Bokanmeldelse – Havmannen av Carl – Johan Vallgren

Forlag:Tiden
Tittel:Havmannen
Forfatter: Carl- johan Vallgren
oversatt på norsk av:Bjørn Alex Herrman
Sideantall:297
Format: Innbundet
Utgitt:2012
Utfordring:100 bøker på 1 år
Kilde:Anmeldereksemplar

    Kort om forfatteren

Carl – Johan Vallgren er født i 1964 i Linköping, og er oppvokst i Falkenberg. Han er en Svensk forfatter, visesanger og musiker.
Han har skrevet en rekke bøker, og den som har fått størst publikumssuksess er «Den vidunderlige kjærlighetens historie» som ble utgitt i 2002. Andre bøker som er utgitt på  norsk er:

 • Dokumenter vedrørende spilleren Rubashov (2001)
 • Til herr Bachmanns brosjyre (2005)
 • Kunzelmann & Kunzelmann (2009)

 Litt om boken

 I boken Havmannen treffer vi søskenparet Nella og Robert som er henholdsvis 13 og 10 år når vi først møter dem. Foreldrene deres er ikke som foreldre flest, faren er kriminell og er inn og ut av fengsel hele tiden, moren velger å drukne sorgene i alkohol og piller de gangene faren sitter inne. Det er Nella som må hjelpe Robert med å huske tannlegetimer,timene hos hudspesialisten eller hos optikeren. Det er Nella som hjelper Robert med lekser, klipper håret hans når det trenger en klipp og skaffer han mat og klær. Det er dessverre ikke bare på hjemmebane at ting ikke er som de skal, de blir plaget på skolen også. Særlig Robert som går i spesialklasse  får smake den grufulle og skruppeløse Gerrard`s grusomme handlinger.
En dag finner Nella en havmann gjemt i en sjøbod som brødrene til vennen hennes Tommy eier og snart begynner mystiske ting å skje,ting som vil få avgjørende konsekvenser for både Nella og Robert og som endrer forutsetningene for alt.

Min mening om boken

Boken begynner med at Nella sitter å trøster lillebroren Robert, ved å fortelle en av de mange  historiene hun pleier å fortelle han. Historiene som handler om dem selv og den situasjonen de er i og at en gang skal tingene bli bedre. Han har havnet i spesialklasse etter å ha blitt stemplet som dum, men sanneheten var at han såg veldig dårlig og dette ble ikke fanget opp før etter mange år på skolebenken.
Det var rystende lesing om hvilke forhold som rådet i hjemmet hvor moren var totalt fraværende og brydde seg døyten om barna sine, de gikk for lut og kaldt vann. Bare hun fikk gå på polet å handle  så var det ikke så nøye at det  ikke fantes mat i kjøleskapet eller om de hadde sko og klær å ha på seg.

Sitat fra side 57:

Og igjen så jeg liksom situasjonen utenfra: en kvinne med strittende fett hår, leppestiften smurt over halve kinnet og illeluktende som en syk gammel hund, en mor som spretter opp tappen på en ølboks,heller i seg halve innholdet i ett drag mens hun strekker frem hånden til sin femtenårige datter for å trøste henne. Jeg begynte å grine likevel, selv om jeg ikke ville. Som en drittunge. Grein og grein til kroppen kjentes helt utmattet, tømt for væske, som et gammelt tørt brød.

Dessverre fikk de heller ikke fri når de var på skolen, den fæle Gerard og vennene hans la sin elsk på Robert og Nella, utsatte dem for fæle overgrep. Jeg fikk frysninger ned over ryggen av det disse guttene kunne prestere å gjøre.
En dag Nella var på leting etter skolekameraten sin, Tommy, fant hun han i sjøboden til de eldre brødrene hans, det viser seg at de hadde funnet en skapning fra havet. Det var en havmann, den var skadet og trengte pleie. Snart utviklet havmannen og Nella sitt eget ordløse språk, de forstod hverandre og snart skulle det meste endre seg….

Sitat fra side 89:
Jeg angret allerede på at jeg hadde begynt å snakke med ham, men nå var det for sent. Sånn var det med ord,tenkte jeg,de var alltid på vei et eller annet sted som usynlige missiler; de kunne treffe hvem som helst, og skadene var umulige å beregne.

Dette var en skikkelig pageturner som jeg brukte en dag på å lese, den var rett og slett tilnærmet umulig å legge fra seg, så fengslende var den. Jeg måtte bare vite hvordan dette skulle ende til slutt. Det er grufulle ting som gir en frysninger underveis, jeg lurte på hvordan det i det hele tatt kunne være mulig for en person i tenårene og få både voksne og barn til å bli så livredde.Jeg ble forbanna på de to foreldrene som ikke hadde tanker for andre enn seg selv og hvordan de vanskjøtte sine egne barn. Dette er en mørk,spennende, litt sår, og vakker roman om hvordan livet kan være for enkelte barn og hvordan de klarer å  finne lyspunkt i en heller mørk tilværelse.Jeg har gremmes og felt en tåre eller to underveis og vært stolt av Nella, ikke den ting den jenten ikke fikser. Dette er den første boken jeg leser av forfatteren men det blir neppe sen siste, Carl-Johan vallgren har fått en ny fan:-)

 Terningkast

21 thoughts on “Bokanmeldelse – Havmannen av Carl – Johan Vallgren

 1. Anette 25. juni 2012, kl. 08:02 Reply

  Wow, så flott bokanmeldelse! Herved på leselisten 🙂

  Lik

 2. Askeladden 25. juni 2012, kl. 08:05 Reply

  Denne boka høres så spennende ut den vil havna på leselista mi:)

  Lik

 3. Beathesbokhylle 25. juni 2012, kl. 14:35 Reply

  Denne var knallbra Anette, en bok som det var umulig å legge fra seg!

  Lik

 4. Beathesbokhylle 25. juni 2012, kl. 14:35 Reply

  Kan absolutt anbefales!!

  Lik

 5. Groskro 25. juni 2012, kl. 17:55 Reply

  God anmeldelse og jeg likte veldig godt «Den vidunderlige kjærlighetens historie» – så kanskje skal jeg lese denne, en gang 🙂

  Lik

 6. Gråbekka`s Blogger 25. juni 2012, kl. 19:24 Reply

  Havnet på leselisten min:) Veldig bra omtale Beathe, ble helt sugd inn av historien til boken:) har ikke lest noe tidligere av forfatteren og det skal jeg virkelig gjøre noe med:) Ha en flott mandagskveld!:)

  Lik

 7. BookNook 25. juni 2012, kl. 21:26 Reply

  Høres kjempe spennende ut! Ha en fin kveld 🙂

  Lik

 8. Beathesbokhylle 25. juni 2012, kl. 22:21 Reply

  Tusen takk for det:-) jeg har den vidunderlige kjærlighetens historie på listen min, så den skal skaffes:-) Ha en fin kveld:-)

  Lik

 9. Beathesbokhylle 25. juni 2012, kl. 22:23 Reply

  Takker for det,denne kan absolutt anbefales. Ha en super kveld:-)

  Lik

 10. Beathesbokhylle 25. juni 2012, kl. 22:24 Reply

  takker for det og i like måte:-)

  Lik

 11. bokbloggeir.com 20. februar 2013, kl. 09:26 Reply

  Ojojoj …. Må være noe av de fæleste omslaget jeg har sett noen gang, og så skjuler det seg en slikk skatt på innsiden. Godt vi får fram her at dette er en bok folk bør lese da. Takk for et strålende bidrag. Det er herved twitret og delt

  Lik

 12. Pia 20. februar 2013, kl. 14:31 Reply

  Absolutt enig med Geir: For et uendelig fælt omslag!!! D u har skrevet en flott omtale, som vanlig, men jeg tror ikke det er en bok for meg …
  Ha en glad dag 🙂
  Pia

  Lik

 13. astridterese 20. februar 2013, kl. 14:38 Reply

  Denne har jeg hjemme og har tenkt å lese den. Jeg falt faktisk litt for omslaget 🙂 Viser hvor forskjellig smak vi kan ha! 🙂
  Ha en fin dag!

  Lik

 14. Beathesbokhylle 20. februar 2013, kl. 14:52 Reply

  Det er jo tema som absolutt fortjener å bli sett og boken er veldig bra, men omslaget ikke så veldig.

  Lik

 15. Beathesbokhylle 20. februar 2013, kl. 14:52 Reply

  Tusen takk for det,Pia:-) En fin dag til deg også

  Lik

 16. Beathesbokhylle 20. februar 2013, kl. 14:53 Reply

  Fargene er jo fine men det ser skummelt ut.

  Lik

 17. Anita Ness 20. februar 2013, kl. 18:21 Reply

  Jeg leste anmeldelsen av denne boka når dne kom og ble veldig nyskjerrig på den. Og etter å ha leset «Den uendelige kjærlighetens historie » av samme forfatter vet jeg at jeg skal lese denne også.. Snart.:)PS Jeg synes ikke omslaget er så feil??

  Lik

 18. Beathesbokhylle 20. februar 2013, kl. 19:37 Reply

  Kanskje ikke helt… men boken var mye bedre enn det oslaget tilsier. Den boken du nevner må jeg se å få tak i snart.

  Lik

 19. beroene 20. februar 2013, kl. 23:24 Reply

  Creepy omslag, som eg likar 🙂 Omslag med hagar og portar og blomster derimot…. dei styrer eg unna. Fordomsfullt? Jepp.

  Lik

 20. Beathesbokhylle 21. februar 2013, kl. 06:58 Reply

  Omslag med hager og porter og blomster lar jeg meg ikke «skremme» av,da er det garantert at jeg titter nærmere på boken:-)

  Lik

 21. Anja 22. februar 2013, kl. 16:12 Reply

  Hei:)

  Leste boken i går og sitter igjen med en helt merkelig følelse. Veldig «page turner» som du sier, og en fascinerende historie på flere plan. Syntes den var helt grusom noen ganger, spesielt når det er snakk om dyretortur! Kattungen, minkene og ikke minst de brutale beskrivelsene av torturen mot Havmannen.

  På en måte opplever jeg allikevel at det er som om boken er skrevet for barn/ungdom.. Hva tenker du om det? Er ikke språket ganske naivt og enkelt i perioder? Ikke at den mister noe av den grunn, jeg bare stusser litt på det…

  Jeg har lest flere bøker av Vallgren ( dokumenter vedr. spilleren Rubashov, Den vidunderlige kjærlighetens historie, Kunzelmann & Kunzelmann) og har aldri opplevd at han henvender seg til leseren på den måten. Anbefaler iøvrig alle de nevnte bøkene!

  Veldig fin bok iallefall, fin og skummel og trist og brutal.
  Fint å finne anmeldelse av den her hos deg da. Aldri lest bloggen din før men nå skal jeg følge deg:)
  Ha en fin helg!
  Anja

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

elisemundal.com

Blomster, Bobler & Bøker

En blogg om bøker

Alettesbokverden

En blogg om bøker

Mellom bokstablene

En blogg om bøker

Nye Muriel

Farger og fugler, fantasi og frihet

Marta Breens blogg

Hele Norge baker ikke

Sukkerrør

En blogg om bøker

Alureliterature

En blogg om bøker

Labbens bokblogg

There is no surer foundation for a beautiful friendship than a mutual taste in literature - P.G. Wodehouse

amylin's book chatter

En blogg om bøker

The Girl Who Reads

En blogg om bøker

Stjernekast

En blogg om bøker

Tjuetre 06.Com

En Bergenser leser bøker

rettfrahjerteblog.wordpress.com/

Straight from my heart

Kulturbloggen til guffen

En blogg om bøker

ebokhylla mi

En blogg om bøker

Bokelskerinnen

Med blikket på aktuelle bokutgivelser i inn-og utland

forfatterwannabe

Engeline snart 50 - ærlig, uredd og imperfekt <3 Drømmer om min bok i din bokhylle

Tea, Books & Gilmore Girls

En blogg om bøker

Forfatterfrue

Der ting som kyss og nyslått gress, sveler og nakne netter får plass. Men også motet til å kjempe, reisen fra syk til friskere og evnen til å "leve med".

Astri utan D

Film. Bøker. Musikk. ++

Alt du vet er feil

En blogg om bøker

Heges bokverden

En blogg om bøker

Endast Eböcker ...

En blogg om bøker

koffiehart

En blogg om bøker

Lesenyter

En blogg om bøker

Stine Friis

Veien mot et bærekraftig liv

✰ Skorpionen's hjørne

En blogg om bøker

Ariel

En blogg om bøker

Tones bokmerke

En blogg om bøker

Kort møte

Run mad as often as you choose, but do not faint

Les! Lue!

Norsk litteratur på finsk og finsk litteratur på norsk - Norjalaista kirjallisuutta suomeksi ja suomalaista kirjallisuutta norjaksi

Huset ved sjøen

Tanker om laust og fast

Hilsen fra Muscat!

En blogg om livet mitt i Oman

Lottens Bokblogg

Lottens tankar och funderingar om berättande i litteratur och film

lesehestkokken

bøker, vin & mat

My Criminal Mind

~En Bokblogg

Elise Cathrin

Alltid på eventyr med ei bok i handa!

%d bloggers like this: