Bokanmeldelse: Kvinnen fra månen av Milena Agus

Forlag:Aschehoug
Orginal tittel:Mal di pietre
Norsk tittel:Kvinnen fra månen
Forfatter:Milena Agus
Oversetter:Tommy Watz
Format:Innbundet
Sideantall:140
Utgitt:2009
Utfordring:100 bøker på 1 år
Kilde:Kjøpt

Litt om forfatteren

Milena Agus er født i Genova i Italia i 1959. Hun har skrevet 3 romaner hvor av «kvinnen fra månen» er bok nummer to. Hun er professor i Italiensk historie og underviser ved  en skole i Cagliari.

Litt om boken

Handlingen i denne boken foregår på Sardinia på 1940-tallet. En vakker kvinne på rundt tretti år er omgitt av mange beilere som hun skremmer vekk med sine lidenskapelige kjærlighetsbrev. Hun blir av familien og omgivelsene betegnet som gal. Hun ble til slutt gift og havnet i et fornuftekteskap. Hun var mye syk og ble etter noen år sendt til fastlandet på et kursted, hvor hun også fant kjærligheten for alle første gang.
Flere tiår senere forteller hun om livet sitt til barnebarnet…
Denne boken skal filmatiseres.

  GRIPENDE,VAKKERT OG SÅRT FRA SARDINIA

Denne boken hørte jeg om for første gang nå på søndag inne på Åslaug sin blogg, med bok og palett.Jeg ble så pass fascinert at jeg gikk jeg rett inn på nettbokhandelen på mandag å kjøpte den og dagen etter lå den i postkassen. Snakk om kjapp levering.
En tynn og søt liten sak av en bok var det og den måtte selvfølgelig begynnes på med det samme.
 Det er en god del av denne boken jeg har lyst og føler for å dele med dere derfor kommer det en aldri så liten NB! SPOILER – SPOILER – SPOILER her. 
Handlingen foregår fra før andre verdenskrig  frem til bestemoren dør som gammel dame og handlingen starter under 2.verdenskrig  like etter at amerikanerne har bombet Cagliari.
 Dette er en gripende fortelling fortalt av hovedpersonens barnebarn som jeg ser for meg er en ung kvinne.Bestemoren forteller om sin barndom hvor hun blir sett på som gal og «galskapen» hennes er at hun liker å skrive, romaner og dikt. Hun må gjemme skrivebøkene for at de ikke skal bli oppdaget for hun er redd for å bli pisket og slått. Ingen måtte vite at hun skrev.Foreldrene angret på at de hadde sendt henne avgårde på skolen for at hun skulle lære seg å skrive og bestemte seg for å ta henne ut av skolen, når læreren kom på døren for å be foreldrene om å la henne gå litt lenger på skolen for hun var så flink ble han bare sendt på dør.Slike folk skulle aldri hatt barn spør du meg,hvilke foreldre vil ikke det beste for sine barn?
Bestemoren var en vakker dame og det manglet ikke på beilere som ville gifte seg med henne, men hun skremte alle som en vekk ved å skrive lidenskapelige kjærlighetsbrev til dem. Hun ble omsider gift med en kar som var litt eldre enn henne. Dette var et såkalt fornuftekteskap hvor ingen av dem elsket den andre. Han var vant til å gå på gledeshuset for å få seg noe men for å spare penger slik at de kunne bygge opp igjen huset hans som var lagt i ruiner gikk hun med på å gjøre slik som de kvinnene på gledeshuset gjorde og det er med ett duket for noen «50 shades» scener, bestefaren hadde med andre ord en hang til litt kinky sex. Det fantes ikke noe kjærlighet dem i mellom i hvertfall ikke i de første årene og de lå på hver sin ytterkant av sengen slik at de begge to falt ut av sengen og pådro seg blåmerker ganske ofte.

For øvrig gjorde bestefar aldri forsøk på å nære seg henne, og han lå også vaglet så langt ute på sengekanten at han, korpulent som han var, ofte falt i gulvet, slik at de begge til stadighet gikk rundt med blåmerker.
Alene var de bare på soveværelset, og der snakket de aldri sammen. Bestemor ba alltid aftenbønn, men ikke bestefar, for han av ateist og kommunist. Deretter sa en av dem:»Ha en riktig god natt»og den andre svarte: «Takk. i like måte.»

Bestemoren lurte fælt på hvorfor Gud straffet henne med å ikke la henne få den ene tingen i livet som virkelig betyr noe,kjærlighet, og få oppleve å bli elsket.
Bestemoren var mye syk og hun forble barnløs i mange år etter at hun ble gift, hun ble derfor sendt til fastlandet på et kursted for å bli frisk. Her fant hun sin store kjærlighet,Veteranen,en høy, mørk og vakker mann med et ben. Til han kunne hun betro seg til og hun viste alt hun hadde skrevet til han og han var den eneste som så henne slik hun var,annerledes men ikke gal.
Mange år gikk og bestemoren og bestefaren skulle reise til Milano sammen med sønnen sin for å besøke søsteren til bestemor. Bestemoren hadde en formening om at hun skulle få treffe  på veteranen igjen etter alle disse årene og sendte bestefaren og sønnen avgårde på ulike serverdigheter slik at hun skulle få sjans til å lete etter sin store kjærlighet. Bestefaren så ikke på helt blide øyne på dette men lot henne gå, og når hun ikke fant igjen Veteranen ble bestefaren i mye bedre humør og spanderte på henne ny kjole og annet hun hadde lyst på. Kanskje det var litt kjærlighet der likevel fra bestefarens side?  Når hun mange år senere blir bestemor til en liten pike begynner hun å fortelle historien om livet sitt til henne, om hvordan hun «ofret» seg for at sønnen og mannen skulle ha det fint, og om hvordan hun i alle disse årene har lengtet etter ekte kjærlighet. Vi blir med andre ord vitne til hvordan en generasjons sorg kan gjøre den neste om til håp og suksess. Det er  heller ingen tvil om at bestemoren var langt mer intelligent og følsom enn det lokalsammfunnet ville vedkjenne.
Og sannheten om livet til bestemoren? Den kommer på de aller siste sidene i boken .
Boken er lettlest og god skrevet, jeg likte boken veldig godt.
Men noen steder  var det tungt og litt vanskelig å holde seg orientert om hvem det ble snakket om for det var til tider litt vel mange bestefedre,bestemødre,søstre og fettre å holde rede på og ikke et eneste navn ble nevnt i hele boken så det gjaldt å holde tungen i rett munn som jeg pleier å si.  Dette er en vakker og sår fortelling om uforløst kjærlighet og savn.
Jeg gleder meg til filmen kommer.

  

Terningkast

12 thoughts on “Bokanmeldelse: Kvinnen fra månen av Milena Agus

 1. Anita Ness 19. oktober 2012, kl. 23:06 Reply

  Oj, denne må jeg få lest en dag. Elsker det italienske..og denne historien virker interressant. Har aldri hørt om forfatteren..
  Skummet kjapt slutten av omtalen din, for å ikke vite for mye.

  Takk for tipset..:)

  Lik

 2. Beathesbokhylle 19. oktober 2012, kl. 23:19 Reply

  Har fått veldig sansen for det Italienske jeg også og det er et land jeg kunne tenkt meg å reist litt i,gjerne på en rundtur rundt omkring.

  Lik

 3. Knirk 20. oktober 2012, kl. 19:45 Reply

  Nå husket jeg plutselig denne boka! Leste den for lenge siden. Jeg fikk liksom ikke helt tak i den jeg. Husker ikke helt lenger, men leser det i min egen bloggomtale av den: http://knirk.no/2009/02/kvinnen-fra-manen/

  Lik

 4. aariho 20. oktober 2012, kl. 19:56 Reply

  Du har gitt et fantastisk godt bilde av boka her! Koselig at du kastet deg over boka etter det jeg skrev. Ja, Italia er mitt favoritt reiseland – natur, historie, mat og folk. Håper jeg kan reise dit igjen snart.

  Lik

 5. Melusine 21. oktober 2012, kl. 09:08 Reply

  Denne boken fikk jeg lyst til å lese etter denne fine og grundige omtalen! Har ikke hørt om forfatteren før, og det er alltid gøy å lese noe nytt 🙂

  Lik

 6. Beathesbokhylle 21. oktober 2012, kl. 09:15 Reply

  Nei,det var jo litt synd for det var en god bok,men det blir jo bare min mening da. Skal gå inn å se på omtalen din.

  Lik

 7. Beathesbokhylle 21. oktober 2012, kl. 09:16 Reply

  Ja,denne MÅTTE jeg bare få lest.Har aldri vært i Italia før men det er et land jeg absolutt kunne tenkt meg å reise til.

  Lik

 8. Beathesbokhylle 21. oktober 2012, kl. 09:17 Reply

  Det hadde ikke jeg heller, men jeg er glad jeg oppdaget den. Du kan sikkert låne den av meg om du vil,jeg kan hive den i postkassen neste gang jeg skal oppover.

  Lik

 9. astridterese 20. mars 2013, kl. 12:47 Reply

  Denne boken må jeg lese, så enkelt er det! 🙂 Takk for flott tips Beathe!

  Lik

 10. Pia 20. mars 2013, kl. 23:49 Reply

  Denne hørtes herlig ut! Jajaja, Vilvilvil lese!!!
  Takk for tips!
  Ønsker deg en glad dag!
  Pia

  Lik

 11. Beathesbokhylle 21. mars 2013, kl. 06:24 Reply

  Bare hyggelig,Astrid Terese:-)

  Lik

 12. Beathesbokhylle 21. mars 2013, kl. 06:24 Reply

  Hehe…. bare hyggelig Pia:-) En fin dag til deg også!

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

elisemundal.com

Blomster, Bobler & Bøker

En blogg om bøker

Alettesbokverden

En blogg om bøker

Mellom bokstablene

En blogg om bøker

Nye Muriel

Farger og fugler, fantasi og frihet

Marta Breens blogg

Hele Norge baker ikke

Sukkerrør

En blogg om bøker

Alureliterature

En blogg om bøker

Labbens bokblogg

There is no surer foundation for a beautiful friendship than a mutual taste in literature - P.G. Wodehouse

amylin's book chatter

En blogg om bøker

The Girl Who Reads

En blogg om bøker

Stjernekast

En blogg om bøker

Tjuetre 06.Com

En Bergenser leser bøker

rettfrahjerteblog.wordpress.com/

Straight from my heart

Kulturbloggen til guffen

En blogg om bøker

ebokhylla mi

En blogg om bøker

Bokelskerinnen

Med blikket på aktuelle bokutgivelser i inn-og utland

forfatterwannabe

Engeline snart 50 - ærlig, uredd og imperfekt <3 Drømmer om min bok i din bokhylle

Tea, Books & Gilmore Girls

En blogg om bøker

Forfatterfrue

Der ting som kyss og nyslått gress, sveler og nakne netter får plass. Men også motet til å kjempe, reisen fra syk til friskere og evnen til å "leve med".

Astri utan D

Film. Bøker. Musikk. ++

Alt du vet er feil

En blogg om bøker

Heges bokverden

En blogg om bøker

Endast Eböcker ...

En blogg om bøker

koffiehart

En blogg om bøker

Lesenyter

En blogg om bøker

Stine Friis

Veien mot et bærekraftig liv

✰ Skorpionen's hjørne

En blogg om bøker

Ariel

En blogg om bøker

Tones bokmerke

En blogg om bøker

Kort møte

Run mad as often as you choose, but do not faint

Les! Lue!

Norsk litteratur på finsk og finsk litteratur på norsk - Norjalaista kirjallisuutta suomeksi ja suomalaista kirjallisuutta norjaksi

Huset ved sjøen

Tanker om laust og fast

Hilsen fra Muscat!

En blogg om livet mitt i Oman

Lottens Bokblogg

Lottens tankar och funderingar om berättande i litteratur och film

lesehestkokken

bøker, vin & mat

My Criminal Mind

~En Bokblogg

Elise Cathrin

Alltid på eventyr med ei bok i handa!

%d bloggers like this: