Fremtidige favoritter # 25 : On My Wishlist This Fall, part one

Dette er en ukentlige spalte som er laget av bloggen BOKELSKERINNEN og går ut på å fortelle om bøker du gleder deg til eller er spent på. Dette kan være bøker du allerede har i bokhyllen din eller som du venter på skal komme ut. Har du lyst til å være med på denne spalten så legg gjerne igjen linken til innlegget ditt inne hos Elin.

Denne gangen har jeg valgt meg ut noen bøker som jeg ønsker meg denne høsten og som jeg ikke har tatt med før.

En overflødig kvinne

(Foto: Cappelendamm )

 Om ugivelsen står det følgende:
  I en gammel leilighet i Beirut bor 72 år gamle Aaliya. Hun har blått hår og en bemerkelsesverdig historie å fortelle. Mens bombene falt i bygatene har Aaliya dyrket sin store lidenskap: bøker. Sine beste år har hun viet til å lese litteratur og oversette den. Hun har et mislykket ekteskap bak seg, og få venner, men har en særegen sans for humor og en rifle som trofast ledsager. Med stor innlevelse og sjarm tar Aaliya oss med på en reise gjennom livet sitt, belyst gjennom bøkene som har gjort sterkest inntrykk på henne, og forfattere som Bolaño, Sebald, García Márquez, Calvino, Nabokov og Dickens.

Aaliyas historie er både en personlig fortelling, en familiehistorie og et innblikk i Beiruts og Libanons historie. Samtidig gir romanen er gripende bilde av hvordan det er å falle utenfor et samfunn som er sterkt basert på tradisjonelle verdier.

Dette virker som en gripende og sterk historie hvor man får et nærmere innblikk i hvordan livene til dem som bor der fortoner seg, i et land som vi er mest vant med å se blodige bilder på tv skjemen fra.Denne må bli et «must» for meg denne høsten!
Og nå skal jeg dø
Hva er bakgrunnen for den pleie, omsorg og smertelindring som utfores innen norsk helsevesen for den som skal dø?

I løpet av de siste førti arene har pleie og omsorg for den terminalt syke og døende, gått fra frivillighet til fag. En sterk bevegelse av frivillige, inspirert av den engelske hospicebevegelsen, satte den døendes situasjon på dagsorden for førti ar siden. Enkelte leger, og etter hvert mange sykepleiere, hjelpepleiere og andre la ned en beundringsverdig innsats, særlig for dem som ønsket å dø hjemme.

Men både internasjonalt og i Norge har det skjedd en endring de siste tjue årene. Palliasjon har blitt et fag, først og fremst legenes fag, akademisert og inkludert i det offentlige helsevesenet. Har noe gått tapt på veien? Er dette en historie om mer medikamenter og mer byrakrati, der den døende bare blir en del av sykehjemmet og sykehusets rutiner? Eller var det en nødvendig fagliggjøring av et vanskelig felt?

For et par år siden så jeg en sykehus serie som gikk på tv 3 og der var det blant mye annet innslag fra  palliativ avdeling og disse innslagene gjorde veldig inntrykk på meg. Det var interessant å se hvordan arbeidsdagen til disse var og hvordan de møtte den som var dødssyk. Derfor kunne jeg svært gjerne tenkt meg å lest denne boken og jeg kommer garantert til å kjøpe den i høst.

Ensomme hjerter
(Foto: Font forlag)

Førstebetjent Konrad Simonsen og staben hans ved Drapsavsnittet har hendene fulle med å samle trådene etter et voldsomt skytedrama på en skole. Samtidig blir et postbud funnet død. Etterforskerne oppdager bildet av en jente fra skolen på mobiltelefonen hans, og på loftet har han innredet et fotogalleri med bilder av en kvinne som forsvant sporløst i slutten av 1960-årene. Det later til at alle ofrene har tilknytning til det avdøde postbudet, og leietakeren hans, en katolsk prest, vet åpenbart mer enn han vil fortelle, men dekker seg bak taushetsplikten.
Ensomme hjerter er en spennende krim forkledd som Konrad Simonsens nostalgiske reise tilbake til sin ungdom i 1960-årene. Dette er den tredje boken om førstebetjent Konrad Simonsen og hans etterforskningsteam ved Politigården i København.

Dette er en krim som kom ut i vår men som jeg ikke ble oppmerksom på før nå, og siden jeg føler for å lese enda mer krim fremover så kunne jeg tenkt meg å prøve meg på denne.

Oppdrag Mottro
(Foto: Norli)
I ti år har Linda Eide ringt mor si. Aldri for å spørja korleis det står til. Alltid for å grava fram noko gammalt som er nytt. For det mora fortel frå Linda sin barndom liknar ikkje på den barndommen Linda sjølv hugsar. Og når mora fortel frå si tid, også kalla gamle dagar, er det frå eit liv Linda aldri var ein del av. Kva var desse gamle dagar? Og kven er mor eigentleg? I tekst og bilde er denne boka ei vittig og tankevekkande utforsking av korleis gamle dagar lever vidare i notida. Linda lengter tilbake til ei tid ho aldri levde i. Mora står trygt planta i ei notid som ikkje er til å kjenna att frå hennar tid. MEG: Fekk du ikkje leva ut personlegdomen din, er det det du seier? MOTTRO: Men herlegheit, det fanst jo ikkje personlegdom før, og om han fanst så hadde ein jo ikkje råd til å bry seg om han, og i alle fall ikkje leva han ut. 

Jeg digger denne damen her, hun «e søkkande go»  og av den enkle grunn så er denne boken et «must» for meg denne høsten.Jeg ler bare jeg ser henne!!

Ønsker dere alle en riktig fin helg, her blir det et realt guttebesøk i kveld med hjemmelaget pizza og film når min yngste sønn Joachim, som fylte 13 år i går,skal ha guttaboys på filmkveld!

18 kommentarer om “Fremtidige favoritter # 25 : On My Wishlist This Fall, part one

 1. Mange fine og spennende bøker her:). spes. En overflødig kvinne. Linda Eide synes jeg er herlig:). Ho tar ikke seg høytidlig på noen som helst måte. Så har ho verdens kuleste stemme og dialekt:).

  Liker

 2. Sto faktisk i bokhandelen og holdt nesten på å kjøpe den, men lurer på om jeg skal lese Hakawati først som jeg har i hylla.
  Har ikke orket å lese så mye de siste dagene, influensa og bihulebetennelse, en skikkelig høstrens som noen kaller det.
  Ønsker deg en fin helg.
  Du har en flott blogg som jeg stadig kikker innom:-))

  Liker

 3. Sto faktisk i bokhandelen og holdt nesten på å kjøpe den, men lurer på om jeg skal lese Hakawati først som jeg har i hylla.
  Har ikke orket å lese så mye de siste dagene, influensa og bihulebetennelse, en skikkelig høstrens som noen kaller det.
  Ønsker deg en fin helg.
  Du har en flott blogg som jeg stadig kikker innom:-))

  Liker

 4. Så flott gutt du har da, Beathe:)

  Og så var det en sterk bok du hadde valgt ut der, om livet – og kanskje mest døden – på palliativ avdeling. Den kunne jeg tenkt meg å lese også. Og Linda Eide er helt herlig, så den boka blir sikkert også knallmorsom å lese:) Gleder meg til omtale!

  Liker

 5. Gratulerer til din 13 åring:) Skjønner jeg må gjøre meg bekjent med Linda Eide, hehe:) Kunne tenkt meg å lese alle disse:) Og nå skal jeg dø, var en spesiell bok, med tøft tema. sikkert ikke en dum bok å lese:)

  Ønsker dere en fin feiring og fin helg:)

  Liker

 6. Alle disse bøkene virker interessante og spennende, men kanskje spesielt «Oppdrag Mottro».

  Gratulerer med overstått 13-årsdag, håper filmkvelden var vellykket 🙂

  Liker

 7. Tusen takk for det, koselig å høre:-) Jeg har ikke skaffet meg Hakawati så egentlig kunne jeg tenkt meg å lest den først jeg også. Huff, det er noe vemmelig og kjedelig å få, har nettopp slitt med det samme så fint lite lesing her også denne uken. Du får ha masse god bedring og en riktig fin helg!

  Liker

 8. Tusen takk for det:-)Ja,Linda Eide MÅ du stifte bekjentskap med, hun er veldig bra!!! I år har det blitt endel slike bøker på meg,vet ikke helt hva som gjør at det tiltaler meg for tiden!
  Feiringen gikk veldig fint, en stille (for stille?)gjeng som spiste, koste seg og så på film.

  Ha en herlig helg,Isabella:-)

  Liker

Kommentarer er stengt.