til friskere og evnen til å "leve med".

Astri utan D

Film. Bøker. Musikk. ++

Alt du vet er feil

En blogg om bøker

Heges bokverden

En blogg om bøker

Endast Eböcker ...

En blogg om bøker

koffiehart

En blogg om bøker

Lesenyter

En blogg om bøker

Stine Friis

Veien mot et bærekraftig liv

✰ Skorpionen's hjørne

En blogg om bøker

Ariel

En blogg om bøker

Tones bokmerke

En blogg om bøker

Kort møte

Run mad as often as you choose, but do not faint

Les! Lue!

Norsk litteratur på finsk og finsk litteratur på norsk - Norjalaista kirjallisuutta suomeksi ja suomalaista kirjallisuutta norjaksi

Huset ved sjøen

Tanker om laust og fast

Hilsen fra Muscat!

En blogg om livet mitt i Oman

Lottens Bokblogg

Lottens tankar och funderingar om berättande i litteratur och film

lesehestkokken

bøker, vin & mat

My Criminal Mind

~En Bokblogg

Elise Cathrin

Alltid på eventyr med ei bok i handa!

%d bloggers like this: