Bokanmeldelse : Under verden av Ida Hegazi Høyer

Forlag:Tiden
Tittel:Under Verden
Forfatter:Ida Hegazi Høyer
Format:Innbundet
Sideantall:186
Utgitt:2012
Utfordring:100 bøker på 1 år
Kilde:Leseeksemplar

Litt om forfatteren

Ida Hegazi Høyer er opprinnelig Dansk-egyptisk og har røtter i Lofoten. Hun bor nå i Oslo hvor hun også er oppvokst. Hun har studert sosiologi. Under Verden er hennes debutroman. Boken er forøvrig fremdeles på nominasjonslisten til P2-lytternes romanpris som du kan lese mer om her.
EN LITT MORSOM OG IKKE MINST SNÅL DEBUT.

Når bokens jeg-person blir skilt så overtar hun en gammel liten hytte inne i skogen i en liten landsbygd på østlandet nærmere bestemt Hemnes i Aurskog-Høland kommune. En liten bygd med 613 innbyggere før jeg-personen flytter dit. Hun får seg jobb på Cubus,bygdens eneste klebutikk omtrent. I tillegg til jobben i klebutikken så prøver hun å skrive på en bok hun har lyst til å gi ut,eller kanskje ikke, bokens jeg-person er til tider en veldig ubestemmelig dame.
Hun blir kjent med et nabopar,Timmi og Tulla, de har ti barn og en gammel oldemor som bor hos dem. Dit kommer  jeg-personen på middagsbesøk hver søndag og om fredagene sitter hun på bygdens pub sammen med melkebondens sønn,Hans. Ut over dette har hun ikke kontakt med noen, bortsett fra når hun er på jobben sin på Cubus. Hun er med andre ord ikke særlig sosial av seg og syntes at disse menneskene er mer enn nok, hun trenger ikke flere.Eller?
Hun klarer også å rote seg bort i eldstesønnen til venneparet på nabogården, en ung gutt med store isblå øyne og lyst hår.En litt snål fyr om jeg må si det.
Hun får vite at forfatteren Per Petterson bor i bygden og han blir av bygde folkene sett på som litt av en einstøing som holder seg mest for seg selv og etter mye om og men bestemmer jeg-personen seg for å oppsøke Per Petterson, men tør hun å gå inn porten når hun endelig kommer frem?

Det går ikke an å flytte vekk fra menneskene uten å miste det menneskelige,men man må bort fra det menneskelige for å bli menneske. Så når hunden bjeffer inn mot skogen, inn mot svart,vet jeg, det finnes noe enda svartere.

Så hva syntes jeg om denne litt morsomme men samtidig snåle boken som tar for seg det sosiale mot det antisosiale?Det er jo en rar bok, jeg-personen er en rar person men samtidig er hun en tøff person  som jeg beundrer litt for jeg hadde aldri klart å bosette meg i en liten hytte langt inne i en skog,uten muligheter for å få dusjet eller gått på toalettet inne, og helt alene med flere hundre meter til nærmeste nabo og det eneste jeg hadde til selskap var en hund, ja og så alle musene og rottene da… for ikke å glemme dem.
Hun prøver å finne ut av hva hun vil, skal hun bli værende eller passer hun ikke inn på dette nye stedet? Det er jo ikke alltid like enkelt å finne sin plass på et nytt sted og mye av boken er jeg-personens indre dialog for å finne ut av hva som er best for henne selv, og hun tør å gå egne veier.
Boken er både lettlest og veldig tung,den skifter til tider veldig og hopper en del frem og tilbake. Flere ganger så er vi tilbake til den dagen hun bestemmer seg for å bli uten noen forvarsel. Dette er litt forvirrende til tider og ikke alltid like lett å henge med i svingene. Jeg har ledd godt og fått hakeslepp enkelte ganger, forfatteren kan kunsten med å sjokkere leseren, det er helt sikkert. En helt ok debut.

Terningkast

10 kommentarer om “Bokanmeldelse : Under verden av Ida Hegazi Høyer

 1. En rar bok kan være greit det,jeg likte boken selv om enkelte partier ble veldig tunge. Blir spennende å se om du finner på å lese den en fag da. Ha en fin lørdag,Anette:-)

  klem

  Liker

 2. Rare bøker er jo litt vanskelige å skrive om, så godt skrevet om den!:) Jeg liker den delen der du sier hun sjokkerer leserne, sjokkert liker jeg å bli. Så kanskje dette er noe for meg:) Fikk forresten den fine pakken av deg i går kveld:) Tusen takk! Du overrasket meg bra, elsker skiltet og hvordan viste du at jeg er gal etter kjærlighet på pinne, smatt smatt. Den blir ikke å vare lenge her i huset:)Koser meg allerede med boken, skal se litt mer på den i kveld, da skal vært ord leses:) Tusen takk for kjæmpefin premie og fine ord! Masse klæmmer!:D

  Liker

 3. Tusen takk for det. Det var ikke lett å skrive om den slik den fortjener for det er slett ingen dårlig bok,men bare litt rar.Så kjekt at pakken kom helskinnet frem og at du likte innholdet ikke minst! Håper du koser deg med boken!:-)
  Klem

  Liker

 4. Denne ble jeg nyskjerrig på.Jeg er ikke en av de mest sosiale til irritasjon for noen, så da er det alltid interessant hvordan det utrykkes av en jeg-person i bøker. Har notert den på lista mi. Takk for at du delte din opplevelse av romanen,

  Liker

 5. Jeg synes dette virker som en interessant bok ut fra din omtale, så det kan hende jeg plukker den opp en dag.. Selv om den ikke akkurat ble en topp høydare for deg.

  Liker

Kommentarer er stengt.