Hvordan få de yngste til å begynne å lese

Det er ikke til å stikke under en stol at vi lever i en tid hvor nettbrett, mobiltelefoner, pc-er og andre elektroniske duppedingser foretrekkes av mange fremfor bøker. Det er særlig de yngste som står i faresonen, og mange går gjennom barne- og ungdomsårene uten å ha lest en eneste bok. Dette er synd, for vi vet vel alle hvor mye de unge får igjen for å lese. Heldigvis er det fullt mulig å være bokorm i vår digitale alder.

Foreldre kan godt sette grenser for barna, men også for seg selv. Vi voksne er likefullt skyldige, om ikke mer, i å slå ihjel tid ved bruk av et nettbrett istedet for en bok. Derfor kan vi med fordel sette egne grenser for hvor mye vi lar oss selv surfe på nettet og spille kasinospill på Wildz, slik at vi kan bruke mer tid på å lese bøker, hvilket er mye bedre for oss. Slik kan vi sette et eksempel for de minste, slik at de kopierer våre vaner.

Begynn tidlig

Det er viktig at vi begynner tidlig, og eksponerer barna for litteratur beregnet på dem. Vi må aldri neglisjere viktigheten av høytlesning når de enda ikke har lært seg å lese selv, da dette kan gi dem viljen til å lese på egen hånd. Slik gir vi barna gode fortrinn som lar dem lettere komme seg gjennom skolehverdagen.

Det kan fort bli fristende for barna å legge bort boka og gå til pc-rommet istedet, med mindre vi setter foten ned. Forklarer vi dem at de kun får bruke et visst antall timer på dataen hver dag, fordi det også er viktig at de får holdt på med sunnere aktiviteter, skal du ikke se bort ifra at de vil underholde seg selv med noe fra bokhylla. Det finnes dessuten litteratur skrevet for mennesker i alle aldre, og det er fullt mulig å spørre bibliotekarer om råd når du er ute og låner bøker til minsten.