Bokanmeldelse : Jentene fra Balletten av Monika Norland Yndestad

Forlag: Vigmostad & Bjørke
Tittel:Jentene fra Balletten
Forfatter:Monika Nordland Yndestad
Sjanger:Krim
Format:Innbundet
Sideantall:315
Utgitt:2012
Utfordring:100 bøker på 1 år
Kilde: Fått i gave på bokmøte

Litt om forfatteren

Forfatteren er født i 1964 og kommer fra Os, men bor nå i Bergen. Hun har i tillegg til «Jentene fra Balletten» også skrevet bøkene «Overdose» og «Drapsmysterier fra Bergensområdet», den sistnevnte er en dokumentar. Minka Nordland Yndestad har jobbet som krimjournalist i BA i mange år.

Litt om boken

Ikke alle er tilliten verdig. Noen misbruker den grovt. Femten år gamle Mina er i ferd med å ødelegge seg selv. Ingen skjønner at det under Minas atferd ligger en farlig historie. Fra avisredaksjonen leter krimjournalisten Alice Bratt etter «jenter fra balletten». Dette er vellykkede jenter som endrer adferd over natten. De bryr seg ikke lenger om skolen. De har ingen selvrespekt. De er logget av Facebook. Da Mina tar kontakt med journalisten utløses et drama som er større og langt styggere enn noen av dem hadde tenkt. Vil Mina bli trodd? Finnes det flere jenter? Vil den skyldige tas? (Kilde:Bokkilden.no)

En artig hilsen inni boken!

UHYGGELIG SPENNENDE KRIM!

Jentene fra Balletten er et begrep som blant annet ble brukt i Bergen av barnevernet på 1980-tallet, som en betegnelse på jenter som gikk fra å være vellykkede den ene dagen for så å dukke opp i rusmiljøet den neste, ofte som et resultat av å ha blitt utsatt for overgrep. Ikke sjelden eskalerte ruskarrieren veldig fort.
Vi får et kort møte med Mina på 15 år i November 2008, hvor vi får se en litt utagerende tenåring som  venninnene ikke lenger vil være med og som har trukket seg vekk fra sitt kjente miljø og søkt mot Bergen sentrum i stedet.Deretter tar boken oss tilbake til april samme år hvor det hele startet det som skulle endre livet til Mina totalt.

-Slipp meg!Slipp meg hører du! Faen, du er ekkel! 
Mina lot skjellsordene hagle,mens hun vred seg ut av morens klossete grep. Vinterbleke,benete fingre måtte gi slipp på jakkeermene til datteren.

Vi blir også kjent med krimjournalisten Alice Bratt som jobber i BA,en singel dame  som har leid seg en leilighet i samme bygget som avisen hører til. Hun skal lete etter jenter som hører innunder  «Jentene fra Balletten». Når hun begynner å lete i dokumenter dukker det opp fire navngitte  jenter  i 20års- alderen som kommer fra Os og som i ungdommen fikk rusproblemer. Hun prøver å få tak i noen av jentene men de ser ut til å være forsvunnet. Når det dukker opp ytterligere  to saker til fra Os hvor to jenter på henholdsvis 15 og 17 år har anmeldt en mann for overgrep, kan ikke Alice Bratt unngå å lure på om disse sakene kan ha noen sammenheng med de sakene fra noen år tilbake.En av disse er Mina. Det kommer også frem at en jente på 14 år var blitt voldtatt og drept noen år tidligere,også hun var fra Os. Hva er det som skjer i den lille bygden med knapt 18 000 innbyggere? Hvem er det som vil disse jentene så vondt og misbruker disse jentene`s tillit på det groveste?

Alice så smerten i ansiktet til jenten som lå i baksetet på politibilen. Hun sjekket at fotgrafen også var på hugget, selv om det ikke var nødvendig. Hassan Mouri gikk faste vakter i BA, og han visste instinktivt hva som var viktig. På denne jobben hadde hun ikke orket å ha med en fotograf som hun hele tiden måtte vise hvor han skulle peke med linsen og hvorfor han skulle det. Alice hadde mer enn nok med å holde seg rolig.  Førerdøren til politibilen gikk opp. Alice skyndte seg bort til politimannen som steg ut.
-Var jenten passasjer på bussen?
-Hvilken buss?
Nå koblet hun. Alice skjønte at hun gikk mer på autopilot enn hun hadde trodd.
-Beklager,Lindman, sa hun. – Du kommer vel rett fra Os,du.

Boken drives fremover av flere ulike fortellerstemmer  uten at det blir uoversiktlig av den grunn så dette har forfatteren fått til på en utmerket måte. Det er intens spenning hele tiden og jeg satt med klumpen i halsen mens jeg leste. Samtidig som boken tar opp forsvinningssaker,trakassering,overgrep og drap blir vi vitne til et meget grovt tilfelle av konemishandling  som fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på meg.Det var nesten umulig å legge fra seg boken underveis for dette er en skikkelig «pageturner» og jeg måtte finne ut hva som skjedde i denne meget spennende og hjerteskjærende romanen. Jeg likte at handlingen var lagt til Bergen og omeng, det var litt ekstra stas å lese om kjente plasser.
Dette er første bok i en serie om krimjournalisten Alice Bratt og jeg kjenner jeg gleder meg til å bli enda bedre kjent med henne.
Spenn deg fast i godstolen, gjerne med et pledd og en god kopp te for du vil garantert ikke reise deg igjen før du har lest ferdig.

Terningkast
en meget sterk

22 kommentarer om “Bokanmeldelse : Jentene fra Balletten av Monika Norland Yndestad

 1. Heheh, skjønner hvilket bokmøte du fikk den på 🙂 Forfatteren var ikke til stede i Oslo, men jeg husker redaktøren gjorde et stort nummer ut av sitatet/anmeldelsen som hilsenen du fikk er inspirert av. (woah, lang og håpløs setning. Det hørtes bedre ut i mitt hode)
  Vel, det funket som bare det: denne har jeg lyst til å lese.

  Liker

 2. Jeg var også på bokmøte med blant annet Vigmostad & Bjørke så denne følgte meg hjem. Den ser spennende ut og jeg gleder meg til å lese den!

  Liker

 3. Høres spennende ut og jeg vil lese den:). Men ut i fra det du forteller om handlinga så fikk jeg følelse av boka er litt forutsigbar. Stemmer det?. En ting til, du glemte l når du skrev rusproblemer:)

  Liker

 4. Jeg leser vanligvis ikke denne typen krim, men denne hørtes faktisk veldig spennende og sterk ut. Tror denne havner på leselista. Veldig fin omtale forøvrig 🙂

  Liker

 5. Ok,takk,da er det rettet. Tja, altså vi får vite tidlig hvem som utøver overgrep mot Mina relativt tidlig i boken men jeg syntes ikke det gjør noe. Noe særlig mer vil jeg ikke si om du skal lese boken selv!

  Liker

 6. En dramatisk historie, og hilsenen i boken tyder på nervepirrende spenning! Temaet er interessant, og slik du har omtalt boken gjør at jeg får veldig lyst til å lese den 🙂

  Liker

 7. Her er det dramatikk og spenning hele tiden uten at det blir «to much». Så kjekt å høre at du vil lese boken utfra det jeg har skrevet,den kan anbefales, for det er en skikkelig pageturner!

  Liker

Kommentarer er stengt.