Bokanmeldelse – Madonnaene i Leningrad av Debra Dean

Forlag:Pantagruel
Orginal tittel:The Madonnas of Leningrad
Norsk tittel:Madonnaene i Leningrad
Forfatter:Debra Dean
Oversatt på norsk av: Elisabeth W. Middelthon
Sideantall:255
Utfordring:100 bøker på 1 år
Sjanger: Historisk roman
Kilde:Anmeldereksemplar

Under beleiringen av Leningrad i 1941 er det noen få som risikerer livet for å redde kunstskattene fra ødeleggelsen. Dette er deres historie.
Sjelden og gripende historisk roman med handling fra den tyske beleiringen av Leningrad hvor millioner av russere sultet i hjel – opplevd innenfra kunstmuseet Eremitasjen blant dem som ønsket å redde både livet og de verdifulle samlingene. Romanen hviler trygt på historiske fakta: Over to tusen museumsarbeidere flyttet inn i kjelleren i museet for å redde seg selv og kunstskattene fra bombingen av tyskerne – deriblant finner vi romanens hovedperson, Marina.

 Jeg må innrømme at jeg ble  fascinert av denne boken fra første gang jeg så den inne på forlaget sine nettsider, jeg syntes at omslaget var så vakkert! Nå skal en ikke dømme en bok kun basert på coveret, men jeg kan forsikre dere om at boken er like vakker inni som utenpå.
Boken tar for seg beleiringen av Leningrad i 1941 og man får historien fortalt gjennom øynene til Marina som sammen med onkelen og tanten flytter ned i kjelleren i kunstmuseet Eremitasjen hvor Marina jobber som guide.
I kjelleren er det flere familier stuet sammen på noen få kvadratmeter bak en søyle i tilfluktsrom nr 3.
For å redde all kunsten ble det bestemt at alt skulle pakkes ned og sendes til Moskva.
Sammen med Anja, en babusjka og vaktmester på museet, går Marina gjennom de ulike rommene på kunstmuseet  og Marina blir meget forbauset over all kunnskapen Anja har om alle de ulike maleriene av de store malerne, for Anja husket hver eneste detalj fra aller maleriene som nå var nedpakket.

Søndag morgen angrep Tyskland uten varsel. Ingen, ikke en gang Stalin, ventet det. Ingen unntatt direktør Orbeli, sjefen for museet. Hvordan kunne ellers den detaljerte evakueringsplanen, som dukket opp nesten i samme øyeblikk da nyhetene om angrepet hørtes på radioen, forklares?

Vi følger Marina gjennom en knallhard vinter hvor det er mange som dør av både sult og frost, det er som om døden ikke lenger gjør at en sørger, for det er så forventet. De må klare seg på 250 gr brød og noe vann om dagen, litt mindre til dem som ikke jobber.  Man kan oppdage at folk endrer atferd, det er det sult gjør med dem, det endrer hvem de er.
Midt oppe i dette oppdager at Marina at hun  er gravid med Dmitrij`s barn  og det etter kun en natt sammen med han. Hun har ikke hørt fra ham på månedsvis for han og bataljonen hans er langt avgårde i krigen.

 En lyskaster feier over himmelen og fanger inn det ene  flyet etter det andre, og Marina ser hakekorset  på en flyvinge rett over hodet sitt. Det er ikke frykt, ikke akkurat det – det er ikke derfor hun står fastnaglet og urørlig og holder pusten. Hun er facsinert av den grusomme skjønnheten hun er vitne til.

I boken får vi også møte Marina i Seattle i 2006 som en noen og  åtti år dame rammet av alzheimers,noe som naturligvis er til stor frustrasjon for både dmitrij og barna deres Andrej og Helene. Etterhvert som hun «forsvinner» blir minnene fra tiden i kjelleren i Eremitasjen mer fremtredene.Kan bare forestille meg hvor vondt det må være å ha et nært familiemedlem som «forsvinner» for en på denne måten, det er jo sikkert som å miste dem flere ganger.

Hodet til en ung kvinne kommer frem på papiret. Hun står i halvprofil med litt løftet hake og hun ser vemodig på noe over henne til venstre. Håret er gredd bakover og viser en slank hals med en enkel, rund krage. Hun er vakker på en smertelig og langmodig måte, som toner fra en cello.

Denne boken er både vond og vakker på samme tid, det er en gripende historie som blir fortalt fra begge tidsepokene boken omhandler. Boken er lettlest og jeg har med vilje brukt lang tid på boken rett og slett for at jeg ville nyte den til fulle. Jeg oppdaget underveis at jeg ble interessert i malerier og har måtte slå opp på flere av de kjente og de noe mindre kjente maleriene som blir omtalt i boken,bare for å se dem med egne øyne, det samme med Eremitasjen  og vinterpalasset som er en del av Eremitasjen i St. Petersburg, utrolig vakre bygninger.
Jeg får lyst til å dra til kunstmuseet og gå gjennom de samme korridorene og rommene med maleriene  slik Marina  gjorde. Om jeg skulle henge meg opp i en liten detalj ved denne boken så er det sideantallet, jeg ville ha mer! Terningkast 6

11 thoughts on “Bokanmeldelse – Madonnaene i Leningrad av Debra Dean

 1. Anette 28. mai 2012, kl. 09:40 Reply

  Denne boken høres utrolig flott ut! Det er jo så godt når man finner en bok som gir en det lille ekstra! Jeg er hodestups forelsket i «Ville hester» og skjønner ikke helt hvordan jeg skal komme meg på jobb i ettermiddag, hi hi 😉 Klem fra Anette 🙂

  Lik

 2. Beathesbokhylle 28. mai 2012, kl. 16:12 Reply

  Jeg likte denne boken veldig godt, og har ingen betenkeligheter med å anbefale den videre:-) Likte også «Ville hester» veldig godt. Håper du klarte å løsrive deg for å gå på jobb;-) Kjenner til det der, ikke alltid like lett å løsrive seg. Ha en god vakt Anette
  klem Beathe

  Lik

 3. Karete 28. mai 2012, kl. 16:44 Reply

  Gleder meg til å lese denne boken. Tusen takk for anmeldelsen. Minner den deg om «Te med Mussolini» hvis du har sett den filmen? Håper jeg får anledning til å starte på den snart, har i dag gravd meg ned i den nye Lori Lansens boken 🙂 Ha en fortsatt fin dag!

  Lik

 4. Beathesbokhylle 28. mai 2012, kl. 17:00 Reply

  Denne boken var fin til tross for temaene i boken. Den filmen du nevner der har jeg ikke hørt om, så tusen takk for tips- den må jeg sjekke ut. Har enda ikke fått lest noe av Lori Lansen, men har to bøker av forfatteren så jeg skal få begynt på de etterhvert- den siste har jeg ikke så spent på hva du syntes om den. Ha en fin ettermiddag og kos deg med boken!

  Lik

 5. Mary-Anne 28. mai 2012, kl. 17:35 Reply

  takk for filmtipset Karete 🙂

  Lik

 6. Mary-Anne 28. mai 2012, kl. 17:36 Reply

  for en fin bokanmeldelse Beate 🙂
  nå er eg mer sikker enn noen gang at eg vil lese denne boken. museer og malerier, samt historie … jepp – definitivt min gate 🙂

  Lik

 7. Beathesbokhylle 28. mai 2012, kl. 18:57 Reply

  Tusen takk for det Mary anne:-) Det skulle absolutt være i din gate dette!

  Lik

 8. Berit 29. mai 2012, kl. 09:37 Reply

  Super omtale som førte til at jeg fikk enda ei bok på leselista mi- som omden ikke var lang nok fra før…?

  Lik

 9. Beathesbokhylle 29. mai 2012, kl. 12:34 Reply

  Tusen takk for det:-) hehe…kjenner VELDIG godt til det der med lange leselister!!

  Lik

 10. Siljeblomst 29. mai 2012, kl. 17:04 Reply

  Nå ble jeg nysgjerrig på denne boka. Jeg har vært i St. Petersburg og besøkt både Eremitasjen og Vinterpalasset, så det hadde vært spennende å lese en historie som tar plass der.
  Flott anmeldelse, Beathe!

  Lik

 11. Beathesbokhylle 29. mai 2012, kl. 19:43 Reply

  Tusen takk for det Silje:-) men heldiggrisen deg som har vært der, det MÅ jo ha vært litt av en opplevelse. Kan godt være at du liker denne boken da.

  Ha en fin kveld Silje:-)

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

elisemundal.com

Blomster, Bobler & Bøker

En blogg om bøker

Alettesbokverden

En blogg om bøker

Mellom bokstablene

En blogg om bøker

Nye Muriel

Farger og fugler, fantasi og frihet

Marta Breens blogg

Hele Norge baker ikke

Sukkerrør

En blogg om bøker

Alureliterature

En blogg om bøker

Labbens bokblogg

There is no surer foundation for a beautiful friendship than a mutual taste in literature - P.G. Wodehouse

amylin's book chatter

En blogg om bøker

The Girl Who Reads

En blogg om bøker

Stjernekast

En blogg om bøker

Tjuetre 06.Com

En Bergenser leser bøker

rettfrahjerteblog.wordpress.com/

Straight from my heart

Kulturbloggen til guffen

En blogg om bøker

ebokhylla mi

En blogg om bøker

Bokelskerinnen

Med blikket på aktuelle bokutgivelser i inn-og utland

forfatterwannabe

Engeline snart 50 - ærlig, uredd og imperfekt <3 Drømmer om min bok i din bokhylle

Tea, Books & Gilmore Girls

En blogg om bøker

Forfatterfrue

Der ting som kyss og nyslått gress, sveler og nakne netter får plass. Men også motet til å kjempe, reisen fra syk til friskere og evnen til å "leve med".

Astri utan D

Film. Bøker. Musikk. ++

Alt du vet er feil

En blogg om bøker

Heges bokverden

En blogg om bøker

Endast Eböcker ...

En blogg om bøker

koffiehart

En blogg om bøker

Lesenyter

En blogg om bøker

Stine Friis

Veien mot et bærekraftig liv

✰ Skorpionen's hjørne

En blogg om bøker

Ariel

En blogg om bøker

Tones bokmerke

En blogg om bøker

Kort møte

Run mad as often as you choose, but do not faint

Les! Lue!

Norsk litteratur på finsk og finsk litteratur på norsk - Norjalaista kirjallisuutta suomeksi ja suomalaista kirjallisuutta norjaksi

Huset ved sjøen

Tanker om laust og fast

Hilsen fra Muscat!

En blogg om livet mitt i Oman

Lottens Bokblogg

Lottens tankar och funderingar om berättande i litteratur och film

lesehestkokken

bøker, vin & mat

My Criminal Mind

~En Bokblogg

Elise Cathrin

Alltid på eventyr med ei bok i handa!

%d bloggers like this: