Bokanmeldelse : Jentene fra Balletten av Monika Norland Yndestad

Forlag: Vigmostad & Bjørke
Tittel:Jentene fra Balletten
Forfatter:Monika Nordland Yndestad
Sjanger:Krim
Format:Innbundet
Sideantall:315
Utgitt:2012
Utfordring:100 bøker på 1 år
Kilde: Fått i gave på bokmøte

Litt om forfatteren

Forfatteren er født i 1964 og kommer fra Os, men bor nå i Bergen. Hun har i tillegg til «Jentene fra Balletten» også skrevet bøkene «Overdose» og «Drapsmysterier fra Bergensområdet», den sistnevnte er en dokumentar. Minka Nordland Yndestad har jobbet som krimjournalist i BA i mange år.

Litt om boken

Ikke alle er tilliten verdig. Noen misbruker den grovt. Femten år gamle Mina er i ferd med å ødelegge seg selv. Ingen skjønner at det under Minas atferd ligger en farlig historie. Fra avisredaksjonen leter krimjournalisten Alice Bratt etter «jenter fra balletten». Dette er vellykkede jenter som endrer adferd over natten. De bryr seg ikke lenger om skolen. De har ingen selvrespekt. De er logget av Facebook. Da Mina tar kontakt med journalisten utløses et drama som er større og langt styggere enn noen av dem hadde tenkt. Vil Mina bli trodd? Finnes det flere jenter? Vil den skyldige tas? (Kilde:Bokkilden.no)

En artig hilsen inni boken!

UHYGGELIG SPENNENDE KRIM!

Jentene fra Balletten er et begrep som blant annet ble brukt i Bergen av barnevernet på 1980-tallet, som en betegnelse på jenter som gikk fra å være vellykkede den ene dagen for så å dukke opp i rusmiljøet den neste, ofte som et resultat av å ha blitt utsatt for overgrep. Ikke sjelden eskalerte ruskarrieren veldig fort.
Vi får et kort møte med Mina på 15 år i November 2008, hvor vi får se en litt utagerende tenåring som  venninnene ikke lenger vil være med og som har trukket seg vekk fra sitt kjente miljø og søkt mot Bergen sentrum i stedet.Deretter tar boken oss tilbake til april samme år hvor det hele startet det som skulle endre livet til Mina totalt.

-Slipp meg!Slipp meg hører du! Faen, du er ekkel! 
Mina lot skjellsordene hagle,mens hun vred seg ut av morens klossete grep. Vinterbleke,benete fingre måtte gi slipp på jakkeermene til datteren.

Vi blir også kjent med krimjournalisten Alice Bratt som jobber i BA,en singel dame  som har leid seg en leilighet i samme bygget som avisen hører til. Hun skal lete etter jenter som hører innunder  «Jentene fra Balletten». Når hun begynner å lete i dokumenter dukker det opp fire navngitte  jenter  i 20års- alderen som kommer fra Os og som i ungdommen fikk rusproblemer. Hun prøver å få tak i noen av jentene men de ser ut til å være forsvunnet. Når det dukker opp ytterligere  to saker til fra Os hvor to jenter på henholdsvis 15 og 17 år har anmeldt en mann for overgrep, kan ikke Alice Bratt unngå å lure på om disse sakene kan ha noen sammenheng med de sakene fra noen år tilbake.En av disse er Mina. Det kommer også frem at en jente på 14 år var blitt voldtatt og drept noen år tidligere,også hun var fra Os. Hva er det som skjer i den lille bygden med knapt 18 000 innbyggere? Hvem er det som vil disse jentene så vondt og misbruker disse jentene`s tillit på det groveste?

Alice så smerten i ansiktet til jenten som lå i baksetet på politibilen. Hun sjekket at fotgrafen også var på hugget, selv om det ikke var nødvendig. Hassan Mouri gikk faste vakter i BA, og han visste instinktivt hva som var viktig. På denne jobben hadde hun ikke orket å ha med en fotograf som hun hele tiden måtte vise hvor han skulle peke med linsen og hvorfor han skulle det. Alice hadde mer enn nok med å holde seg rolig.  Førerdøren til politibilen gikk opp. Alice skyndte seg bort til politimannen som steg ut.
-Var jenten passasjer på bussen?
-Hvilken buss?
Nå koblet hun. Alice skjønte at hun gikk mer på autopilot enn hun hadde trodd.
-Beklager,Lindman, sa hun. – Du kommer vel rett fra Os,du.

Boken drives fremover av flere ulike fortellerstemmer  uten at det blir uoversiktlig av den grunn så dette har forfatteren fått til på en utmerket måte. Det er intens spenning hele tiden og jeg satt med klumpen i halsen mens jeg leste. Samtidig som boken tar opp forsvinningssaker,trakassering,overgrep og drap blir vi vitne til et meget grovt tilfelle av konemishandling  som fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på meg.Det var nesten umulig å legge fra seg boken underveis for dette er en skikkelig «pageturner» og jeg måtte finne ut hva som skjedde i denne meget spennende og hjerteskjærende romanen. Jeg likte at handlingen var lagt til Bergen og omeng, det var litt ekstra stas å lese om kjente plasser.
Dette er første bok i en serie om krimjournalisten Alice Bratt og jeg kjenner jeg gleder meg til å bli enda bedre kjent med henne.
Spenn deg fast i godstolen, gjerne med et pledd og en god kopp te for du vil garantert ikke reise deg igjen før du har lest ferdig.

Terningkast
en meget sterk

22 thoughts on “Bokanmeldelse : Jentene fra Balletten av Monika Norland Yndestad

 1. Rita Berg 26. september 2012, kl. 07:56 Reply

  Takk for tips, den går inn på leselisten min:-)

  Lik

 2. Beathesbokhylle 26. september 2012, kl. 09:41 Reply

  Bare hyggelig,Rita:-)

  Lik

 3. Anette 26. september 2012, kl. 10:14 Reply

  Fy søren, denne SKAL jeg lese altså! Herlig hilsen i boken, forresten 🙂 Klem fra Anette 🙂

  Lik

 4. Beathesbokhylle 26. september 2012, kl. 11:17 Reply

  Ja,sant? Denne tror jeg at du kommer til å like,Anette:-)

  Klem Beathe

  Lik

 5. ellikken 26. september 2012, kl. 11:31 Reply

  Heheh, skjønner hvilket bokmøte du fikk den på 🙂 Forfatteren var ikke til stede i Oslo, men jeg husker redaktøren gjorde et stort nummer ut av sitatet/anmeldelsen som hilsenen du fikk er inspirert av. (woah, lang og håpløs setning. Det hørtes bedre ut i mitt hode)
  Vel, det funket som bare det: denne har jeg lyst til å lese.

  Lik

 6. Lenes blogg 26. september 2012, kl. 11:36 Reply

  Høres veldig spennende ut. Noteres på leselisten 🙂

  Lik

 7. Beathesbokhylle 26. september 2012, kl. 11:58 Reply

  Tror hun skrev det i alle bøkene hun signerte, men det var å miste nattessøvnen av også så hun fikk ønsket sitt oppfylt der! Spent på hva du syntes om den.

  Lik

 8. Beathesbokhylle 26. september 2012, kl. 11:59 Reply

  Den var veldig spennende!

  Lik

 9. astridterese 26. september 2012, kl. 14:33 Reply

  Jeg var også på bokmøte med blant annet Vigmostad & Bjørke så denne følgte meg hjem. Den ser spennende ut og jeg gleder meg til å lese den!

  Lik

 10. Askeladden 26. september 2012, kl. 15:12 Reply

  Høres spennende ut og jeg vil lese den:). Men ut i fra det du forteller om handlinga så fikk jeg følelse av boka er litt forutsigbar. Stemmer det?. En ting til, du glemte l når du skrev rusproblemer:)

  Lik

 11. Ciuva 26. september 2012, kl. 16:24 Reply

  Jeg leser vanligvis ikke denne typen krim, men denne hørtes faktisk veldig spennende og sterk ut. Tror denne havner på leselista. Veldig fin omtale forøvrig 🙂

  Lik

 12. Beathesbokhylle 26. september 2012, kl. 16:51 Reply

  Gled deg, denne var veldig spennende!

  Lik

 13. Beathesbokhylle 26. september 2012, kl. 16:54 Reply

  Ok,takk,da er det rettet. Tja, altså vi får vite tidlig hvem som utøver overgrep mot Mina relativt tidlig i boken men jeg syntes ikke det gjør noe. Noe særlig mer vil jeg ikke si om du skal lese boken selv!

  Lik

 14. Beathesbokhylle 26. september 2012, kl. 16:57 Reply

  Tusen takk for det,koselig å høre:-) Denne boken var litt ulik andre krimbøker jeg har lest tidligere,og det skjer noe hele tiden uten at det blir «over the top» om du skjønner!

  Lik

 15. Anita Ness 26. september 2012, kl. 19:52 Reply

  Skjønner at du likte denne . Jeg gleder meg også til å lese den. Venter på den i posten en dag..
  Ha en fin kveld!

  Lik

 16. Beathesbokhylle 26. september 2012, kl. 20:37 Reply

  Ja,denne likte jeg:-) Spent på hva du syntes om den når du har lest den!
  Ønsker deg en fin kveld:-)

  Lik

 17. Melusine 27. september 2012, kl. 07:33 Reply

  En dramatisk historie, og hilsenen i boken tyder på nervepirrende spenning! Temaet er interessant, og slik du har omtalt boken gjør at jeg får veldig lyst til å lese den 🙂

  Lik

 18. Beathesbokhylle 27. september 2012, kl. 08:28 Reply

  Her er det dramatikk og spenning hele tiden uten at det blir «to much». Så kjekt å høre at du vil lese boken utfra det jeg har skrevet,den kan anbefales, for det er en skikkelig pageturner!

  Lik

 19. Gråbekka`s Blogger 28. september 2012, kl. 20:00 Reply

  Oh my…….jeg er så glad jeg vant denne boken og har den til odel og eie!!!:D Gleder meg med stor G til å lese denne, hehe:) Flott anmeldelse og veldig morsom hilsen:)Ha en herlig helg!:)

  Lik

 20. Beathesbokhylle 29. september 2012, kl. 00:27 Reply

  Ja,denne kan du glede deg til for her er det spenning fra begynnelse til slutt!Ønsker deg en fin helg:-)

  Lik

 21. Anita Ness 9. oktober 2012, kl. 22:45 Reply

  Her er min mening om boka: http://beathesbokhylle.blogspot.no/2012/09/bokomtale-jentene-fra-balletten-av.html

  Boka er ikke forutsigbar, synes jeg, selv man tidlig vet og skjønner hvem overgriperen er.

  Lik

 22. Sonja Dalseth 11. oktober 2012, kl. 10:07 Reply

  Hei! Dette er redaktøren til Monika. Kan du kontakte meg på sonja.helene.dalseth@vigmostadbjorke.no, eller 970 57 418?

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

elisemundal.com

Blomster, Bobler & Bøker

En blogg om bøker

Alettesbokverden

En blogg om bøker

Mellom bokstablene

En blogg om bøker

Nye Muriel

Farger og fugler, fantasi og frihet

Marta Breens blogg

Hele Norge baker ikke

Sukkerrør

En blogg om bøker

Alureliterature

En blogg om bøker

Labbens bokblogg

There is no surer foundation for a beautiful friendship than a mutual taste in literature - P.G. Wodehouse

amylin's book chatter

En blogg om bøker

The Girl Who Reads

En blogg om bøker

Stjernekast

En blogg om bøker

Tjuetre 06.Com

En Bergenser leser bøker

rettfrahjerteblog.wordpress.com/

Straight from my heart

Kulturbloggen til guffen

En blogg om bøker

ebokhylla mi

En blogg om bøker

Bokelskerinnen

Med blikket på aktuelle bokutgivelser i inn-og utland

forfatterwannabe

Engeline snart 50 - ærlig, uredd og imperfekt <3 Drømmer om min bok i din bokhylle

Tea, Books & Gilmore Girls

En blogg om bøker

Forfatterfrue

Der ting som kyss og nyslått gress, sveler og nakne netter får plass. Men også motet til å kjempe, reisen fra syk til friskere og evnen til å "leve med".

Astri utan D

Film. Bøker. Musikk. ++

Alt du vet er feil

En blogg om bøker

Heges bokverden

En blogg om bøker

Endast Eböcker ...

En blogg om bøker

koffiehart

En blogg om bøker

Lesenyter

En blogg om bøker

Stine Friis

Veien mot et bærekraftig liv

✰ Skorpionen's hjørne

En blogg om bøker

Ariel

En blogg om bøker

Tones bokmerke

En blogg om bøker

Kort møte

Run mad as often as you choose, but do not faint

Les! Lue!

Norsk litteratur på finsk og finsk litteratur på norsk - Norjalaista kirjallisuutta suomeksi ja suomalaista kirjallisuutta norjaksi

Huset ved sjøen

Tanker om laust og fast

Hilsen fra Muscat!

En blogg om livet mitt i Oman

Lottens Bokblogg

Lottens tankar och funderingar om berättande i litteratur och film

lesehestkokken

bøker, vin & mat

My Criminal Mind

~En Bokblogg

Elise Cathrin

Alltid på eventyr med ei bok i handa!

%d bloggers like this: