Bokanmeldelse: Pølsefabrikken av Helene Guåker

Forlag:Pirat
Tittel:Pølsefabrikken
Forfatter:Helene Guåker
Format:Innbundet
Sideantall:167
Utgitt:2012
Utfordring:100 bøker på 1 år
Kilde:Leseeksemplar

Litt om forfatteren

Helene Guåker er født i 1983 og er fra Nes på Hedmark.Hun har studert nordisk litteratur  ved universitetet i Agder. Hun har fra før gitt ut romanen «Kjør!»

Litt om boken

Sølvi Holmestad vet hva hun vil med livet: Hun skal studere filosofi. Hun trenger bare litt finansiering. Da er vel samlebåndet på pølsefabrikken et greit nok sted å tjene noen kroner for en kort periode? Sølvis liv blir raskt mer pølser enn filosofi, for på pølsefabrikken blir uker til måneder.(Kilde:Bokkilden.no)

IKKE AKKURAT SLUDDER OG PØLSEVEV

Denne boken kom jeg over når jeg var på bokmøte tidligere i høst og fikk høre forfatteren selv lese litt fra denne boken. Jeg ble nysgjerrig og ba forlaget om et eksemplar.
Sølvi Holmstad får seg sommerjobb på pølsefabrikken, fordi hun trenger penger for å kunne finansiere filosofi studiene. Hun kommer tidlig i konflikt med flere i ledelsen ved fabrikken. Uker ble til måneder og med unntak av en kort periode hvor hun drar tilbake til Oslo for å starte på studiene igjen, blir hun værende i flere år ved fabrikken. Hun  er en skikkelig rappkjefta type og i begynnelsen likte jeg henne. Det virket som hun var typen til å få ting gjort og kanskje hun var akkurat den kvinnene på fabrikken trengte for å tale deres sak. Men det ble snart klart at det var for det meste drikking og knulling som stod i hodet på Sølvi og en periode virket det som hun prøvde å nedlegge hvert eneste mannfolk i fabrikken.

Nå brukte jeg ikke å gjøra mye hærverk,det var ikke slik at jeg var spesielt interessert i å herpe ting,jeg hadde aldri vært det. Jeg hadde faktisk vært ganske sur på folk som dreiv på med slik.
Men da vi våkna dagen etter, var det akkurat slik det så ut. Som om vi var jævlig glad i å herpe. Det var et digert høl i veggen, hvis jeg krøyp sammen kunne jeg lett gå inn i det som skulle forestille stua.

Men rett skal være rett,hun prøvde å få arbeiderne til å melde seg inn i fagforeningen for lettere å kunne sette krav ovenfor ledelsen, noe som skulle vise seg å ikke bli så enkelt.
Hun er en stor ressurs for fabrikken for hun er rask og flink i jobben sin, og derfor ser ledelsen forbi at hun er rappkjeftete og prøver å ordne på ting hun ikke er fornøyd med på fabrikken.
 Utover i boken begynte hovedpersonen å «irritere» meg litt, eller jeg skjønte meg ikke på henne og valgene hun tok. Det virket som hun var veldig innstilt på at jobben i pølsefabrikken bare var midlertidig men samtidig gjorde hun ingenting for å komme seg videre og hun fremstår etterhvert som litt tafatt i mine øyne og veldig opptatt med seg selv. Jeg fikk lyst til å riste i henne litt, få henne til å våkne. Den eneste gangen i boken hvor hun viser litt omsorg for andre var når hun hjalp Solveig etter at hun mistet jobben ved fabrikken,noe hun selv indirekte var skyld i. Når hun senere får barn og de valgene hun tar da er for meg ubegripelig, men det viser egentlig hvor umoden hun er.Sølvi kunne til tider minne meg litt om Ingunn fra Anne B Ragde sin bok «Nattønsket», for hun også tok på seg en slik «mannsrolle» om jeg kan kalle det for det, for det kan være typisk for enkelte menn og drikke seg snydens full og nedlegge så mange som mulig.Ikke det, dette klarer sikkert kvinner vel så bra som menn.
Boken er lettlest og er bygget opp med korte kapitler,den er skrevet på dialekt, noe som er helt greit. Ord som «gølv»,»hakke» og «fløtte» blir en fort vant med. Det hendte at jeg trakk på smilebåndet av påfunnene hennes og det gjorde boken til en helt grei bok,men ikke noe mer enn det.

Terningkast

9 thoughts on “Bokanmeldelse: Pølsefabrikken av Helene Guåker

 1. aariho 24. oktober 2012, kl. 20:03 Reply

  Dette ser ut til å være en fin bok, som allerede er lagt inn på lista mi! Må ta en tur på biblioteket i morgen, da lista begynner å bli uhyggelig lang! Må be om å få bare to-tre bøker om gangen og da har jeg lesestoff til langt over jul! ( I tillegg ligger en annen bunke, de jeg har kjøpt eller fått!) Godt at høsten er kommet og vinteren står for døra.

  Lik

 2. Berit 24. oktober 2012, kl. 20:04 Reply

  Man blir jo automatisk litt skeptisk når tittelen er som den er…
  Jeg står vel over- i hvertfall når du ikke gir med enn terningkast tre ;o)

  Lik

 3. Beathesbokhylle 24. oktober 2012, kl. 20:10 Reply

  Den er grei,men gav meg vel ikke så mye egentlig. Det blir mye bøker og det er godt å sitte inne å lese en god bok på denne tiden av året. Ser frem til å lese hva du syntes om den om du bestemmer deg for å lese og skrive om den.

  Lik

 4. Beathesbokhylle 24. oktober 2012, kl. 20:11 Reply

  Det kan være at den faller bedre i smak hos deg, men kanskje det ikke haster med å få lest den…

  Lik

 5. Melusine 25. oktober 2012, kl. 20:31 Reply

  Så fint du kom med omtale av denne boken som jeg mente hørtes ut som en interessant historie, og interessant kunne den nok blitt – uten at jeg fikk så veldig lyst til å lese den. Til det er det altfor mange bøker på leselisten min 🙂

  Lik

 6. Beathesbokhylle 25. oktober 2012, kl. 20:59 Reply

  Joda,det går an å lese den,men om du har mye på listen så er det kanskje ikke noe bråhast….det ble ikke en favorittbok dette..

  Lik

 7. Litteraturformidleren 26. oktober 2012, kl. 22:08 Reply

  Denne hadde vi veldig like tanker og meninger om! Jeg er derimot ikke like flink til å ikke la irritasjonen overta omtalen (blir så engasjert at det grenser til det ufyselige), så der har jeg kanskje litt å lære 😉 Bra omtale!

  Lik

 8. Beathesbokhylle 26. oktober 2012, kl. 22:36 Reply

  Takk for det:-) Skal gå inn å se din omtale, ble nysgjerrig på den.Det ble for mye fokus på å skaffe seg alkohol,drikke og pule til at den nådde helt opp hos meg for å si det mildt.

  Lik

 9. […] noen år siden leste jeg Pølsefabrikken av samme forfatter og den ble jeg ikke kjempebegeistret for så det var med litt blandede […]

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

elisemundal.com

Blomster, Bobler & Bøker

En blogg om bøker

Alettesbokverden

En blogg om bøker

Mellom bokstablene

En blogg om bøker

Nye Muriel

Farger og fugler, fantasi og frihet

Marta Breens blogg

Hele Norge baker ikke

Sukkerrør

En blogg om bøker

Alureliterature

En blogg om bøker

Labbens bokblogg

There is no surer foundation for a beautiful friendship than a mutual taste in literature - P.G. Wodehouse

amylin's book chatter

En blogg om bøker

The Girl Who Reads

En blogg om bøker

Stjernekast

En blogg om bøker

Tjuetre 06.Com

En Bergenser leser bøker

rettfrahjerteblog.wordpress.com/

Straight from my heart

Kulturbloggen til guffen

En blogg om bøker

ebokhylla mi

En blogg om bøker

Bokelskerinnen

Med blikket på aktuelle bokutgivelser i inn-og utland

forfatterwannabe

Engeline snart 50 - ærlig, uredd og imperfekt <3 Drømmer om min bok i din bokhylle

Tea, Books & Gilmore Girls

En blogg om bøker

Forfatterfrue

Der ting som kyss og nyslått gress, sveler og nakne netter får plass. Men også motet til å kjempe, reisen fra syk til friskere og evnen til å "leve med".

Astri utan D

Film. Bøker. Musikk. ++

Alt du vet er feil

En blogg om bøker

Heges bokverden

En blogg om bøker

Endast Eböcker ...

En blogg om bøker

koffiehart

En blogg om bøker

Lesenyter

En blogg om bøker

Stine Friis

Veien mot et bærekraftig liv

✰ Skorpionen's hjørne

En blogg om bøker

Ariel

En blogg om bøker

Tones bokmerke

En blogg om bøker

Kort møte

Run mad as often as you choose, but do not faint

Les! Lue!

Norsk litteratur på finsk og finsk litteratur på norsk - Norjalaista kirjallisuutta suomeksi ja suomalaista kirjallisuutta norjaksi

Huset ved sjøen

Tanker om laust og fast

Hilsen fra Muscat!

En blogg om livet mitt i Oman

Lottens Bokblogg

Lottens tankar och funderingar om berättande i litteratur och film

lesehestkokken

bøker, vin & mat

My Criminal Mind

~En Bokblogg

Elise Cathrin

Alltid på eventyr med ei bok i handa!

%d bloggers like this: